Παίζουν γιο-γιο ευρώ και δολάριο

Η ισοτιμία του δολαρίου με το ευρώ έχει σημειώσει πολύ ισχυρές διακυμάνσεις που θυμίζουν γιο-γιο, καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και ευρωζώνη, προχωρούν σε αντίθετες κινήσεις με αμφιλεγόμενους ωστόσο «χρησμούς», ρυθμούς και χρονοδιαγράμματα.

Το ευρώ ενισχύθηκε έναντι των άλλων σημαντικών νομισμάτων, εν μέσω αισιοδοξίας ότι η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την ΕΕ ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.

Το κοινό νόμισμα ανατιμάται περισσότερο από 1,5% έναντι του δολαρίου, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ διαμήνυσαν ότι θα είναι έτοιμοι να αποδεσμεύσουν κάποια κεφάλαια, εφόσον η Ελλάδα μπορεί να παρουσιάσει ένα επαρκές πακέτο μεταρρυθμιστικών μέτρων.

Ομως, έως τώρα, η τάση ήταν να ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ, καθώς η Fed σχεδιάζει να ανεβάσει τα επιτόκια και η ΕΚΤ “τυπώνει” χρήμα που πιέζει το ενιαίο νόμισμα αφού αυξάνεται η κυκλοφορία (προσφορά) χαρτιών από τα πιεστήρια -το ίδιο ισχύει πάνω κάτω και για το ιαπωνικό γεν.

Ωστόσο οι “χρησμοί” της Fed ότι μάλον μετά το καλοκαίρι θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων, μια και ανησυχεί ότι η οικονομία παραμένει εύθραυστη για γρήγορες κινήσεις, οδηγεί σε ασανσέρ τις ισοτιμίες.

Διαβάστε επίσης:

Πώς ο Ντράγκι “ντοπάρει” τις ευρω-αγορές

Πτήση… προσδοκιών στη Wall Street 

.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ