Oύτε να ακούσουν για “κούρεμα”

Oύτε να ακούσουν για “κούρεμα”

 

Ούτε να ακούσει για ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους το Βερολίνο, που μετρά το πολιτικό κόστος που θα έχει ένα νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας στην γερμανική κυβέρνηση σε προεκλογική περίοδο.

Οι προτάσεις των Γερμανών για το πακέτο, που θα πρέπει να περάσει από την Μπούντεσταγκ, απορρίπτουν οποιαδήποτε συζήτηση για «κούρεμα» και προκρίνονται πιο «ελαφριές» λύσεις που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές από τους Γερμανούς φορολογούμενους για την επίλυση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. 

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup το Βερολίνο αναμένεται να προσέλθει με πιο ήπια «γραμμή» προκειμένου να επιτευχθεί ένας πρώτος συμβιβασμός και να δοθεί μία πολιτική λύση για το ελληνικό χρέος, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. 

Ωστόσο, ο Βόλγκανγκ Σόιμπλε μέχρι στιγμής εμφανίζεται απρόθυμος να δεχθεί μία μεγάλη μείωση επιτοκίων που θα επιφέρουν απώλειες για τους Γερμανούς φορολογούμενους και την επιστροφή των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) από τα ελληνικά ομόλογα. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προκρίνει ως λύση ένα πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων, που βρίσκονται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα, από την Αθήνα με ένα δάνειο περίπου 10 δισ. ευρώ από τον προσωρινό μηχανισμό σταθερότητας (EFSF). 

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του Γερμανού οικονομολόγου και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Γιεργκ Άσμουσεν. Σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην γερμανική εφημερίδα Bild ο Γιεργκ Άσμουσεν τάσσεται κατά ενός νέου «κουρέματος» και υπογραμμίζει ότι το πακέτο της Ελλάδας θα πρέπει να περιλαμβάνει μείωση των επιτοκίων και επαναγορά χρέους. «Χρειαζόμαστε ένα πακέτο μέτρων προκειμένου να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό που θα περιλαμβάνει μία ουσιαστική μείωση των επιτοκίων και μία επαναγορά χρέους από την Ελλάδα. Ένα κούρεμα δεν ανήκει σε αυτό το πακέτο» είπε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ. 

Ο Γιεργκ Άσμουσεν εκφράζει την ελπίδα ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα καταλήξουν σήμερα σε μία ταχεία απόφαση για την Ελλάδα. «Ελπίζω ότι το Eurogroup θα φτάσει σε μία πολιτική απόφαση τη Δευτέρα ώστε η επόμενη δόση του δανείου να εκταμιευθεί. Γι’ αυτό το χρηματοδοτικό κενό για τα επόμενα δύο χρόνια θα πρέπει να κλείσει από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Όλοι θα πρέπει να δείξουν προθυμία να κινηθούν προκειμένου να επιτευχθεί αυτό» είπε ο Γερμανός οικονομολόγος. 

Τα σενάρια για το ελληνικό «κούρεμα»

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο για ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού “Der Spiegel”, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ προωθούν ένα νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας που προβλέπει «κούρεμα» του χρέους κατά 50% προκειμένου να μειωθεί από το 144% στο 70% το 2020. 

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, που επικαλείται αποκλειστικές πληροφορίες, «η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θεωρούν αναπόφευκτη την εξέλιξη προκειμένου η Ελλάδα να καταφέρει να σταθεί και πάλι στα πόδια της, έστω και αν αυτή την εβδομάδα δεν υπάρξει απόφαση». 

Την ίδια στιγμή δημοσίευμα της κυριακάτικης γερμανικής εφημερίδας, Welt am Sontag αποκαλύπτει ότι οι εκπρόσωποι της ευρωζώνης συζήτησαν την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι, τη μερική εκκαθάριση του ελληνικού χρέους μέχρι το 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας, κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίασης τη Δευτέρα στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι διεθνείς πιστωτές της Αθήνας (η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ) συζήτησαν το ενδεχόμενο της παραίτησής τους από τις οικονομικές απαιτήσεις τους το 2015, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, σε αντάλλαγμα για το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας και να επιστρέψει το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα. 

 

Πηγή: real.gr 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ