Όχι σε κούρεμα, ναι σε νέο πρόγραμμα

Όχι σε κούρεμα, ναι σε νέο πρόγραμμα

Ως «κομιστής» του Βερολίνου ήρθε στην Αθήνα το στέλεχος της ΕΚΤ Γεργκ Άσμουσεν, που διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την Άγκελα Μέρκελ, ενώ ήταν υφυπουργός του Β.Σόιμπλε στην κυβέρνηση συνεργασίας.

Στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με το οικονομικό επιτελείο και τον πρωθυπουργό φάνηκε ότι βλέπει με θετικό πρόσημο τις προσπάθειες της Ελλάδας.

Μάλιστα στις συνομιλίες που είχε χθες το μεσημέρι με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ φέρεται να παρότρυνε την ελληνική κυβέρνηση να ακολουθήσει το πρόγραμμα, να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα μέσα στο 2013 και στη συνέχεια την άνοιξη του επόμενου έτους να εξεταστεί το θέμα του χρέους.

Τα σενάρια για το χρέος

Επισήμως στις συνομιλίες Άσμουσεν με Σαμαρά και Στουρνάρα δεν συζητήθηκε το θέμα της μείωσης του ελληνικού χρέους, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τέθηκε τόσο στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών, όσο και σε αυτή που είχε στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό.

Από την πλευρά της ΕΚΤ, την οποία εκπροσωπεί ο Γέργκ Άσμουσεν, φέρονται να προκρίνονται τα εξής σενάρια σχετικά με το ελληνικό χρέος:

• Μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας

• Παράταση του χρόνου αποπληρωμής

• Περαιτέρω χρηματοδότηση από τα Διορθωτικά Ταμεία

Η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί νέο πρόγραμμα στήριξης, καθώς αυτό σημαίνει δάνειο και επιπρόσθετα μέτρα, κάτι που δύσκολα θα αντέξει. Το Μαξίμου κρατάει χαμηλούς τόνους στο επίμαχο θέμα και θέτει ως στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Το ελληνικό χρέος κυριαρχεί στην πολιτική αντιπαράθεση στη Γερμανία

Φωτιά στο προεκλογικό σκηνικό της Γερμανίας έβαλαν οι προχθεσινές δηλώσεις του Β. Σόιμπλε περί νέου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα. Βασικό θέμα του τελευταίου προεκλογικού γύρου στη Γερμανία αναδεικνύεται η Ελλάδα και το ενδεχόμενο νέου χρηματοδοτικού πακέτου.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, ο Σόιμπλε με τις προχθεσινές του δηλώσεις αποφάσισε να βάλει στο προεκλογικό τραπέζι το θέμα νέας βοήθειας προς τη χώρα μας γιατί ήθελε να κλείσει οριστικά πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου το θέμα του κουρέματος. Να πείσει, δηλαδή, τους Γερμανούς ψηφοφόρους ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο και ότι δεν θα επιβαρυνθούν από τις συνέπειες ενός κουρέματος.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι και η ίδια η Άγκελα Μέρκελ επανέλαβε χθες παρόμοιες θέσεις με αυτές του υπουργού των Οικονομικών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας βοήθειας. Η καγκελάριος δήλωσε ότι δεν γνωρίζει το ποσό που θα απαιτηθεί, απέκλεισε όμως κατηγορηματικά το κούρεμα.

Οι Σοσιαλδημοκράτες αντεπιτίθενται, κατηγορώντας Μέρκελ και Σόιμπλε ότι μέχρι τώρα έκρυβαν την αλήθεια από τους Γερμανούς φορολογούμενους για νέο πακέτο στήριξης και τώρα εξακολουθούν να λένε ψέματα ότι δεν θα χρειαστεί νέο κούρεμα.

Σε εξαιρετικά αιχμηρούς τόνους ήταν η δήλωση του Σοσιαλδημοκράτη πρώην καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος τόνισε πως «ακόμη και στις προεκλογικές εκστρατείες, αυτό που απασχολεί και θα απασχολήσει τη χώρα πρέπει να τίθεται στο τραπέζι», προσθέτοντας πως «με συγκάλυψη και απόκρυψη δεν κερδίζεις την εμπιστοσύνη του λαού, αλλά μόνο με σταράτες κουβέντες».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μιλώντας στην “Κölner Stadtanzeiger”, δήλωσε πως «ο υπουργός της (σ.σ. Μέρκελ) Β. Σόιμπλε εξέφρασε αυτά που ήθελε να κρύψει η καγκελάριος από τους πολίτες. Η κ. Μέρκελ θα πρέπει να πει επιτέλους την αλήθεια στους Γερμανούς, κι αυτό πριν από τις εκλογές».

Τα γερμανικά ΜΜΕ, πάντως, υποδέχτηκαν με πολλές επιφυλάξεις και καχυποψία τις δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ. Ενδεικτικό είναι το σχόλιο της φιλοκυβερνητικής “Bild” ότι «ο Σόιμπλε θεωρεί ηλίθιο τον γερμανικό λαό», καθώς μόλις πριν λίγες ημέρες έλεγε πως δεν υπάρχει ανάγκη για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα.

Το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης δεν απέκλεισε ούτε ο επίτροπος Όλι Ρεν, ο οποίος ωστόσο τόνισε πως αυτό δεν είναι απαραίτητο να γίνει με νέο δάνειο, αλλά μέσω άλλων επιλογών, όπως για παράδειγμα η επιμήκυνση στην αποπληρωμή των δανείων.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ