Οι αλλαγές που φέρνει το 2024 στο φορολογικό σύστημα, στα εισοδήματα και στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος

Μεγάλες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα με επιπτώσεις στο εισόδημα των μισθωτών και στον τρόπο υπολογισμού της αξίας του ρεύματος φέρνει το 2024, με τους καταναλωτές να πονοκεφαλιάζουν ποιο από τα έγχρωμα τιμολόγια να διαλέξουν.

Από τους κερδισμένους φαίνεται ότι είναι οι μισθωτοί με ανήλικα παιδιά. Καθώς αυξάνεται το αφορολόγητο η συγκεκριμένη κατηγορία θα έχει μείωση φόρου από 90 έως 240 ευρώ, οι πολύτεκνοι.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα κάνουν ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση στο ακίνητο, μέσα στο 2024, μπορούν να έχουν μείωση φόρου έως 3.200 ευρώ τον χρόνο. Το ποσό φτάνει έως 16.000 ευρώ μέσα στην πενταετία.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα ασφαλίσουν τα ακίνητα για φυσικές καταστροφές θα πάρουν έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ.

Αλλαγές πολλές έφερε και το νομοσχέδιο για την φορολόγηση των ανεξάρτητων επαγγελματιών. Με το τεκμαρτό εισόδημα που υιοθετήθηκε θα πληρώσουν έξτρα φόρο 1.444 ευρώ, περίπου 470.000 επαγγελματίες.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων airbnb που έχουν πάνω από τρία ακίνητα τα οποία νοικιάζουν, θα πρέπει να πληρώνουν 13% ΦΠΑ, αλλά και να κάνουν έναρξη επαγγέλματος.

Το 2024 φέρνει και διαρθρωτικές αλλαγές, όπως οι μόνιμα μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, πλην των αναψυκτικών, για τα οποία ο ΦΠΑ αυξάνεται στο 24% για τα αναψυκτικά που σερβίρονται. Επιπλέον έρχεται το πλαστικό χρήμα για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, εκτός από τα αναπηρικά, ενώ ενεργοποιείται και το ψηφιακό δελτίο αποστολής από την ΑΑΔΕ.

Από σήμερα τέθηκαν σε ισχύ και τα νέα, έγχρωμα τιμολόγια ρεύματος και όσοι δεν έχουν επιλέξει χρώμα, αυτομάτως μεταπίπτουν στο πράσινο τιμολόγιο. Οι τιμές που ανακοίνωσαν σήμερα οι πάροχοι είναι σημαντικά χαμηλότερες από όσο αρχικά αναμενόταν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.
Όσοι μείνουν στο Πράσινο Τιμολόγιο θα πληρώσουν το ρεύμα από 13,6 λεπτά έως 18,1 λεπτά την κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες και από 14,6 έως 18,1 λεπτά ανά κιλοβατώρα, για μεγαλύτερες καταναλώσεις,
Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι επιλέξουν τα κίτρινο τιμολόγιο θα πληρώσουν από 12,6 λεπτά για μικρές καταναλώσεις και από 10,5 λεπτά για το νυχτερινό τιμολόγιο.
Στο μπλε τιμολόγιο η τιμή αρχίζει από 14,9 λεπτά έως 17,9 λεπτά, τιμή κλειδωμένη για ένα χρόνο και για κατανάλωση την ημέρα. Ένα λεπτό μικρότερη θα είναι η κατανάλωση την νύχτα.
Οι τιμές του πράσινου τιμολογίου θα αναρτηθούν συγκεντρωτικά στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι τιμές των επόμενων κίτρινων τιμολογίων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ