Οδηγίες SOS για τα τεκμήρια – Τα μυστικά και οι παγίδες

Τα μυστικά και τις παγίδες των τεκμηρίων παρουσιάζει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”.

Όπως αναφέρει, οι τεκμαρτές δαπάνες που απειλούν να αυξήσουν τη φορολογία των φυσικών προσώπων είναι οι εξής:

1. Οι κατοικίες. Το τεκμήριο διαβίωσης υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας. Για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ. τα ποσά του τεκμηρίου διαβίωσης προσαυξάνονται κατά 40% και για περιοχές με τιμή ζώνης από 5.000 ευρώ και άνω το τ.μ., κατά 70%. Όταν υπάρχει μονοκατοικία, τα ποσά προσαυξάνονται κατά 20%. Στην αγορά ακινήτων ως ποσό τεκμαρτής δαπάνης λαμβάνεται το ποσό της συνολικής επιβάρυνσης, δηλαδή το τίμημα της αγοράς ακινήτου που αναγράφεται στο συμβόλαιο αλλά και ο φόρος μεταβίβασης που καταβλήθηκε, τα συμβολαιογραφικά έξοδα και άλλα έξοδα που ανεβάζουν ακόμη περισσότερο την τεκμαρτή δαπάνη.

2.Τα αυτοκίνητα. Το τεκμήριο για τα αυτοκίνητα διαμορφώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά και αρχίζει από τα 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.εκ. και κλιμακώνεται αναλόγως

3. Τα δίδακτρα που καταβάλλονται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια

4. Η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό

5. Τα σκάφη αναψυχής. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα μέτρα.

6. Οι πισίνες. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά τους και διαμορφώνεται ανάλογα με το αν είναι εξωτερική ή εσωτερική.

7 .Οι δαπάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, εντός του 2020, όπως ακινήτων, αυτοκινήτων, πινάκων ζωγραφικής και γενικά αγαθών μεγάλης αξίας.

8. Η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης, η οποία ορίζεται στο ποσό των 3.000 ευρώ για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και στο ποσό των 5.000 ευρώ για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση, εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Πόσοι φορολογούμενοι εγκλωβίζονται στην παγίδα των τεκμηρίων

τεκμήρια

 

Ένας στους 3 φορολογούμενους εγκλωβίζεται κάθε χρόνο στην παγίδα των τεκμηρίων και φορολογείται για εισόδημα που δεν έχει στην πραγματικότητα αλλά προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.
Τον ίδιο κίνδυνο διατρέχουν και εφέτος οι φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2021 χαμηλά εισοδήματα, αλλά έχουν μεγάλες τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης, ή απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία όπως μια κατοικία ή ένα αυτοκίνητο.

Οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις

Οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις που ίσχυσαν κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2020 για τους πληττομένους από την υγειονομική κρίση ήταν έκτακτες παρεμβάσεις και δεν θα επαναληφθούν για τα εισοδήματα του 2021. Έτσι, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν δεν θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για μεγαλύτερα εισοδήματα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ