«Οχι» από το Eurogroup στην εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ – Νέο ραντεβού στις 5 Απριλίου

Bρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Η συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup ολοκληρώθηκε και όπως είχε δημοσιεύσει το real.gr, οι Βρυξέλλες δεν επρόκειτο να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση του ενός δισ. των κερδών επί ελληνικών ομολόγων (ANFAS και SMPs) προς την Ελλάδα, εξαιτίας των κενών στα προαπαιτούμενα.

Η λήψη της απόφασης παραπέμπεται για την επόμενη συνεδρίαση του σώματος, στις 5 Απριλίου.

Το μήνυμα ότι η μεταρρύθμιση του “νόμου Κατσέλη” για την προστασία της πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα είναι το βασικό ζήτημα που εμποδίζει, προς το παρόν την εκταμίευση του ενός δισ. έστειλαν με δηλώσεις τους, προσερχόμενοι στη συνεδρίαση, o Πρόεδρος του σώματος Μάριο Σεντένο, ο Αρμόδιος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς.

Μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες και οι τέσσερις έστειλαν το ίδιο μήνυμα: υπάρχει σημαντική πρόοδος στις ελληνικές υποχρεώσεις η οποία και θα καταγραφεί από το eurogroup, ωστόσο μένουν ανοικτά θέματα, το βασικότερο εκ των οποίων είναι η αναμόρφωση του πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας σε ενυπόθηκα δάνεια. Όλοι παραδέχθηκαν ότι και το συγκεκριμένο ζήτημα έχει προχωρήσει σε σχέση με την 27η Φεβρουαρίου, όταν και παρουσιάστηκε η έκθεση της Κομισιόν για την ενισχυμένη εποπτεία, όμως το ζήτημα δεν έχει ακόμα επιλυθεί.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί κατέστησε σαφές ότι η εκταμίευση θα μπορέσει να γίνει όταν υπάρξει επίσημη ενημέρωση ότι το προαπαιτούμενο αυτό έχει εκπληρωθεί, τότε “το αργότερο μέχρι επόμενο eurogroup” θα ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση. Ο Πιέρ Μοσκοβισί υπενθύμισε ότι “θα πρέπει να έχει συναντηθεί προηγουμένως το euro working group” και να έχει πιστοποιήσει την πρόοδο, εκτιμώντας ότι η εκταμίευση θα έρθει ως τη συνεδρίαση της 5ης Απριλίου.

“Στη συνέχεια θα εξετάσουμε την Ελλάδα, βάσει της πολύ λεπτομερούς έκθεσης των θεσμών, θα αξιολογήσουμε την πρόοδο επί των δεσμεύσεων που έχει γίνει στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων”, δήλωσε ο Μ.Σεντένο. “Η αίσθηση που έχουμε είναι σχετικά θετική σε σχέση με αυτό το θέμα και η αξιολόγηση θα γίνει σήμερα, ώστε στο μέλλον να μπορούμε να λάβουμε περαιτέρω αποφάσεις σε σχέση με την ελάφρυνση του χρέους”, τόνισε.

“Θα ακούσουμε από τους θεσμούς την έκθεση πρόοδου που έχει επιτευχθεί και τις τελευταίες μέρες έχει γίνει πολύ δουλειά και αναμένουμε από τους θεσμούς να μας πουν ακριβώς που είμαστε και έχουμε την αίσθηση ότι είμαστε πολύ πολύ κοντά στο να κλείσει και ο φάκελος για την αφερεγγυότητα, όποτε θα είμαστε θετικοί και προς αυτό – εξάλλου πρέπει να τονίσω ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Ελλάδα μπόρεσε και γύρισε στις αγορές εκδίδοντας ένα δεκαετές ομόλογο, και αυτό είναι εξαιρετικά νέα για την Ελλάδα και την κανονική της πρόσβαση στις αγορές”, κατέληξε.

“Συζητάμε επί πολλών εκθέσεων για διαφορετικές χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας και ήδη γνωρίζουμε ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος, την οποία βλέπουμε σήμερα και θα πρέπει να δούμε ποια είναι ακριβώς η κατάσταση όταν συνεδριάσουμε τις επόμενες ώρες, αλλά ήδη αρκετή πρόοδος είναι εμφανής”, δήλωσε ο Όλαφ Σόλτς.Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ