Ο Νίκος Παπαθανάσης στον Realfm 97,8: Η απάντηση για το δημοσίευμα με τα έγγραφα για τα Τέμπη

«Αναμένουμε να έχουμε μια ανάπτυξη 2,9%. Θα πρέπει να συγκρίνουμε την Ελλάδα και με την υπόλοιπη Ευρώπη όπου εκεί η ανάπτυξη είναι στο 0,8%. Βέβαια εμείς έχουμε ταυτόχρονα αυξημένο χρέος. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» δήλωσε ο Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου με τον Αντώνη Δελλατόλα.

«Θα αναφερθώ στο νέο πρόγραμμα που έρχεται, το ΤΕΠΙΧ 3, το οποίο είναι πιο ισχυρό, αφορά όλες τις επιχειρήσεις και έχει δύο πυλώνες. Ο πρώτος είναι ο εγγυοδοτικός πυλώνας, δηλαδή μία εταιρεία που παίρνει δάνειο και δεν έχει εγγυήσεις. Εδώ ερχόμαστε εμείς και δίνουμε τις εγγυήσεις έως 80%  και ταυτόχρονα επιδοτούμε και το δάνειο με 2 μονάδες. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η επιδότηση του επιτοκίου. Έχουμε εργαλεία για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτό θα το δούμε στην οικονομίας μας» διευκρίνισε.

Ερωτηθείς για το πρωτοσέλιδο της “Εστίας” απάντησε «Το διάβασα και εγώ το δημοσίευμα. Δεν υφίσταται κανένα τέτοιο θέμα. Η διαφορά μεταξύ των δύο αποφάσεων είναι ότι στην πρώτη απόφαση δεν υπάρχει το κείμενο του λαμβάνοντας υπόψιν, αυτό που προσετέθη στη δική μου απόφαση, το μόνο που έκανε ήταν πως τροποποιούσε το χρονοδιάγραμμα και είναι copy paste από την πρόταση που έγινε για την χρηματοδότηση του έργου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Δηλαδή η περιφέρεια Θεσσαλίας έστειλε πρόταση χρηματοδότησης του έργου στο ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης εκτάκτων αναγκών για το συγκεκριμένο ζήτημα ύψους 647.862 ευρώ».

«Η πρόταση έγινε από την Περιφέρεια και δεν άλλαξε καθόλου η διαδικασία της απόφασης. Η μόνη διαφορά στα δύο έγγραφα είναι ότι προστέθηκε ακριβώς αυτό που έγραφε το έγγραφο που έστειλε η Περιφέρεια για να χρηματοδοτηθεί το έργο. Από εκεί και πέρα πριν φτάσουμε εκεί, υπάρχει μια ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ της Περιφέρειας προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία δηλαδή μία υπηρεσία στέλνει στην άλλη υπηρεσία για να ξεκινήσει κατόπιν λειτουργίας του συντονιστικού οργάνου, η υπηρεσία της Περιφέρειας ζητά από την τεχνική υπηρεσία να χρηματοδοτήσει το έργο, η τεχνική υπηρεσία στέλνει στο συντονιστικό όργανο της περιφέρειας να αιτηθεί την χρηματοδότηση του έργου και το συντονιστικό όργανο της περιφέρειας στέλνει το αίτημα προς την ΓΓ. Τίποτε δεν έχει αλλάξει από τη διαδικασία χρηματοδότησης του έργου» περιέγραψε ο υπουργός.

«Η εφημερίδα δεν έχει δίκαιο. Σας περιέγραψα όλη την διαδικασία. Δεν άλλαξε καθόλου η διαδικασία που προβλέπεται μέσα από το αίτημα που θέτει το συντονιστικό» σχολίασε.

«Η διαφορά μεταξύ των δύο αποφάσεων, της δικής μου και της προηγούμενης, είναι μόνο ότι στη δική μου απόφαση προσετέθη ακριβώς όπως ήταν η πρόταση χρηματοδότησης του νέου έργου, που εστάλη από τον κ. Αγοραστό και ενετάχθη το έργο για χρηματοδότηση με ημερομηνία 31-3-2023» πρόσθεσε.

«Η χρηματοδότηση ήρθε για να χρησιμοποιηθούν μηχανήματα για τον απεγκλωβισμό ατόμων στο χώρο του ατυχήματος, αυτή είναι η περιγραφή, κατασκευή προσβάσεων προς τον χώρο του ατυχήματος, χρήση γερανοφόρων κτλ για τον απεγκλωβισμό – σας λέω ακριβώς ποιο ήταν το αίτημα – και κατασκευή περιφράξεων στο χώρο του ατυχήματος για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτή την πρώτη κρίση. Αυτό χρηματοδοτήθηκε. Αυτή είναι η απόφαση που ελήφθη και η πρόταση που εστάλη από τον κ. Αγοραστό και έτσι χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Αυτά είναι δημόσια έγγραφα που δεν αμφισβητούνται, άλλωστε οι αποφάσεις είναι στην Διαύγεια» ανέφερε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ