Νέα κόντρα Ευρωζώνης – ΔΝΤ για το χρέος της Ελλάδας

Τζογάρουν και μαλώνουν σε Ευρωζώνη και ΔΝΤ με το κόστος αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, με τα νούμερα της απομύζησης του ΑΕΠ να… παίζουν μεταξύ 10%-15% του ΑΕΠ ετησίως, αφού η βιωσιμότητα του χρέους αμφισβητείται πλέον ανοιχτά σε συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στο πρακτορείο Reuters δήλωσε πως οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης συγκλίνουν να υποστηρίξουν ένα πλαφόν 15% που θα φαγώνεται από το ελληνικό ΑΕΠ για την ετήσια πληρωμή των τοκοχρεολυσίων.

Ωστόσο, πηγές του Reuters ανέφεραν ότι το ΔΝΤ προκρίνει ως λύση ένα χαμηλότερο πλαφόν της τάξης του 10% του ΑΕΠ θεωρώντας το 15% της συγκλίνουσας πρότασης των ευρω-κυβερνήσεων ως υπερβολικά υψηλό ποσοστό στην περίπτωση της Ελλάδας.

Το ΔΝΤ θεωρεί πως το 10% θα περιορίσει την ετήσια επιβάρυνση στον προϋπολογισμό και θα επιτρέψει την επίτευξη καλύτερων δημοσιονομικών αποτελεσμάτων.

Υπενθυμίζεται πως στην εξαμηνιαία έκθεσή του Fiscal Monitor, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, το ΔΝΤ προβλέπει χειρότερες δημοσιονομικές επιδόσεις για την Ελλάδα σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Μνημονίου και του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

Το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει πως δεν προτίθεται να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο νέο Μνημόνιο αν δεν υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που να διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του.

«Εγώ καταλαβαίνω πως το ΔΝΤ πάντα δουλεύει με το στάνταρ του 15%, όμως αν λένε πως αυτό είναι πολύ υψηλό για την Ελλάδα, τότε αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα πρέπει να συζητήσουμε», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Δείτε επίσης

Βόμβα Ντάισελμπλουμ για το χρέος: Λύση αλλά σε βάθος 15ετίας

Η λιτότητα βάθυνε την ύφεση στην Ελλάδα παραδέχεται και ο Μπερνάνκι

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ