Μόνιμες επιδοτήσεις για ανακύκλωση παλαιών ηλεκτρικών συσκευών – Τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι

Μόνιμο χαρακτήρα παίρνει το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή» και οι επιδοτήσεις μέσω αυτού. Αν και τέτοιου τύπου προγράμματα ανοίγουν σποραδικά στην χώρα μας, αυτή την φορά φαίνεται πως θα μονιμοποιηθεί και θα επαναλαμβάνεται πιθανότατα κάθε χρόνο. Άλλωστε, ο κλιματικός νόμος που κατατέθηκε στην Βουλή αφήνει στην διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε υπουργού να εξαγγέλλει δράσεις για την ανακύκλωση παλαιών ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών. Η προοπτική αυτή ενισχύεται και από την Κομισιόν.

 Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης 

Λίγο πριν μπει ο Ιούνιος και ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα υποβληθούν και οι σχετικές αιτήσεις, όλα δείχνουν ότι το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή» θα επαναλαμβάνεται χρόνο με τον χρόνο: Έτσι, θα δίνει την ευκαιρία σε ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά να «αποσύρουν» τις παλιές τους ηλεκτρικές συσκευές και να αγοράσουν καινούργιες υψηλής ενεργειακής απόδοσης με … επιδότηση του Κράτους.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα -που θα ανοίξει αρχές Ιουνίου– θα μπορούν όλοι όσοι θέλουν να κάνουν αίτηση χωρίς κατ’ αρχήν «κόφτη». Εφόσον υποβληθούν πάνω από 350.000 αιτήσεις θα γίνει ιεράρχηση των αιτήσεων με σειρά κριτηρίων κατάταξης: εισοδήματα, κοινωνικά κριτήρια (π.χ. ΑμεΑ, πολύτεκνοι κ.α.).

Οι πρώτοι 350.000 με βάση την μοριοδότηση θα προηγηθούν και θα επιδοτηθούν. Οι υπόλοιποι, εφόσον υπάρχουν, θα είναι οι επιλαχόντες.

Εξοικονομώ - ηλεκτρικές συσκευές

Για να γίνει αίτηση για επιδότηση συσκευών, θα χρειαστεί να έχετε τους Κωδικούς Taxisnet, αλλά και το ΑΦΜ.

Η επιδότηση θα δοθεί με την μορφή «κουπονιού» -ή με άλλα λόγια «ψηφιακής κάρτας»- το οποίο θα ενσωματώνει τα χρήματα που αναλογούν σε κάθε δικαιούχο και με την χρήση του στο κατάστημα το ποσό που περιέχει θα αφαιρείται από το σύνολο της αξίας της νέας συσκευής.

Ποιες συσκευές ανακυκλώνονται

Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» αφορά την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών και συγκεκριμένα κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών με νέες συσκευές, με την πλατφόρμα να αναμένεται να ανοίξει αρχές Ιουνίου.

Οι παλαιές συσκευές θα πρέπει να λειτουργούν, ενώ αυτές που θα μπορούν να αποσυρθούν και να αντικατασθούν είναι οι εξής:

  • Ψυγεία
  • Καταψύκτες
  • Κλιματιστικά.

Τα ποσά της επιδότησης

Κλιμακούμενα θα είναι τα ποσά επιδοτήσεων που θα λάβουν οι δικαιούχοι καταναλωτές για την αντικατάσταση των παλαιών ενεργοβόρων συσκευών.

Ειδικότερα, τα μέσα ποσά των επιδοτήσεων για την αντικατάσταση συσκευών θα είναι:

επιδότηση

  • Air condition: 300 ευρώ.
  • Ψυγείο: 300 ευρώ.
  • Καταψύκτης: 150 ευρώ

Μιλάμε πάντως για τα μέσα ποσά δηλαδή για τον μέσο όρο της επιδότησης που υπολογίζεται ότι θα δοθεί στους δικαιούχους καταναλωτές ανά συσκευή.

Αναλόγως της μοριοδότησής του ένα νοικοκυριό μπορεί να πάρει και περισσότερα χρήματα ή και… λιγότερα!

Στο τελικό ποσό της επιδότησης για την αντικατάσταση –για παράδειγμα- κλιματιστικού θα παίζουν ρόλο και τα BTU -πέρα από το ποσοστό της επιδότησης- που είναι η βασική μονάδα μέτρησης της ψυκτικής ισχύος ενός συστήματος κλιματισμού. Ανάλογα θα λειτουργήσει το σύστημα και για τις άλλες επιδοτούμενες συσκευές.

Ποια θα είναι τα κριτήρια

Κάθε δικαιούχος θα μπορεί ελεύθερα να επιλέξει όποια συσκευή επιθυμεί, θα πρέπει όμως αυτή να πληροί κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας.

Η επιδότηση θα κυμαίνεται μεταξύ 35 έως 50% της αξίας της συσκευής, ενώ όλοι ανεξαρτήτως εισοδήματος θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» με τη διαφορά ότι θα υπάρχει αντικειμενική κατάταξη βάσει κοινωνικών κριτηρίων (μέλος με αναπηρία, πολύτεκνη οικογένεια, χαμηλό εισόδημα). Επομένως, άτομα που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες θα έχουν περισσότερα μόρια και θα είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα επιλεγούν να αντικαταστήσουν τη συσκευή τους. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να αντικαταστήσουν μέχρι και τρεις παλιές συσκευές τους με καινούριες.

«Μονιμοποίηση» του προγράμματος 

Με τον Κλιματικό Νόμο η Κυβέρνηση ουσιαστικά διαμορφώνει συνθήκες επανάληψης του συγκεκριμένου προγράμματος και στο μέλλον. Και η ίδια η Κομισιόν ενθαρρύνει άλλωστε αυτές τις δράσεις όπως προκύπτει και από τις οδηγίες – κατευθύνσεις που έδωσε προς τα Κράτη- μέλη η  Κομισιόν στο πλαίσιο του προγράμματος REPowerEU.

Μέσω του σχετικού άρθρου του κλιματικού νόμου, παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προκήρυξη κάθε είδους δράσεων και προγραμμάτων με σκοπό την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, μέσω οικονομικών κινήτρων, εντός της ελληνικής επικράτειας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του σχεδίου νόμου, οι εν λόγω πρωτοβουλίες, μέσω της διάδοσης της χρήσης ενεργειακά αποδοτικότερων ηλεκτρικών συσκευών στον οικιακό τομέα, θα επιφέρουν σημαντική προώθηση της ενεργειακής εξοικονόμησης, μέσω της μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης, και κατ’ επέκταση θα καταστούν αρωγοί στη σημαντική μείωση των εκπομπών ρύπων (κυρίως CO2), στο πλαίσιο της επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί από το Πρωτόκολλο του Κιότο για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και το ΕΣΕΚ. Επιπλέον, μέσω της ανακύκλωσης των αποσυρόμενων συσκευών, επιτυγχάνονται η μείωση της ποσότητας των αποβλήτων προς τελική διάθεση και η αξιοποίηση/επαναχρησιμοποίηση μέρους αυτών, ενισχύοντας την προστασία του περιβάλλοντος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ