Λογαριασμοί ρεύματος: Νέο πακέτο στήριξης με αύξηση της επιδότησης

Σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας το νέο πακέτο στήριξης των καταναλωτών ενέργειας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ το συνολικό κονδύλι των ενισχύσεων λογαριασμών ρεύματος προς τους καταναλωτές που φθάνει ήδη στα 500 εκατ. αναμένεται να ενισχυθεί κατά 150 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση στο ηλεκτρικό ξεκίνησε από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έχει ήδη διπλασιαστεί στα 60 ευρώ για 300 κιλοβατώρες το μήνα, μέγεθος που καλύπτει τη μεγάλη πλειονότητα των οικιακών καταναλώσεων. Δηλαδή η επιδότηση που ήταν 9 ευρώ τον μήνα για τον Σεπτέμβριο, αυξήθηκε στα 18 ευρώ για τον Οκτώβριο και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητείται η αύξηση της σε επίπεδα πάνω από 30 ευρώ για τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο.

Επιπλέον αυτού, η ΔΕΗ εφαρμόζει εκπτώσεις 30% στο βασικό τιμολόγιο για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα και 42% από 300-600 κιλοβατώρες, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης και των ανατιμήσεων. Οι εκπτώσεις αυτές φαίνονται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που εκδίδονται από τα τέλη Οκτωβρίου και μετά.

Εκτός από την άμεση επιδότηση των καταναλωτών, στα μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνεται και η αναστολή πληρωμής ορισμένων ρυθμιζόμενων χρεώσεων που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού.

Λογαριασμοί ρεύματος-επιδότηση -ανακοινώσεις

Η τιμή του ρεύματος στο ελληνικό Χρηματιστήριο

Η τιμή του ρεύματος στο ελληνικό Χρηματιστήριο (προημερήσια αγορά) παραμένει σήμερα σε υψηλά επίπεδα και διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 212,72 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η ανώτατη υπερβαίνει και τα 300 ευρώ (διαμορφώνεται στα 302,8 ευρώ). Η ζήτηση καλύπτεται κατά κύριο λόγο (47,3 %) από ανανεώσιμες πηγές ενώ ακολουθούν οι μονάδες φυσικού αερίου (32,7 %) και οι εισαγωγές (8,4 %).

Οι επιδοτήσεις καταβάλλονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο συστάθηκε με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση. Χθες κατατέθηκε τροπολογία με την οποία το Ταμείο μπορεί να χρηματοδοτηθεί άμεσα με ποσό έως 90 εκατ. Ευρώ από τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης που εμφανίζει σημαντικά πλεονάσματα εξαιτίας των αυξήσεων στις τιμές χονδρικής του ρεύματος και των τιμών που διαμορφώνονται στη διεθνή αγορά για τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων.

Λογαριασμοί ρεύματος-επιδότηση -ανακοινώσεις

Λογαριασμοί Ρεύματος: Τι εξετάζεται για τις βιομηχανίες

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου έχει πέσει, σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” και η λήψη πρόσθετων μέτρων για την οικονομική ανακούφιση των βιομηχανιών μέσης τάσης.

Πηγές θέλουν ένα από αυτά να είναι η αναστολή πληρωμής μέρους των ρυθμιζόμενων χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Χωρίς, ωστόσο, κάτι τέτοιο να θεωρείται δεδομένο καθώς ένα τέτοιο μέτρο δεν αποκλείεται να θίξει τα έσοδα των Διαχειριστών Διανομής και Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ