Κύμα φυγής: Εικόνα διάλυσης στην πραγματική οικονομία

Του Δημήτρη Χριστούλια

Μαζική απόδραση στα Βαλκάνια και στην Κύπρο πραγματοποίησαν το 2016 περισσότερες από 8.000 ελληνικές επιχειρήσεις για να γλιτώσουν από τα δυσβάστακτα φορολογικά μέτρα που επιβλήθηκαν τη χρονιά που έφυγε, αλλά και από τη νέα φοροκαταιγίδα που φέρνει το νέο έτος.

Την ίδια στιγμή, οι επιτηδευματίες κλείνουν με τρελούς ρυθμούς τα μπλοκάκια τους, καθώς από 1η Ιανουαρίου αυξάνονται κατακόρυφα οι ασφαλιστικές εισφορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, μόνο το 2016 έχουν γίνει 80.000 διακοπές δελτίων παροχής υπηρεσιών, από σύνολο 104.000 την τελευταία διετία, με τους επαγγελματίες, στην πλειονότητά τους, να έχουν βρει άλλους τρόπους για να εισπράττουν τις αμοιβές τους – μεταξύ αυτών και η δημιουργία ατομικών εταιρειών κυρίως σε Κύπρο και Βουλγαρία.

Εκτός όμως από τις επιχειρήσεις, την τύχη τους στο εξωτερικό αναζητούν χιλιάδες νέοι. Από το 2010 μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι περισσότεροι από 400.000 εργαζόμενοι, κυρίως ανώτατης εκπαίδευσης, εργάζονται στο εξωτερικό, παράγοντας και προσφέροντας στις τοπικές οικονομίες.

Οι φόροι αποτελούν έναν από τους βασικούς λόγους που οι ελληνικές εταιρείες «δραπετεύουν» στο εξωτερικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε 32 ευρωπαϊκές χώρες οι εταιρείες φορολογούνται με συντελεστή 40,3% κατά μέσο όρο, ενώ στην Ελλάδα με 51%, τον 6ο υψηλότερο φορολογικό συντελεστή σε όλη την Ευρώπη!

Σύμφωνα μάλιστα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, η υπερφορολόγηση είναι υπεύθυνη για τη μετανάστευση επιχειρήσεων και εργαζομένων στο εξωτερικό.

Καθοριστικό ρόλο στη μαζική φυγή των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό παίζει και η αβεβαιότητα που προκαλείται στην εγχώρια αγορά από τις συνεχείς αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.

Αλλαγές που τις περισσότερες φορές, αν όχι όλες, γίνονται επί τα χείρω, επιβαρύνοντας υπέρμετρα το λειτουργικό κόστος των ελληνικών εταιρειών.

Την ίδια στιγμή, η έλλειψη χρηματοδότησης αλλά και τα capital controls ωθούν ακόμη και μεγάλες παραγωγικές μονάδες εκτός των ελληνικών συνόρων.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε αναλυτικά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Realnews

Πηγή: Real.gr

Δείτε επίσης:

«Κόφτης» διαρκείας, περικοπή αφορολόγητου και συντάξεων στην ατζέντα της 2ης αξιολόγησης

Ποδαρικό με “τσουνάμι” παλιών και νέων φόρων κάνει το 2017

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ