Κρίσιμος έλεγχος για τα 3,3 δισ.

Κρίσιμος έλεγχος για τα 3,3 δισ.

Βρυξέλλες: Tου Θάνου Αθανασίου

Προάγγελο νέων μέτρων για την κάλυψη δημοσιονομικού κενού θα αποτελέσει η ενδεχόμενη επιμονή της κυβέρνησης στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, σύμφωνα με κύκλους της Κομισιόν.

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του αρμόδιου για τη φορολογία και τα τελωνεία επιτρόπου Σεμέτα με τον υπουργό οικονομικών Γ. Στουρνάρα, οι Βρυξέλλες στέλνουν το μήνυμα ότι δεν έχουν αλλάξει άποψη και δεν συναινούν στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης. Τον συλλογισμό της Κομισιόν θα μεταφέρει ο επίτροπος Σεμέτα στον Γ. Στουρνάρα, αν και όπως αναφέρουν πηγές των αρμόδιων γενικών διευθύνσεων «η κυβέρνηση είναι ήδη ενήμερη» και ξεκαθαρίζουν ότι «αν επιμείνει θα πρέπει να συνυπολογίσει το ρίσκο».

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσαν το real.gr για τα δεδομένα που συνυπολογίζει η Κομισιόν για να καθορίσει τη στάση της:

– Στην Ελλάδα το σύστημα συλλογής του ΦΠΑ έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα,

– Η μείωση των εσόδων από την εστίαση οφείλεται στην έλλειψη διαθέσιμου εισοδήματος, που δεν αναιρείται από τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 13%,

– Αμφισβητείται ότι η μείωση θα περάσει στις τιμές,

– Αμφισβητείται η επίπτωση της μείωσης στην τουριστική κατανάλωση, δεδομένου ότι ο μεγάλος όγκος των τουριστών ταξιδεύει με προπληρωμένα πακέτα,

– Θεωρείται δεδομένο ότι θα δημιουργηθεί νέα «τρύπα» στα έσοδα,

– Θεωρείται ότι, δεδομένου ενός δημοσιονομικού περιθωρίου, υπάρχουν πολύ καλύτερα σημεία της οικονομίας όπου θα μπορούσε να διατεθεί το περιθώριο.

Κύκλοι των Βρυξελλών μιλάνε για μονομερή επιλογή και εκφράζουν στο real.gr τη δυσαρέσκειά τους για το ότι η κυβέρνηση έμπλεξε σε αυτή την επικοινωνιακή καμπάνια χωρίς να διαβουλευθεί με την Κομισιόν, τη στιγμή που, όπως λένε «οι πόρτες δεν ήταν ποτέ κλειστές».

Η δυσαρέσκεια έγκειται, μεταξύ άλλων, και στο ότι το δημοσιονομικό περιθώριο θα είχε πολύ καλύτερο επικοινωνιακό αντίκτυπο αν διατίθετο σε «ενεργές πολιτικές απασχόλησης», ή κάποια άλλη μείωση φόρου σε ανελαστικές δαπάνες των πολιτών όπως οι δαπάνες για τη θέρμανση. Επιμένουν, μάλιστα, πως αν η κυβέρνηση επιμείνει «θα κάνει ό,τι είναι να κάνει χωρίς την ευλογίες της τρόικας και το αργότερο τον Σεπτέμβριο θα της ζητηθεί να προσδιορίσει πως θα κλείσει την όποια “τρύπα”». Με τις απόψεις της Κομισιόν συμφωνεί τόσο το euro working group, όσο και το ΔΝΤ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Κρ. Λαγκάρντ.

Κατά τα λοιπά, στην συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό οικονομικών, ο επίτροπος Σεμέτα θα ζητήσει να ενημερωθεί για την κατάσταση και τα επόμενα βήματα για τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης και της μηχανοργάνωσης των τελωνείων και θα ζητήσει από το Γ. Στουρνάρα να του επιδείξει τομείς όπου η Κομισιόν θα μπορούσε να βοηθήσει.

Αύριο δε, ημέρα Τρίτη, φτάνουν στην Αθήνα και οι επικεφαλής της τρόικας για να ξεκινήσει και επίσημα ο έλεγχος του 2ου τριμήνου του 2013 και των προαπαιτούμενων για τη δόση των 3,3 δισ. του Ιουνίου. Σε αυτή θα κριθεί η επάρκεια των τελικών πλάνων για τη ΔΕΗ και το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και ο νόμος για τη διαφθορά.

Σε σχέση με το τελευταίο η τρόικα επιθυμεί να σπάσει τον φαύλο κύκλο της μη καταγγελίας, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι πολιτικά πρόσωπα καλύπτουν τον κύκλο τους, ενάντια σε καταγγελίες κατώτερων στελεχών και υπαλλήλων.

Σε σχέση με την ΔΕΗ, το σχέδιο που η κυβέρνηση έχει κοινοποιήσει ήδη με e-mail στα αρμόδια γραφεία της Κομισιόν θεωρείται μια καλή αρχή, όμως τα στελέχη της τρόικας θα ενημερώσουν τις ελληνικές αρχές για το ποια σημεία του δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος είναι επαρκή και ποια όχι.

Το δυσκολότερο ορόσημο δεν παύει να είναι αυτό των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, καθώς σχετίζεται με το τι θα αναγνωρίσουν οι τράπεζες ως «κόκκινο» δάνειο και πως θα περιληφθούν οι νέοι συσχετισμοί στο ενεργητικό τους. Η ΕΚΤ έχει προκαταρκτικά εγκρίνει τις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, όμως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Η δε ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα συνεχίσει να είναι σε εξέλιξη όσο διαρκεί ο έλεγχος, κάτι που δεν προδιαθέτει για τελειωτικές αποφάσεις.

Πέραν των ορόσημων που είναι τα τρία στοιχεία εκ των ων ουκ άνευ για την εκταμίευση των 3,3 δισ. του Ιουνίου, η τρόικα έχει το δικαίωμα να ζητήσει να δει την εκτέλεση και μιας σειράς άλλων προαπαιτούμενων δράσεων απ�� τον λεγόμενο συνημμένο πίνακα (checklist) της τελευταίας έκθεσης της Κομισιόν. Αυτό θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο και ως εκ τούτου το κοινοβούλιο θα πρέπει να βρίσκεται σε νομοθετική ετοιμότητα.

Το σημείο, όμως, που θα κριθεί αν ο έλεγχος είναι επιτυχής ή όχι και αν επί της ουσίας υπάρχει χρόνος η δόση του Ιουνίου να εκταμιευθεί Ιούνιο και όχι Ιούλιο ή Αύγουστο, είναι αυτό των υποχρεωτικών αποχωρήσεων. Το πρώτο χαρτί που θα ζητήσει η Κομισιόν θα είναι αυτό με τα 12.500 ονόματα της κινητικότητας. Στη συνέχεια θα ελέγξει αν όντως οι 4.000 απολύσεις είναι στο σωστό δρόμο για τελειώσουν μέσα στο 2013. Το μενού θα ολοκληρωθεί με το δεύτερο κύμα ανοίγματος κλειστών επαγγελμάτων -ειδικά ορισμένων που θεωρείται ότι έχουν ήδη ανοίξει, όπως των δικηγόρων και των μηχανικών.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ