Κουτεντάκης στον Realfm 97,8: Το πρόβλημα είναι κυρίως η αδυναμία των μισθών να παρακολουθήσουν τις αυξήσεις των τιμών

«Ο προϋπολογισμός δείχνει να στηρίζεται στις ίδιες δυνάμεις που προκάλεσαν και τη δημοσιονομική βελτίωση των τελευταίων ετών. Δηλαδή είχαμε μια κατάσταση από την πανδημία και μετά μιας μεγάλης επιδείνωσης, το 2020 κλείσαμε με πρωτογενές έλλειμμα -7 και το 2021 -5. Αλλά γρήγορα το 2022 ισορρόπησε και φέτος θα κλείσει με πλεόνασμα. Αυτή η βελτίωση προήλθε από δύο λόγους: την σταδιακή κατάργηση των ειδικών μέτρων της πανδημίας και την ονομαστική μεγέθυνση» δήλωσε ο επίκουρος Καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και τέως επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8.

«Ο φετινός προϋπολογισμός στηρίζεται πάλι στην ονομαστική μεγέθυνση που προβλέπεται για το 2024. Υπάρχει μια αισιοδοξία και μένει να δούμε αν θα υλοποιηθεί ή όχι. Αυτή είναι η βασική πηγή της αβεβαιότητας, αν θα έχουμε τη μεγέθυνση που προβλέπεται και άρα και τα έσοδα» πρόσθεσε.

«Το πρόβλημα είναι κυρίως η αδυναμία των μισθών να παρακολουθήσουν τις αυξήσεις των τιμών» σχολίασε. «Η βασική συνταγή αντιμετώπισης του πληθωρισμού, είναι η αύξηση των επιτοκίων. Αυτό μέχρι ένα σημείο φαίνεται να δουλεύει. Μετά είναι πώς λειτουργεί η εσωτερική αγορά σε κάθε χώρα. Είναι κυρίως θέμα ελέγχων φαινομένων αισχροκέρδειας και ίσως ένας έλεγχος στις τιμές» σημείωσε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ