Κορονοϊός: Φέρνει μείωση φόρων και εισφορών – Νέα μέτρα στήριξης 7,2 δισ. ευρώ

Των Σίσσυς Σταυροπιερράκου, Αναστασίας Παπαϊωάννου

Σε νέα ένεση 7,2 δισ. ευρώ στην οικονομία, με ορίζοντα τον Ιούνιο, προχωρά η κυβέρνηση, αυξάνοντας τη σημερινή δημοσιονομική δαπάνη των 6,8 δισ. ευρώ σταδιακά στα 14 δισ. ευρώ. Το δημοσιονομικό πακέτο στήριξης της οικονομίας θα προβλέπει επέκταση του υφιστάμενου πλαισίου στήριξης, αλλά και διεύρυνσή του με επιπλέον μέτρα ενίσχυσης ευάλωτων κατηγοριών του πληθυσμού.

Το δηµοσιονοµικό πακέτο στήριξης της οικονοµίας θα προβλέπει επέκταση του υφιστάµενου πλαισίου στήριξης, αλλά και διεύρυνσή του µε επιπλέον µέτρα ενίσχυσης ευάλωτων κατηγοριών του πληθυσµού όπως:

-Οι µακροχρόνια άνεργοι. Για µεγαλύτερη στήριξη των ανέργων είναι πιθανό να αξιοποιηθούν και κονδύλια από το ευρωπαϊκό πρόγραµµα διασφάλισης της εργασίας µε την κωδική ονοµασία SURE.

-Οι εποχικά εργαζόµενοι, µε αιχµή τους απασχολούµενους στον τουρισµό.

-Οι φοιτητές, µε µείωση των ενοικίων.

Ταυτοχρόνως, θα υπάρξουν κάποιες πρώτες κινήσεις για την επανεκκίνηση της οικονοµίας στην κατεύθυνση στήριξης κλάδων που πλήττονται, όπως ο τουρισµός, οι µεταφορές και ένα µεγάλο µέρος της µεταποίησης. Ενα πρόσθετο πακέτο µέτρων για την αντιµετώπιση της νέας οικονοµικής πραγµατικότητας για τη µετά την πανδηµία εποχή θα ανακοινωθεί τον προσεχή Σεπτέµβριο, εφόσον τα πράγµατα εξελιχθούν σύµφωνα µε το καλό σενάριο που επεξεργάζεται το οικονοµικό επιτελείο. Τότε προγραµµατίζεται να ανακοινωθούν:

Μείωση εταιρικού φόρου στο 20%.

Μείωση εισφορών.

Επιτάχυνση των αποσβέσεων για τις επιχειρήσεις για την εξασφάλιση ταχύτερων φορολογικών πιστώσεων για περιουσιακά στοιχεία και περισσότερων κερδών για την επιστροφή δαπανών σε ορισµένα στάδια της ανάπτυξης της εταιρείας.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν στη Realnews ανώτατοι παράγοντες του υπουργείου Οικονοµικών, «ακόµα δεν µπορεί να γίνει ουδεµία πρόβλεψη ούτε για το ακριβές χρονικό διάστηµα που θα γίνει το restart της οικονοµίας ούτε για το ποσοστό της ύφεσης, αφού λείπουν βασικές µεταβλητές, όπως η διάρκεια του φαινοµένου και η επάνοδός του, αν θα είναι εποχικό ή όχι, τι θα επιφέρει η διεθνής ύφεση για τον εγχώριο τουρισµό, οι εξελίξεις στα τεστ και στις θεραπείες που θα αλλάξουν τους όρους».

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ