Κορονοϊός: Απολύθηκαν με SMS εργαζόμενοι στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”

Απολύσεις εκατοντάδων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου στον τομέα της επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) “Ελευθέριος Βενιζέλος” καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Αθηνών (ΕΚΑ) ζητώντας την παρέμβαση της κυβέρνησης ώστε να μην προχωρήσουν οι απολύσεις. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αθηνών, οι εταιρείες Swissport και Skyserv ενημέρωσαν μέσω SMS υπαλλήλους τους ότι θα παύσουν άμεσα όσους εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ότι θα προχωρήσουν στην ένταξη των εργαζόμενων αορίστου χρόνου στο καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας. «Αυτό οδηγεί στην ανεργία περίπου 300 συναδέλφους, πολλοί από τους οποίους εργάζονται για χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων. Επίσης στην Goldair από τη προηγούμενη εβδομάδα ισχύει η εκ περιτροπής εργασία» σημειώνεται στην ανακοίνωση.Από την πλευρά τους οι εταιρείες επικαλούνται για την απόφαση να μην ανανεώσουν τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου τη δραματική πτώση της κίνησης στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και εν γένει το ισχυρό πλήγμα που έχει δεχτεί ο τομέας των αερομεταφορών από την πανδημία του κορονοϊού.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στην ΕΡΤ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ήταν μάλλον μέσα στο περιβάλλον των επιχειρήσεων που αναστείλαμε τη λειτουργία τους οπότε αυτές μπορούν ακόμα να κινηθούν με μια ελευθερία. Είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη» είπε και υποσχέθηκε ότι συνολικά θα στηρίξει η κυβέρνηση τον κόσμο της εργασίας.

Για την υπόθεση τοποθετήθηκε και η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Έφη Αχτσιόγλου.”Πριν λίγες μέρες 300 άνθρωποι απολύθηκαν με ένα SMS στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Άνθρωποι απολύονται καθημερινά και δεν ξέρουν τι θα βρουν την επόμενη μέρα. Συμψηφίζονται οι τακτικές άδειες με τις ημέρες μη εργασίας. Οι εποχιακά εργαζόμενοι στον τουρισμό είναι στον αέρα. Αυτά είναι καθημερινά προβλήματα που δεν αντιμετωπίζονται με μισούς μισθούς και απολύσεις” είπε σε συνέντευξή της στο ΜEGA.

Καταγγελία και από το Σωματείο SSP

Τις απολύσεις των συμβασιούχων καταγγέλλει και το Σωματείο Εργαζομένων SSP από τις εταιρείες Swissport – Skyserv λέγοντας ότι αξιοποιείται η πανδημία που έχει προκύψει λόγω κορονοϊού για να φορτωθούν για μία ακόμη φορά τα σπασμένα στους εργαζόμενους, προσπαθώντας η εργοδοσία των εταιρειών με αυτόν τον τρόπο περιορίσει τη χασούρα της από τις ακυρώσεις των πτήσεων. Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Καταγγέλλουμε την εργοδοσία της Swissport- Skyserv που προχωρά στην απόλυση όλων των συμβασιούχων εργαζόμενων και σε εκ περιτροπής εργασία τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου. Αξιοποιεί την πανδημία που έχει προκύψει λόγω κορονοϊού για να φορτώσει για μία ακόμη φορά τα σπασμένα στους εργαζόμενους, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο περιορίσει τη χασούρα της από τις ακυρώσεις των πτήσεων. Γνωρίζουμε καλά, ως εργαζόμενοι και εμείς στο αεροδρόμιο, ότι όχι μόνο κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της υγείας των εργαζομένων έχει παρθεί, αλλά από την πρώτη στιγμή επιβαρυνθήκαμε εμείς, με υποχρεωτικές άδειες, με συνεχή τροποποίηση των ωραρίων μας, ενώ τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση θεωρούμε πως είναι ανεπαρκή και όπως αποδεικνύεται με τον πιο τραγικό τρόπο δεν περιορίζουν με κανένα τρόπο την εργοδοτική αυθαιρεσία .

Γνωρίζουμε καλά πως αυτό που έκανε το αεροδρόμιο «δημοφιλές», να κερδίζει βραβεία, να αυξάνει τον αριθμό των αφίξεων και άρα και την κερδοφορία του, όπως και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτό, είναι η σκληρή και εξαντλητική δουλειά μας. Όλο το προηγούμενο διάστημα που μέτραγαν οι επιχειρηματίες αυτές τις «διακρίσεις», για μας μεταφραζόταν σε τεράστια εντατικοποίηση της εργασίας μας, εργατικά ατυχήματα που δε δηλώνονταν απαραίτητα ως τέτοια «για να μη χαλάσει η εικόνα της εταιρείας», αβεβαιότητα καθώς οι σχέσεις εργασίας ήταν ίδιες και τότε. Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι πρέπει να πούμε ως εδώ. Δε θα ανεχτούμε πάλι τις συνέπειες αυτής της κατάστασης να τις φορτωθούμε εμείς, δε θα συνεχίσουμε να ρισκάρουμε την επιβίωσή μας για τη διασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων! Στηρίζουμε με κάθε τρόπο τους εργαζόμενους των παραπάνω εταιρειών! Απαιτούμε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και οι μισθοί όλων των εργαζομένων, καμία βλαπτική τροποποίηση των όρων εργασίας τους.Η απάντηση της Swissport

Η Swissport στην ανακοίνωσή της με τη σειρά της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η μείωση των πτήσεων σε ποσοστό 97% έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά στις αεροπορικές εταιρείες, τις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης αλλά και σε όλες τις εμπλεκόμενες με τον αεροπορικό κλάδο επιχειρήσεις, ενώ δεσμεύεται ότι οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα επαναπρόσληψης αμέσως μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Ολόκληρη η ανακοίνωση της Swissport έχει ως εξής:

«Η πανδημία του κορονοϊού έχει οδηγήσει τον τομέα των αερομεταφορών στην πιο μεγάλη κρίση της ιστορίας του. Το κόστος από την δραματική μείωση των πτήσεων έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά στις αεροπορικές εταιρείες, τις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης, αλλά και σε όλες τις εμπλεκόμενες με το χώρο επιχειρήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι εχθές, 24 Μαρτίου, η κίνηση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν μειωμένη κατά 97% σε σχέση με την αντίστοιχη ημερομηνία το 2019. Στόχος της Swissport στη δύσκολη αυτή συγκυρία είναι να διασφαλίσει την λειτουργικότητά της και μαζί με αυτή τις θέσεις εργασίας των συνεργατών της σε μακροχρόνια βάση. Για το λόγο αυτό αναγκάστηκε να προχωρήσει στη μη-ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, οι οποίες έληγαν. Ήταν μια απόφαση δύσκολη, αναγκαία ωστόσο προκειμένου η εταιρεία να αντέξει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, διασφαλίζοντας έτσι τις μόνιμες θέσεις εργασίας. Είναι αυτονόητο ότι τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν προσωρινό χαρακτήρα για όσο διαρκεί η έκρυθμη κατάσταση. Καθώς και ότι οι εργαζόμενοι που έως τώρα εργάζονταν στην εταιρεία θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα για επαναπρόσληψη μόλις η κατάσταση ομαλοποιηθεί».Εκ περιτροπής απασχόληση στην Goldair – Η ανακοίνωση

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Goldair, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν στις 17 Μαρτίου ότι «λόγω σημαντικού περιορισμού της δραστηριότητας της επιχείρησης και κατόπιν σχετικής ενημέρωσης και διαβούλευσης με τον Σύλλογο Προσωπικού Επίγειας Εξυπηρέτησης Goldair, αποφασίστηκε η εφαρμογή του συστήματος εκ περιτροπής απασχόλησης στο σύνολο των εργαζομένων από 1 έως 4 ημέρες εργασίας εβδομαδιαίως με κυλιόμενες βάρδιες ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες». Ως ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του μέτρου ορίστηκε «η Τετάρτη 18η Μαρτίου 2020 και θα διαρκέσει αρχικά έως την Κυριακή 12 Απριλίου 2020». Καταλήγοντας στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η εταιρία θα επανεξετάσει την εφαρμογή του συστήματος της εκ περιτροπής απασχόλησης και την λήψη των κατάλληλων αναγκαίων μέτρων «με σκοπό κατά το δυνατόν τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας».

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.