Κορκίδης: Αποσύνδεση ΕΝΦΙΑ από επιστροφή φόρου και ενημερότητα

Κορκίδης: Αποσύνδεση ΕΝΦΙΑ από επιστροφή φόρου και ενημερότητα

«Την απόφαση που “αποσυνδέει” τις επιστροφές φόρων που είχε μπλοκάρει ο ΕΝΦΙΑ, υπέγραψε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, δίνοντας έτσι τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων εγκλωβισμένων φορολογούμενων που δεν μπορούσαν να εισπράξουν τις επιστροφές τους» έγραψε ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

«Σύμφωνα με την απόφαση της ΓΓΔΕ, έως και τη λήξη της πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου ακινήτων, που πλέον έχει πάει για το τέλος Σεπτεμβρίου, οι επιστροφές φόρων δεν θα συμψηφίζονται με τον ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει ότι:

“Χρηματικές απαιτήσεις οφειλετών έναντι του Δημοσίου εξαιρούνται από τον αυτεπάγγελτο συμψηφισμό με βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές αυτών που έχουν προκύψει από την εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) έτους 2014. Η ανωτέρω εξαίρεση παρέχεται μέχρι και την 30−9−2014.»

Το υπουργείο Οικονομικών με βάση παλαιότερη εγκύκλιο, δεν προχωρούσε σε επιστροφές φόρου στους δικαιούχους, καθώς εξαιτίας της βεβαίωσης του ΕΝΦΙΑ, θεωρούσε ότι δεν είναι φορολογικά ενήμεροι και άρα δεν μπορούσε να τους πιστωθεί η επιστροφή του φόρου. Η μόνη λύση που είχε να προτείνει η εφορία για να “ξεμπλοκάρει” τις επιστροφές ήταν να προχωρήσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε συμψηφισμό του ΕΝΦΙΑ και της επιστροφής φόρου. Ωστόσο, για να γίνει αυτό οι φορολογούμενοι θα έπρεπε να πληρώσουν εφάπαξ τον ΕΝΦΙΑ, έστω και αν το ύψος της επιστροφής δεν επαρκούσε. Σε αντίθετη περίπτωση οι φορολογούμενοι θα έπρεπε να περιμένουν πρώτα να αποπληρώσουν όλες τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ και μετά να εισπράξουν την επιστροφή φόρου, δηλαδή με βάση και τα νέα δεδομένα το νωρίτερο τον επόμενο Φεβρουάριο ή Μάρτιο.

Επίσης μετά από διαμαρτυρία της ΕΣΕΕ, και άλλων φορέων, προσωρινή λύση δόθηκε και στο πρόβλημα της φορολογικής ενημερότητας. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται μέσα στο Σεπτέμβριο να ανοίξει και η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας με διάρκεια ισχύος ένα μήνα. Μέχρι τότε, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να πάρουν ηλεκτρονικά αποδεικτικό ενημερότητας με διάρκεια δύο μηνών σε περιπτώσεις μη ύπαρξης βεβαιωμένων οφειλών. Ωστόσο, για τις υπόλοιπες περιπτώσεις θα εκδίδονται πιστοποιητικά με διάρκεια ισχύος ενός μήνα από οποιαδήποτε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία ή Ελεγκτικό Κέντρο. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εξυπηρετηθούν και μέσω των Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (Γ.Ε.Φ.) του υπουργείου Οικονομικών.

Όσο για τα δύσκολα προβλήματα και τη μεγάλη αναστάτωση που δημιούργησε ο ΕΝΦΙΑ, η ΕΣΕΕ με επιστολή της στο οικονομικό επιτελείο έχει ζητήσει να μελετηθούν και να συμπεριληφθούν στη νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στο τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής στις 26 Αυγούστου, πέρα από τις διορθώσεις εξόφθαλμων αδικιών και πριν τη νέα έκδοση των εκκαθαριστικών στις αρχές Σεπτεμβρίου, τα εξής:

• άνοιγμα εφαρμογής για διόρθωση λαθών των ιδιοκτητών.

• επαναφορά αντικειμενικών αξιών στα περσινά επίπεδα.

• διόρθωση λαθών υπολογισμού σε οικισμούς και νησιωτικές περιοχές.

• εξορθολογισμός του βασικού/κύριου φόρου με την αξία του ακινήτου.

• αναδιάρθρωση φόρου για ιδιοχρησιμοποιούμενη επαγγελματική στέγη.

• μείωση του συμπληρωματικού φόρου τουλάχιστον κατά 50% και σε καμία περίπτωση να μην υπερβαίνει ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ τον κύριο φόρο.

• αλλαγή προγραμματισμού και αύξηση των δόσεων από 5 τουλάχιστον σε 7 και ΕΛΣΤΑΤ επιτρεπούσης σε 8 δόσεις.

Μέχρι τώρα έχουν “διαρρεύσει” από το ΥΠΟΙΚ διάφορα σενάρια σημαντικών ελαφρύνσεων για μια “λάϊτ” εκδοχή του ΕΝΦΙΑ, με νέες κατά παραγγελία αντικειμενικές αξίες, αλλά, αρχής γενομένης το 2015 και χωρίς καμία αναφορά βελτιωτικής παρέμβασης στον αυθαίρετο συμπληρωματικό φόρο. Το ερώτημα μας είναι τώρα τι γίνεται;

Εκ μέρους των υπευθύνων πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τα λάθη με τον ΕΝΦΙΑ δεν είναι μόνο φοροτεχνικά, αλλά κυρίως σοβαρά λάθη άσκησης φορολογικής πολιτικής. Οι άμεσες τροποποιήσεις του νέου “διπλού χαρατσιού”, θα πρέπει να εστιάσουν περισσότερο στη τωρινή ικανότητα του πολίτη να πληρώσει και λιγότερο στο τι κατάφερε να κατέχει. Αναμένωμεν!» αναφέρει ο κ. Κορκίδης.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.