Κόκκινα δάνεια: Οι βασικοί άξονες του νέου νομοσχεδίου για τους servicers

«Αποκαλυπτήρια» του νομοσχεδίου που φιλοδοξεί να βάλει «φρένο» στις «παράδοξες» πρακτικές των servicers -ή αλλιώς των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις- αναμένεται να γίνουν εντός της εβδομάδας: Η Αθήνα άλλωστε είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει ως το τέλος της χρονιάς ευρωπαϊκή οδηγία που θα θέτει συγκεκριμένους κανόνες στις σχέσεις των εν λόγω εταιρειών με τους κατόχους «κόκκινων δανείων».

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Επί της ουσίας, η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας στο εσωτερικό Εθνικό Δίκαιο αφορά όλους όσοι έχουν δάνεια τα οποία έχουν μεταβιβαστεί. Μάλιστα, η σχετική οδηγία θα πρέπει να έχει ενσωματωθεί στο εγχώριο Δίκαιο ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2023. Και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το νομοσχέδιο που έχει στα «σκαριά» το υπουργείο Οικονομικών θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο της ερχόμενης Πέμπτης.

Ποιοι θα είναι οι άξονες του νέου νομοσχεδίου για τους servicers

Το Υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει να νομοθετήσει τα … αυτονόητα, σε μια προσπάθεια να «φρενάρει» τις πρακτικές κάποιων Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων (servicers), οι οποίες λειτουργούν πέρα από τα όρια της… ασυδοσίας!  Πολύ «κακή» τους συνήθεια το να μην ενημερώνουν καν τον οφειλέτη για το τι ποσό χρωστάει, τι επιτόκιο του έχει επιβληθεί και σε πόσες δόσεις πρέπει να αποπληρώσει την οφειλή! Με άλλα λόγια ζητούν χρήματα χωρίς να ενημερώνουν καν από που προήλθε η οφειλή!

Βάσει του νέου πλαισίου οι servicers  θα υποχρεούνται να τηρούν και να παρέχουν προσωποποιημένη ενημέρωση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες, που σήμερα δεν δίνουν. Οι ποινές μάλιστα που θα προβλέπονται σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα όσα θα ορίζει ο νόμος θα είναι εξαιρετικά «βαριές».

Έτσι, θα υπάρχουν συγκεκριμένοι άξονες πάνω στους οποίους θα «πατάει» το νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα  προβλέπει για τους servicers:

  • Να ενεργούν καλόπιστα, δίκαια και επαγγελματικά.
  • Να παρέχουν στους δανειολήπτες πληροφορίες που δεν είναι παραπλανητικές, ασαφείς ή ψευδείς.
  • Να σέβονται και να προστατεύουν τα προσωπικά στοιχεία και την ιδιωτική ζωή των δανειοληπτών.
  • Να επικοινωνούν με τους δανειολήπτες με τρόπο που δεν συνιστά παρενόχληση, καταναγκασμό ή αθέμιτη επιρροή.
  • Να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τα ποσά που οφείλει ο δανειολήπτης με αναλυτική καταγραφή των ποσών που οφείλονται ως κεφάλαιο, τόκοι, προμήθειες κι άλλες επιτρεπόμενες χρεώσεις.
  • Να παρέχουν πληροφορίες για την πραγματοποιηθείσα μεταβίβαση του δανείου συμπεριλαμβανομένης της ημερομηνίας μεταβίβασης καθώς και τα στοιχεία ταυτότητας και επικοινωνίας του αγοραστή πιστώσεων.
  • Επιβολή ποινών σε παραβίαση των υποχρεώσεων τους

Υποχρεώσεις και για τα τραπεζικά ιδρύματα  

Τα funds από την πλευρά τους θα πρέπει να αναφέρουν τις πωλήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην αρχή του κράτους μέλους τους ανά διετία ή, εάν απαιτείται από την αρχή, ανά τρίμηνο.

Οι αναφορές πρέπει να περιλαμβάνουν τα ελάχιστα στοιχεία αναφοράς σε σχέση με τις εκθέσεις τις οποίες θα υποχρεούνται να υποβάλουν οι τράπεζες.

Η Οδηγία για τα κόκκινα δάνεια προβλέπει υποχρεώσεις και για τις τράπεζες που τα μεταβιβάζουν.

Συγκεκριμένα, πριν από την πώλησή τους οι τράπεζες θα πρέπει να ενημερώνουν τον αγοραστή για την ποιότητα της απαίτησης που αγοράζει και τη δυνατότητα ανακτήσεων, ενώ μετά την πώληση θα πρέπει να δίνουν αναφορά στις αρμόδιες εθνικές αρχές, ανά διετία ή ανά τρίμηνο, για το ύψος των πωλήσεων κόκκινων δανείων, τους αγοραστές, τα δικαιώματα που έχουν πωληθεί στα funds και εάν οι μεταβιβάσεις αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια καταναλωτών και με ποια ενέχυρα αυτά καλύπτονται.

Σε συνέχεια των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα θα μεταφέρει στο Εθνικό της Δίκαιο μέτρα για τη στήριξη της ανάπτυξης δευτερογενών αγορών για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ), με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλίζεται ότι η πώληση τέτοιων δανείων δεν υπονομεύει τα δικαιώματα των δανειοληπτών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ