Γιάννης Δαλιανίδης: 13 χρόνια από τον θάνατό του – Το συγκινητικό αφιέρωμα της Finos Film

Σαν σήμερα στις 16 Οκτωβρίου του 2010 έφυγε από την ζωή σε ηλικία 87 ετών ο σπουδαίος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Γιάννης Δαλιανίδης. Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 31 Δεκεμβρίου του 1923 και αγαπήθηκε από το κοινό τόσο για τις κινηματογραφικές του, όσο και για τις τηλεοπτικές του δουλειές.

Προκειμένου να τιμήσει την μνήμη του, η Finos Film δημιούργησε ένα βίντεο αφιέρωμα με τις είκοσι δραματικές ταινίες που σκηνοθέτησε στην εταιρεία παραγωγής ταινιών, το οποίο δημοσίευσε στα επίσημα προφίλ της στα social media.

Στην λεζάντα με την οποία συνόδεψε το αφιερωματικό βίντεο η Finos Film έγραψε: «Ταλαντούχος, ευρηματικός, τολμηρός και πρωτοπόρος, ο Γιάννης Δαλιανίδης υπήρξε εμβληματική φυσιογνωμία για τον ελληνικό κινηματογράφο και για την Φίνος Φιλμ. Εκτός από απόλυτος μετρ των μιούζικαλ και της μουσικής κωμωδίας, τόλμησε να γράψει σενάρια και να δημιουργήσει έργα, με τα οποία άγγιξε θέματα ταμπού της ελληνικής κοινωνίας και των ανθρώπινων σχέσεων μέσα από μια σχεδόν νεορεαλιστική ματιά.

Το αποτύπωμα του Γιάννη Δαλιανίδη είναι πραγματικά σπάνιο και ανεξίτηλο, καθώς παραμένει ο εμπορικότερος σκηνοθέτης στην ιστορία της ελληνικής κινηματογραφίας και ο άνθρωπος που έθεσε τα θεμέλια του καλού και σοβαρού εμπορικού σινεμά που έχει συντροφεύσει και ψυχαγωγήσει γενιές Ελλήνων.

Σήμερα, δεκατρία χρόνια από το θάνατο του, μοιραζόμαστε μαζί σας ένα αφιέρωμα με τις είκοσι δραματικές ταινίες που σκηνοθέτησε στην Φίνος Φιλμ: «Ο Κατήφορος», «Νόμος 4000», «Χωρίς Ταυτότητα», «Ίλιγγος», «Εγωισμός», «Ιστορία μιας Ζωής», «Δάκρυα για την Ηλέκτρα», «Η Στεφανία», «Το Παρελθόν μιας Γυναίκας», «Όλγα Αγάπη μου», «Όταν η Πόλις Πεθαίνει», «Γυμνοί στο Δρόμο», «Αυτοί που Μίλησαν με το Θάνατο», «Οι Αμαρτωλοί», «Ο Επαναστάτης Ποπολάρος», «Ο Εχθρός του Λαού», «Η Αμαρτία της Ομορφιάς», «Η Μαρία της Σιωπής», «Αστερισμός της Παρθένου» και «Ο Κυρ-Γιώργης Εκπαιδεύεται»».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ