Κίνδυνος εκτροχιασμού του προϋπολογισμού

Κίνδυνος εκτροχιασμού του προϋπολογισμού

 

Τις ανησυχίες της τρόικας για «τρύπα» στον προϋπολογισμό εξαιτίας των αυξημένων αναγκών των ασφαλιστικών ταμείων και της υστέρησης των έμμεσων φόρων έρχονται να ενισχύσουν τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο πρώτο δίμηνο του έτους. 

Αποκαλύπτουν επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων ίσες με 21,2% των ετήσιων προβλέψεων, μέσα σε δύο μήνες, την ώρα που η μαύρη τρύπα στο μέτωπο των έμμεσων φόρων πλησιάζει τα 500 εκατ. ευρώ. 

Αν ο ρυθμός απορρόφησης των επιχορηγήσεων, διατηρηθεί τους επόμενους μήνες είναι προφανές ότι τα 12,6 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για το σύνολο του έτους θα τελειώσουν κάπου κοντά στον Οκτώβριο δημιουργώντας άνοιγμα κοντά στα 2 δις ευρώ στον προϋπολογισμό. 

Το πρόβλημα επιτείνεται και από την υστέρηση της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ που προκύπτει στο μέτωπο των έμμεσων φόρων. ΦΠΑ και ειδικοί φόροι κατανάλωσης έχουν λυγίσει υπό το βάρος της ύφεσης, της αδυναμίας των φορολογουμένων να πληρώσουν φόρους και της αδυναμίας των ελεγκτικών μηχανισμών να εισπράξουν από τους φοροφυγάδες. Κάπως έτσι, ασφαλιστικά ταμεία και έμμεσοι φόροι, απειλούν να εκτροχιάσουν τον προϋπολογισμό, ενδεχόμενο το οποίο προφανώς δεν είναι ανεκτό από την τρόικα.

Αναλυτικά, από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκύπτει ότι οι επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου έφτασαν τα 2,666 δισ. ευρώ, έναντι ετήσιου στόχου 12,604 δισ. ευρώ. Απορροφήθηκε δηλαδή το 21,2%. Οι επιμέρους, απορροφήσεις επιχορηγήσεων αναδεικνύουν το «ζόρι» των ταμείων.

Το ΙΚΑ σε δύο μήνες έχει δαπανήσει το 25,6% των ετήσιων επιχορηγήσεών του (640 εκατ. ευρώ από τα 2,2 δισ. ευρώ), στο ΝΑΤ από το 1 δις. ευρώ έχουν αναλωθεί τα 260 εκατ. ευρώ ( 25%), στο ΤΑΠ- ΟΤΕ η απορροφητικότητα φτάνει το 41,2 % (από τα 535 εκατ. ευρώ έχουν δαπανηθεί τα 220 εκατ. ευρώ). 

Η εικόνα στους φόρους

Στους φόρους, οι έμμεσοι φόροι είναι σαφές ότι εισπράττονται μετ’ εμποδίων. Στο δίμηνο είχαν προϋπολογιστεί εισπράξεις από ΦΠΑ 2,626 δισ. ευρώ. Ήταν τελικά 2,437 δισ. ευρώ ή 189 εκατ. ευρώ λιγότερα. Στο μέτωπο των φόρων κατανάλωσης, οι εισπράξεις που είχαν προϋπολογιστεί έφταναν τα 1,602 δισ. ευρώ. Διαμορφώθηκαν σε 1,237 δισ. ευρώ ή 365 εκατ. ευρώ λιγότερα. 

Παρά τις επιμέρους «κακοφωνίες», η γενική εικόνα του προϋπολογισμού είναι καλή. Στο δίμηνο ο προϋπολογισμός εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 487 εκατ. ευρώ έναντι στόχου ελλείμματος 1,353 δισ. ευρώ και το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού σημειώνει έλλειμμα 789 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 2,630 δισ. ευρώ. 

Συγκρατήθηκαν οι δαπάνες

Οι «τρύπες» κλείνουν με την κλασική υπερσυγκράτηση δαπανών (οι δαπάνες κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνονται σε επίπεδα 1,153 δισ. ευρώ χαμηλότερα από τις προβλέψεις ) και την επίσης κλασική πρακτική των παγωμένων επιστροφών φόρων. 

Στο δίμηνο είχαν προϋπολογιστεί επιστροφές φόρων 489 εκατ. ευρώ αλλά περιορίστηκαν σε μόλις 96 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, οι μειωμένες κατά 393 εκατ. ευρώ υπερκάλυψαν την υστέρηση 206 εκατ. ευρώ στα έσοδα προ επιστροφών φόρων και ο προϋπολογισμός ήρθε στα …ίσα του και με το παραπάνω. 

 

Πηγή: euro2day.gr 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ