ΚΕΠΑ: Αναβάλλονται οι συνεδριάσεις των υγειονομικών επιτροπών – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Την αναβολή των συνεδριάσεων των υγειονομικών επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), καθώς και την προσωρινή παράταση αναπηρικών παροχών, προβλέπει η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), με θέμα «Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις». Συγκεκριμένα, η ΠΝΠ ορίζει τα εξής:

1. Οι συνεδριάσεις των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ για την εξέταση αιτήσεων παράτασης αναπηρικών παροχών σύνταξης αναβάλλονται, έως τις 31η Μαΐου 2020.

2. Η καταβολή των συντάξεων αναπηρίας και των προνοιακών παροχών σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία, που χορηγεί ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), καθώς και όλων εν γένει των επιδομάτων, που χορηγούνται, λόγω αναπηρίας, η πιστοποίηση της οποίας πραγματοποιείται, μέσω των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ, παρατείνεται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παρ. 3 και 4, εφόσον έχει υποβληθεί από τους δικαιούχους σχετική αίτηση παράτασης, λόγω λήξης της ισχύος των σχετικών γνωματεύσεων των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ.

3. Η παρ. 2 εφαρμόζεται στους δικαιούχους, η αίτηση παράτασης των οποίων: α) έχει προσδιοριστεί προς εξέταση σε συνεδρίαση των ανωτέρω υγειονομικών επιτροπών, εφόσον η συνεδρίαση αυτή αναβάλλεται, δυνάμει της παρ. 1, β) έχει υποβληθεί, αλλά δεν έχει εισέτι προσδιοριστεί η ημερομηνία συνεδρίασης των υγειονομικών επιτροπών. Η καταβολή των παροχών της παρ. 2 παρατείνεται και σε περίπτωση υποβολής της σχετικής αίτησης παράτασης, μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης.

4. Η παράταση καταβολής, που προβλέπεται στις παρ. 2 και 3, ισχύει έως την έκδοση απόφασης περί έγκρισης ή απόρριψης των σχετικών αιτήσεων παράτασης των ενδιαφερομένων, μετά από εξέτασή τους από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ και, πάντως, όχι πέραν της 30ής Ιουνίου 2020.

5. Η ασφαλιστική ικανότητα των προσώπων, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος, παρατείνεται ισόχρονα.

6. Σε περίπτωση που, μετά από την επανεξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ και σύμφωνα με τις σχετικώς εκδιδόμενες αποφάσεις, οι ενδιαφερόμενοι δεν κρίνονται ως δικαιούχοι των κατά περίπτωση αναπηρικών παροχών, τα ποσά που καταβλήθηκαν σε αυτούς αχρεωστήτως, κατ΄ εφαρμογή του παρόντος, επιστρέφονται στους αρμόδιους φορείς, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

7. Οι διατάξεις του παρόντος δεν κωλύουν τη διακοπή καταβολής παροχών αναπηρίας, ακόμη και κατά τη διάρκεια της παράτασης χορήγησής τους, όταν η διακοπή αυτή πραγματοποιείται για οποιονδήποτε άλλον νόμιμο λόγο, πλην του είδους και του ποσοστού αναπηρίας.

8. Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δύναται να αναβάλλονται εκ νέου οι συνεδριάσεις των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ και να παρατείνονται οι ημερομηνίες του παρόντος, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία εξέλιξης του κορονοϊού COVID-19.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ