Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Επιδότηση με οδηγό το «Ανακυκλώνω Συσκευή» – Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα

Το πρώτο τρίμηνο του 2023 αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων για την επιδότηση που αφορά στους ηλιακούς θερμοσίφωνες.

Το πρόγραμμα για την αντικατάσταση των ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με σύγχρονους ηλιακούς, το οποίο χρηματοδοτείται από το repowerEU, θα άρχιζε έως το τέλος του έτους, όμως κάτι τέτοιο τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί και το άνοιγμα της πλατφόρμας για την επιδότηση των ηλιακών θερμοσίφωνων μετατίθεται για το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Μία από τις παραμέτρους που θα οριστικοποιηθεί έως τότε είναι το ακριβές ύψος της επιδότησης – το οποίο θα είναι κλιμακούμενο, ώστε να καλύπτεται μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης στα νοικοκυριά με το μικρότερο εισόδημα

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, το κονδύλι έχει υπερδιπλασιαστεί γεγονός που σημαίνει ότι θα αυξηθούν και οι δικαιούχοι του προγράμματος.

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των κριτηρίων που θα πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι, αν και το πιθανότερο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις είναι πως οι επιδοτήσεις θα δοθούν με συγκεκριμένα κριτήρια – εισοδηματικά και κοινωνικά – αντίστοιχα με εκείνα που ίσχυσαν στην επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα αναμένεται να «τρέξει» με οδηγό το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα επιδοτήσει την αντικατάσταση θερμοσιφώνων ρεύματος με ηλιακούς, με το μέσο κόστος αγοράς τους να κυμαίνεται στα 800 με 1000 ευρώ.

Εάν και εφόσον, επιβεβαιωθεί το σενάριο ότι το πρόγραμμα θα «τρέξει» με συγκεκριμένα κριτήρια -εισοδηματικά και κοινωνικά- ξανά, όπως με εκείνο της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών, τότε, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μπουν στη διαδικασία αίτησης σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του gov.gr.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών, δικαιούχοι ήταν τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα μετά το 2005, με ΑΦΜ και κωδικούς Taxisnet και υπέβαλαν φορολογική δήλωση για το 2020.

Κάθε ενδιαφερόμενος υπέβαλε μία αίτηση για μία και μόνο κατοικία, η οποία είτε είναι η κύρια είτε η δευτερεύουσα (ιδιόκτητη, ενοικιασμένη ή παραχωρημένη) και με ενεργή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ