Η βουτιά στο παγκόσμιο εμπόριο και η Ελλάδα

Η αδυναμία στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών βλάπτει το παγκόσμιο εμπόριο με τη μείωση των εισαγωγών, χωρίς κανένα όφελος για τους όγκους των εξαγωγών, σύμφωνα με έρευνα να FT έρευνα που βασίζεται σε περισσότερες από 100 χώρες.

Ο όγκος του διεθνούς εμπορίου μειώθηκε 0,5% στο β’ τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ έπεσε ακόμα 1,5% το ‘α τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Ολλανδικό Γραφείο Ανάλυσης Οικονομικής Πολιτικής (Netherlands Bureau for Economic Policy Analysis) που παρακολουθεί τις ροές παγκοσμίου εμπορίου (World Trade Monitor).

Οι επιπτώσεις αγγίζουν και την Ελλάδα στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων (π.χ. στα λιμάνια) αλλά και στο μέτωπο των εξαγωγών, σε ευρώ, όπως ολόκληρη την ευρωζωήνη. Εταιρείες κολοσσοί αναμένεται να ανακαθορίσουν την στάση τους ανάλογα με την έκταση και το βάθος της κρίσης που αναζωπυρώνεται… μέσω και της Κίνας.

Στην Ευρώπη, απειλούνται οι Γερμανικές εξαγωγές -ιδιαίτερα προς την Κίνα- που είναι η καρδιά του «μοντέλου Μέρκελ». Στις λεγόμενες αναδυόμενες αγορές, υπολογίζεται ότι η φυγή κεφαλαίων έχει φτάσει στο ένα τρισεκατομμύριο δολάρια (!) τον τελευταίο χρόνο.

Η ανάλυση συμπίπτει με τις ανησυχίες ότι ορισμένες χώρες επιδίδονται σε ανταγωνιστικές υποτιμήσεις, σε «νομισματικό πόλεμο», προκειμένου να είναι χαμηλότερες από τους γείτονές τους και να κλέψει μερίδιο αγοράς.

«Κινδυνεύουμε να διολισθήσουμε σε μια ανταγωνιστική υποτίμηση των νομισμάτων, με την αστάθεια στα ύψη», δήλωσε ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz και πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ανάπτυξης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Από τον Ιούνιο του 2014 η ισοτιμία των νομισμάτων στη Ρωσία, την Κολομβία, τη Βραζιλία, την Τουρκία, το Μεξικό και τη Χιλή έχουν μειωθεί από 20% έως και 50% έναντι του δολαρίου, ενώ το ρινγκίτ της Μαλαισίας και η ινδονησιακή ρουπία βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους από την ασιατική οικονομική κρίση του 1998.

Η υποτίμηση του γουάν στην Κίνα το οποίο είχε σταθερή κίνηση έναντι του δολαρίου μέχρι τον τελευταίο μήνα, έχει πέσει 4,5% πυροδοτώντας ένα νέο κύμα αδυναμίας στις αναδυόμενες αγορές που επηρεάζει την εύθραυστη παγκόσμια οικονομία.

 

Δείτε επίσης

Η βουτιά-ρεκόρ στο παγκόσμιο εμπόριο και οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα

Fed: Βρείτε λύση αλλιώς έρχεται νέα Lehman – ΒΙΝΤΕΟ

Χάθηκαν 15 “Ελλάδες” στην Κίνα – Ανησυχίες μεγαλύτερες της ευρωζώνης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ