Η ταραγμένη Τουρκία φέρνει κρουαζιέρες στα ελληνικά λιμάνια

Οι συνεχόμενες αναταραχές στην Τουρκία, με αποκορύφωμα την πρόσφατη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, έχουν οδηγήσει σε αυξημένες ροές κρουαζιερόπλοιων και επιβατών προς τα ελληνικά λιμάνια.

Τη μερίδα του λέοντος κερδίζει έστω από… σπόντα ο Πειραιάς. Ανοδικά κινείται πλέον και στο λιμάνι του Πειραιά η δραστηριότητα της κρουαζιέρας, αναφέρει η «Καθημερινή». Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες στον Πειραιά κατέπλευσαν συνολικά επτά κρουαζιερόπλοια, εκ των οποίων τα πέντε ανήκουν στην κατηγορία μεγάλου μεγέθους (μήκους πλησίον των 300 μέτρων ή και παραπάνω), με τον συνολικό αριθμό των επιβατών και των πληρωμάτων να ξεπερνά τις 20.000.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα προσωρινά στοιχεία του φετινού εννεαμήνου που δημοσιοποίησε χθες ο ΟΛΠ, προκύπτει και άνοδος της τάξεως του 16% στην κίνηση των επιβατών home porting, δηλαδή επιβατών που επιβαίνουν σε δρομολόγια κρουαζιέρας με εκκίνηση από το λιμάνι του Πειραιά. Η ετήσια αύξηση είναι ιδιαίτερα σημαντική, αν συνυπολογιστεί ότι η εταιρεία Celestyal Cruises (πρώην Louis Cruises), υπεύθυνη για το 90% της δραστηριότητας home porting, έχει πλέον μεταφέρει ένα μεγάλο μέρος αυτής στο λιμάνι του Λαυρίου. Όπως προκύπτει, οι απώλειες αντισταθμίστηκαν από το γεγονός ότι από το φετινό καλοκαίρι και μετά οι μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας επανασχεδίασαν τα δρομολόγιά τους, αυξάνοντας τις αποβιβάσεις-επιβιβάσεις στο λιμάνι του Πειραιά, αντί για το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης, τάση μάλιστα, η οποία θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και το 2016.

Ήδη, όπως έγινε γνωστό, σε πρόσφατη συνάντηση στελεχών του ΟΛΠ με εκπροσώπους της Carnival Cruises, οριστικοποιήθηκαν οι λεπτομέρειες για τις προσεγγίσεις του νεότευκτου κρουαζιερόπλοιου (2015) «Carnival Vista» το καλοκαίρι του 2016. Με λιμάνι αφετηρίας τον Πειραιά και με πάνω από 4.000 επιβάτες σε κάθε δρομολόγιό του, το εν λόγω πλοίο θα αυξήσει σημαντικά τη δραστηριότητα του home porting στον Πειραιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη τάση ενίσχυσης της κρουαζιέρας καταγράφεται και στα υπόλοιπα μεγάλα λιμάνια της χώρας. Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), προκύπτει ότι από το τέλος Ιουλίου και μετά καταγράφεται μεγάλη άνοδος της ροής κρουαζιερόπλοιων και επιβατών προς την Ελλάδα, λόγω των εξελίξεων κυρίως στην Τουρκία, αλλά και γενικά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Εν ολίγοις, υπήρξαν πολλές επιπλέον και απρογραμμάτιστες επισκέψεις, κυρίως από πλοία που ήταν προγραμματισμένα να προσεγγίσουν τουρκικά λιμάνια. Ως εκ τούτου, η εκτίμηση των φορέων της κρουαζιέρας είναι ότι εν τέλει, το 2015 θα ολοκληρωθεί με άνοδο του αριθμού των πλοίων και των επιβατών κρουαζιέρας, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις του κλάδου προέβλεπαν πτώση της τάξεως του 3%-5% σε σχέση με το 2014.

Πηγή: «Καθημερινή»

 

Δείτε επίσης

Τεράστιο κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Στον τουρισμό οι μισές ξένες επενδύσεις

Έρχεται το νέο ΕΣΠΑ με επιδότηση ανά τομέα – Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ