Η εφορία ενεργοποιεί το «υπερόπλο» των κατασχέσεων

Στο υπουργείο Οικονομικών αναθάρρησαν μετά την κρυάδα της εκτόξευσης των ληξιπρόθεσμων χρεών τον Σεπτέμβριο. Τα πρώτα στοιχεία για τον ρυθμό αύξησης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία δείχνουν σαφή επιβράδυνση του ρυθμού, κοντά στα 600 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο, όταν τον Σεπτέμβρη είχαν χτυπήσει κόκκινο με αύξηση η οποία προσέγγιζε το 1,5 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το Euro2day, το δεύτερο μέτωπο από το οποίο έρχονται καλά νέα είναι αυτό των εσόδων του προϋπολογισμού. Όχι ότι καλύφθηκε η υστέρηση (μεγάλο μέρος της οποίας οφείλεται στη μη είσπραξη των κερδών από ελληνικά ομόλογα που έχει στα χέρια της η ΕΚΤ), αλλά τουλάχιστον τον Οκτώβριο οι εισπράξεις φορολογικών εσόδων ξεπέρασαν τόσο τον μηνιαίο στόχο, όσο και τις εισπράξεις του αντίστοιχου περυσινού μήνα.

Για μια ακόμα χρονιά, όση γκρίνια και αν συγκεντρώνει ο ΕΝΦΙΑ, τελικά φαίνεται να πληρώνεται στην ώρα του από τη συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων. Είναι ίσως, το σπίτι στη μέση και η σχέση του Έλληνα με την ακίνητη ιδιοκτησία του. Κάπως έτσι, τα έσοδα ανέκαμψαν. Αυτά είναι τα καλά νέα για το υπουργείο Οικονομικών. Και τώρα αρχίζουν τα άσχημα νέα για τους φορολογούμενους, οι οποίοι χρωστούν στην εφορία.

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου είχαν ησυχάσει. Μπορεί να είχε ψηφιστεί η μείωση των ακατάσχετων ορίων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς (στα 1.250 ευρώ για μισθούς – συντάξεις και στα 1.000 ευρώ για καταθέσεις) όμως η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, μέσω των υπηρεσιών της είχε πατήσει στοπ στις κατασχέσεις. Ήταν η σχετική υπουργική απόφαση η οποία έπαιρνε διαρκώς μηνιαία παράταση ισχύος από όταν εκδόθηκε με αφορμή τα capital controls και όριζε απαγόρευση λήψης αναγκαστικών μέτρων εκτέλεσης.

Πρακτικά κατασχέσεις από τα τέλη Ιουνίου έως το τέλος Οκτωβρίου δεν γίνονταν. Ακόμα και εάν κάποιοι χρωστούσαν 1.000 ευρώ στην εφορία και είχαν στην τράπεζα 50.000 ευρώ.

Τώρα τα πράγματα αλλάζουν. Το σχέδιο κατασχέσεων, το οποίο ήταν έτοιμο σύντομα θα βγει στον αέρα. Διότι αλλιώς τα έσοδα δεν πρόκειται να ανασάνουν και οι στόχοι για είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών είναι γραμμένοι στο Μνημόνιο.

Στο Μνημόνιο άλλωστε προβλέπεται και η αποστολή λίστας από τη ΓΓΔΕ στις τράπεζες με τους φορολογούμενους οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι από αυτούς έχουν παράλληλα και τραπεζικές καταθέσεις. Αν τα δύο αρχεία δεδομένων «κουμπώνουν» οι κατασχέσεις θα είναι άμεσες και ηλεκτρονικές.

Στα δυσάρεστα για τους φορολογούμενους – πέραν των συσσωρευμένων φορολογικών υποχρεώσεων για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας- έρχεται να προστεθεί και η μνημονιακή υποχρέωση για έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία θα ψαλιδίζεται ο αριθμός των δόσεων (των έως εκατό) για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών στη βάση συγκεκριμένων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Η σχετική απόφαση δεν έχει εκδοθεί ακόμα και σύντομα θα την αναζητήσουν και οι δανειστές οι οποίοι, όπως πληροφορούμαστε, δεν καλοβλέπουν τα αιτήματα της κυβέρνησης να γίνει ένα «αριστερό» λίφτινγκ στη ρύθμιση των εκατό δόσεων.

Η τρόικα επέμενε να χάνεται η ρύθμιση για όποιον οφειλέτη καθυστερεί μία δόση, από την επόμενη μέρα της καθυστέρησης. Με μια τρίπλα, παραπέμποντας στις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να κερδίσει ένα μήνα από την ώρα που θα ειδοποιηθεί ο οφειλέτης ότι έχει ληξιπρόθεσμο χρέος, μέχρι να απολέσει τη ρύθμιση και τώρα σύμφωνα με πληροφορίες έχει υποβληθεί αίτημα στους δανειστές να γίνει η ρύθμιση λίγο πιο «χαλαρή» ως προς τις προϋποθέσεις απώλειάς της, ώστε να μην «πεταχτούν» εκτός πολλοί οφειλέτες.

ΠΗΓΗ: Euro2day

Διαβάστε επίσης:

Απειλούνται με έξωση 150.000 δανειολήπτες

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ