Η αγωνία Ομπάμα στα… πέναλτι Ελλάδας – δανειστών

Την αγωνία του Ομπάμα πριν τα… πέναλτι στο ματς Ελλάδας – δανειστών αναφέρεται σχόλιο στη Wall Street Journal του αρθρογράφου Σάιμπον Νίξον.

Γράφει για το άγχος των ΗΠΑ στο ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης της ευρωζώνης για όλο τον πλανήτη από μια αποτυχία συμφωνίας με την Ελλάδα, το ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει ο αμερικανικός παράγοντας και για τις δυνατότητες που έχει να παρέμβει στις εξελίξεις.

Σχολιάζει τις τηλεφωνικές επικοινωνίες Λιου-Τσίπρα και για τις δηλώσεις του πρώτου στην πρόσφατη συνάντηση των G7 για «μεγαλύτερη ευελιξία», προειδοποιώντας για «ατύχημα».

Ο Νίξον στη WSJ παραδέχεται πως η παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου δείχνει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση. «Ο χρόνος περνά. Δεν είναι σαφές αν η Αθήνα θα μπορέσει να βρει χρήματα για να πληρώσει το ΔΝΤ και οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν να έρθουν σε μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες έτσι ώστε να εκταμιευτούν τα απαραίτητα κονδύλια», αναφέρει.

«Εάν οι ΗΠΑ θέλουν να μετέχουν στο θέμα της Ελλάδας, τότε θα πρέπει να βάλουν χρήματα στο τραπέζι», αναφέρει ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ. Το πιο σημαντικό είναι ότι φοβούνται πως οι δηλώσεις Λιου θα τροφοδοτήσουν τις αυταπάτες της Αθήνας ότι θα συνεχίσει να απολαμβάνει ένα ιδιότυπο καθεστώς προστασίας λόγω της γεωπολιτικής σημασίας της… υπό την -υποτιθέμενη-  αμερικανική προστασία, σημειώνει το δημοσίευμα.

Η ηγέτες στην ευρωζώνης θεωρούν πως η παρέμβαση των ΗΠΑ και η υποχώρηση στα αιτήματα της Ελλάδας θα ήταν πολιτικά απαράδεκτο, καθώς θα ξήλωνε -επί της ουσίας- τους κανόνες της Ευρωζώνης και θα έθετε -μακροπρόθεσμα- τη νομισματική ένωση σε κίνδυνο, επισημαίνει.

Το χρέος και η… Lehman Brothers

Δεν είναι, όμως,  μόνο η Αθήνα που ανθίσταται στις μεταρρυθμίσεις. Είναι και οι πιστωτές που εμφανίζονται διχασμένοι ως προς αυτές. Το ΔΝΤ επιμένει στο συνταξιοδοτικό, τη στιγμή που μέλη της Ευρωζώνης αναφέρουν πως κάτι τέτοιο θα βαθύνει ακόμη περισσότερο την ύφεση της Ελλάδας, ενώ και το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους δημιουργεί τριβές. Το θέμα είναι αν αυτό το «μεγάλο παζάρι» θα καταλήξει σύντομα σε αποτέλεσμα, πριν η Ελλάδα οδηγηθεί σε χρεοκοπία, αναφέρει.

Ο Νίξον μπαίνοντας στο μυαλό του Ομπάμα αναφέρει πως οι ΗΠΑ ανησυχούν πολύ για τον πιθανό αντίκτυπο που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει και κινδυνεύσει να φύγει από το ευρώ. Παρά τα ενισχυμένα εργαλεία που έχει πλέον η Ευρωζώνη. Το φάντασμα της Lehman Brothers εξακολουθεί να καθορίζει τη σκέψη τους. «Σε κλίμακα από το 1-10, η Lehman είναι στο 10 και η ελληνική χρεοκοπία στο 6», αναφέρει αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Οι Ευρωπαίοι αντιτείνουν πως τέτοια σύγκριση είναι λανθασμένη και ότι οι κίνδυνοι της ελληνικής χρεοκοπίας είναι διαχειρίσιμοι – συν ότι λένε πως δεν θα αφήσουν, τελικά, την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ.

Δείτε επίσης:

“Φρενάρουν” οι ΗΠΑ και ο Λιου τρέμει ελληνικό ντόμινο

Süddeutsche: To “ελληνικό πνεύμα” της Δρέσδης

Guardian: Ζοφερή συνέχεια για την Ελλάδα με ή χωρίς συμφωνία

Ζιν: Τσίπρας – Βαρουφάκης σε ρόλο ” καλού και κακού”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ