Γεωργιάδης: Έχω ζητήσει να γίνει πλατφόρμα για τα άλευρα και το ηλιέλαιο

Πλατφόρμα για τα άλευρα και το ηλιέλαιο έχει ζητήσει ο Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων στον ΑΝΤ1, “έχω  ζητήσει για τα άλευρα και το ηλιέλαιο να γίνει πλατφόρμα όπως έγινε την περίοδο της  πανδημίας για να ξέρει η χώρα ακριβώς τα αποθέματά της  καθώς υπάρχει ήδη έλλειψη σε ολόκληρη την Ευρώπη”.

Όπως είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, “ο κόσμος θα πρέπει να ξέρει ότι υπάρχουν αλυσίδες σούπερ μάρκετ που έχουν βάλει πλαφόν στο πόσο ηλιέλαιο μπορεί να πάρει κανείς. Το ηλιέλαιο έχει πρόβλημα διότι πολλοί το χρησιμοποιούν για βιοκαύσιμο τώρα που η τιμή του καυσίμου είναι τόσο πολύ υψηλή. Πολλοί προμηθευτές προτιμούν να το πωλούν για βιοκαύσιμο παρά για μαγειρική χρήση”.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι και σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Ιταλίας έχει μπει πλαφόν στο ηλιέλαιο.  “Δεν μπορεί να πάρει κανείς όσο ηλιέλαιο θέλει”, πρόσθεσε και επανέλαβε ότι το  ηλιέλαιο και τα άλευρα  είναι τα δύο βασικά υλικά που έχουν χτυπηθεί από τον πόλεμο πάρα πολύ.

” Τα άλευρα και το ηλιέλαιο είναι τα δύο υλικά πλην της ενέργειας, τα οποία ο πόλεμος επηρέασε περισσότερο από κάθε άλλο για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί η Ουκρανία και η Ρωσία ήταν οι βασικοί προμηθευτές αλεύρων όλης της Ευρώπης. Άρα έχουμε χάσει την αγορά από την οποία ψωνίζαμε αλεύρι. Θα πρέπει να πάμε σε άλλες αγορές. Αφού οι άλλες αγορές ξέρουν ότι έχουμε ανάγκη και δείχνουμε ότι θέλουμε να αγοράσουμε αυξάνουν την τιμή. Η τιμή των αλεύρων παγκοσμίως έχει τετραπλασιαστεί”.

Θα υπάρξει μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά;

Τέλος ρωτήθηκε εάν θα υπάρξει μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα βασικά αγαθά λόγω των μεγάλων αυξήσεων στα σιτηρά και στο ηλιέλαιο.

“Ως θέση αρχής δεν μπορώ να το αποκλείσω, δεν είναι κάτι που αποφασίζεται αυτή τη στιγμή. Τίποτα δεν αποκλείεται. Όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι, θέλω να είμαι ειλικρινής για αυτό”, απάντησε.
 Στη συνέχεια ρωτήθηκε εάν θα υπάρξουν και άλλα μέτρα στήριξης. “Είναι απολύτως βέβαιο ότι η Κυβέρνηση είναι πάνω από το πρόβλημα αλλά αυτή τη στιγμή θέλω να καταλάβει ο κόσμος ότι  η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει μια πανευρωπαϊκή λύση για το θέμα της ακρίβειας”, απάντησε και επεσήμανε ότι  “καμία χώρα μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις τιμές χωρίς βοήθεια”.

“Θα αναγκαστεί η Ευρώπη να βρει μια πανευρωπαϊκή λύση για το θέμα αυτό ” επανέλαβε.

” Μπορώ εγώ να βρω άλευρα από την Ουκρανία; Τι να κάνω; Nα πάω να φέρω άλευρα μόνος μου αφού έχουν πόλεμο εκεί δεν πουλάνε άλευρα” τόνισε ο ίδιος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ