Το ψωμί… ψωμάκι: Έρχεται νέα αύξηση στην τιμή του – Πού μπορεί να φτάσει

Νέα αύξηση στην τιμή του ψωμιού στη χώρα μας φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα σε ερώτηση εάν η φρατζόλα των 500 γραμμαρίων θα αυξηθεί στο 1,20 ευρώ με 1,30 ευρώ από 70 λεπτά με 80 λεπτά (έως και 1 ευρώ) που είναι σήμερα, ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος είπε ότι “τίποτα ΄δεν αποκλείεται”. Κανείς δεν μπορεί να το εκτιμήσει”.

Θα δούμε τις επόμενες ημέρες σίγουρα αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού επανέλαβε ωστόσο την ίδια στιγμή δεν μπόρεσε να προσδιορίσει το πόσο θα αυξηθεί η τιμή του.
“Δεν μπορώ να προσδιορίσω ποιες θα είναι οι αυξήσεις. Ο κάθε συνάδελφος θα εκτιμήσει τι μπορεί να μετακυλήσει στην κατανάλωση, τι μπορεί να απορροφήσει αλλά σίγουρα δεν θα σταματήσουμε εδώ. Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει πού θα φτάσουν οι αυξήσεις”, τόνισε μιλώντας στο MEGA.

Επίσης ο κ. Μούσιος μίλησε και για τις τιμές των σιτηρών. Οι πρώτες παραλαβές των μαλακών σιτηρών την προηγούμενη εβδομάδα ήταν έως και 60% πάνω.

“Είχαμε το προηγούμενο διάστημα έως και τον Ιανουάριο μια ανοδική τάση στα σκληρά σιτηρά που ξεκίνησε το καλοκαίρι και είχαν φτάσει στο 90%”, συμπλήρωσε. Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι το μικρό τσουβάλι στα άλευρα από 13-15 ευρώ που ήταν αρχικά, τώρα έχει ξεπεράσει τα 22 ευρώ.

Σιτάρι: Τι γίνεται με τα αποθέματα στους μύλους

ψωμί

Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε εάν υπάρχουν αποθέματα στους μύλους από όπου προμηθεύεται η χώρα το σιτάρι .
“Αποθέματα έχουν οι μύλοι για 40 με 50 ημέρες αλλά επειδή δημιουργήθηκε αυτή η κατάσταση με την έλλειψη των σιτηρών- δεν θα πω την παγκόσμια έλλειψη -θα πω για τη δυστοκία το να προμηθευτούν γιατί έχουν κλείσει πολλά σύνορα .Εισαγωγές δεν γίνονται”.

“Το 20% των μαλακών σιτηρών το εισάγουμε από την Ουκρανία, το 10% από τη Ρωσία, το 5% από τη Μολδαβία. Αυτές ήταν οι εισαγωγές από τις περιοχές που βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου. Υπάρχουν και αγορές όπως η Γαλλία , η Γερμανία, η Ρουμανία , η Σερβία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία που έχουν κλείσει τα σύνορά τους και δεν κάνουν εξαγωγές σιτηρών”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ