Φθηνή στέγη: Ποιοι ωφελούνται από το νέο πρόγραμμα—Όλες οι λεπτομέρειες για μίσθωση ή αγορά κατοικίας

Έρχεται το πρόγραμμα φθηνής στέγης για τα νέα  ζευγάρια, όπως αυτό προκύπτει από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην 86η ΔΕΘ. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως ένα εξαιρετικά κρίσιμο πρόβλημα της εποχής το πρόβλημα της στέγασης, ειδικά για τα νέα ζευγάρια. « Θα δρομολογήσουμε ένα πρόγραμμα ύψους 1,8 δισ. ευρώ που θα απευθύνεται σε πάνω από 100.000 ωφελούμενους με μία σειρά από πρωτοβουλίες, ώστε να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι. Οι δράσεις θα αρχίσουν από τον επόμενο μήνα, ενώ εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές, προφανώς θα αναπτύσσονται σταδιακά » τόνισε.

Εκτός από την αύξηση του σπουδαστικού επιδόματος στέγης από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ και με προϋποθέσεις στα 2.000 ευρώ σε 50.000 νέους, αρχίζει αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες Φοιτητικές Εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής. Οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και τα έργα θα υλοποιηθούν με ΣΔΙΤ.

Εγκαινιάζεται ένα ειδικό πρόγραμμα δανείων, καταρχάς ύψους 500 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση 375 εκ. από το κράτος και 125 εκατ. από τις τράπεζες. Ποιος είναι ο σκοπός; Να εξασφαλιστεί πάρα πολύ χαμηλό, σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, για την αγορά πρώτης κατοικίας από 10.000 πολίτες έως 39 ετών, σε περιοχές που υπάρχουν σήμερα παλαιά κτίρια».

Πώς θα λειτουργεί το πρόγραμμα στη πράξη

Ο Πρωθυπουργός εξήγησε πώς θα λειτουργεί στην πράξη το πρόγραμμα. Ένα ζευγάρι, με ελάχιστη συμμετοχή, θα μπορεί να αγοράσει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με μηνιαίες δόσεις 275 ευρώ. Ποσό, δηλαδή, πολύ μικρότερο από το ενοίκιο που θα έδινε για να μισθώσει μία κατοικία.

Έρχεται το «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους

«Θέλουμε να ενθαρρύνουμε την ιδιοκατοίκηση, θέλουμε να βρούμε εργαλεία και κίνητρα για να ανακαινιστούν παλιά σπίτια. Είναι πολλά αυτά, το γνωρίζετε, κυρίως στις μεγάλες πόλεις. Γι’ αυτό και δημιουργούμε ένα ακόμη στοχευμένο «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με μία πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και ένα χαμηλότοκο δάνειο 7.000 ευρώ” τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ταυτόχρονα, ως κίνητρο σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, θα δοθεί κρατική επιδότηση έως 10.000 ευρώ για να τα ανακαινίσουν. Με την υποχρέωση, όμως, να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Με αυτόν τον τρόπο η πολιτεία θα καλύπτει έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης κλειστών διαμερισμάτων.

Θα θεσμοθετηθεί ένα καινούριο εργαλείο για δημόσια οικόπεδα και κτίρια υπό την έννοια της «κοινωνικής  αντιπαροχής». Με απλά λόγια, το κράτος θα προσφέρει αδρανή περιουσιακά του στοιχεία σε ιδιώτες κατασκευαστές. Εκείνοι, με έξοδά τους, θα χτίζουν σύγχρονες κατοικίες. Οι μισές θα ενοικιάζονται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους μισθωτές, ενώ οι υπόλοιπες θα αξιοποιούνται εμπορικά από τους ιδιώτες. Ένα εργαλείο το οποίο χρησιμοποιείται κατά κόρον σε πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν αντίστοιχα προβλήματα στέγης.

Επίσης, προκειμένου να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα για τους Έλληνες, αυξάνεται πια το όριο της επένδυσης για χορήγηση άδειας Golden VISA από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ »σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Ενώ απ’ τον Δεκέμβριο ξεκινά ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το «Εστία 2». Το Δημόσιο θα μισθώνει, σε πρώτη φάση, 1.000 ιδιωτικά ακίνητα για να τα διαθέτει, στη συνέχεια, με διαδικασίες-εξπρές και πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτα νοικοκυριά. Έχουμε μεγάλη εμπειρία σε αυτές τις διαδικασίες από το πρόγραμμα «Εστία», το οποίο είχαμε χρησιμοποιήσει προκειμένου να παράσχουμε στέγη σε μετανάστες και σε πρόσφυγες οι οποίοι είχαν ήδη αποκτήσει το δικαίωμα παραμονής στη χώρα μας», είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ