FT: Υποβαθμίζουν τη στάση πληρωμών Αθήνα – Βερολίνο

Στο Βερολίνο Γερμανός αξιωματούχος ανέφερε πως δεν υπάρχει λόγος να πιστεύει κάποιος ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει στις 5 Ιουνίου, αναφέρει ρεπορτάζ στην εφημερίδα Financial Times (FT).

Στην Ελλάδα το ίδιο, αξιωματούχοι προσπαθούν να υποβαθμίσουν την πιθανότητα η Αθήνα να προχωρήσει σε στάση πληρωμών αρχίζοντας από τη δόση των 300 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 5 Ιουνίου, παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι η χώρα στερεύει από ρευστό, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είπε σε δημοσιογράφους την Τρίτη ότι περιμένει να καταβληθεί η δόση στις 5 Ιουνίου γιατί «θα έχουμε μια συμφωνία (ως τότε)» .

Επίσης είπε ότι εξετάζονται νέα φορολογικά μέτρα για την κάλυψη του προβλεπόμενου δημοσιονομικού κενού των 3 δισ. ευρώ φέτος, αλλά απέκλεισε την επιβολή φόρου στις εγχώριες τραπεζικές καταθέσεις και στις συναλλαγές στα ATM. «Η φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών προτάθηκε στις συνομιλίες στις Βρυξέλλες. Το υπουργείο διαφώνησε και η πρόταση απορρίφθηκε» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

«Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τους πρώτους τέσσερις μήνες δείχνουν πως Αθήνα έχει μειώσει τις δαπάνες κατά περίπου 2 δισ. ευρώ για να καλύψει τις προηγούμενες δόσεις δανείων προς το ΔΝΤ, πληρώνοντας ταυτόχρονα τις μηνιαίες πληρωμές σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους», αναφέρουν οι FT. «Το υπουργείο Οικονομικών άντλησε αντίστοιχο ποσό με την δέσμευση των αποθεματικών των συνταξιοδοτικών Ταμείων, των τοπικών αρχών και άλλων κρατικών οντοτήτων για να πληρώσει το ΔΝΤ».

Ο Γερμανός αξιωματούχος σημείωσε στους FT: «Το βρίσκω ενθαρρυντικό, αν είναι αλήθεια, το ότι οι Έλληνες εξέφρασαν χθες την επιθυμία να αποπληρώσουν τα 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου. Πιστεύω ότι υπάρχει λόγος να πιστέψουμε ότι δεν θα μιλάμε για μια χρεοκοπία κατά τις 5 Ιουνίου, είτε πριν, είτε αμέσως μετά».

 «Δεν υπάρχει Plan B» είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί, ο υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόσθεσε. «Δεν υπάρχει άλλο σχέδιο από την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη». Ανέφερε ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές πρέπει να επιταχυνθούν για να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Δείτε επίσης

Economist: Οι “επαναστάτες” του ΣΥΡΙΖΑ

Financial Times: Ο Τσίπρας κερδίζει την εσωκομματική μάχη

Ελλάδα-Ισπανία-Πολωνία: Ανατριχίλα στα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι: Μπορεί να αναβληθεί η καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ

FT: Αγριεύει την κόντρα το χαρτί της στάσης πληρωμών

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ