FT: Τελεσίγραφα στη σκιά της στάσης πληρωμών – ΒΙΝΤΕΟ

“Μαφιόζικες” κινήσεις και κομψές εκφράσεις… διάψευσης πάνε μαζί στο παιχνίδι του εκβιασμού, “αγκαζέ” με τα τελεσίγραφα. Οι δανειστές αγριεύουν σε πολιτικό επίπεδο πλέον μετά τη συνάντηση κορυφής στο Βερολίνο, αφήνει να εννοηθεί δημοσίευμα στους Financial Times (FT), όπως περιγράφουν τις εξελίξεις με τον τρόπο τους ρεπόρτερ και αρθρογράφοι της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας.

«Οι δανειστές επιμένουν ότι εάν προκύψει συμβιβασμός στο Βερολίνο, δεν θα χρησιμοποιηθεί ως τελεσίγραφο προς την Αθήνα του τύπου «πάρτε το ή αφήστε το» (take it or leave it), αλλά θα είναι ένα πλαίσιο που θα υποβληθεί στον Αλέξη Τσίπρα με την απαίτηση, όμως, να δράσει γρήγορα για την επίτευξη συμφωνίας».

Αυτό σημειώνει δημοσίευμα στην εφημερίδα Financial Times, περιγράφοντας στην πράξη με κομψά λόγια τους εκβιασμούς και τα τελεσίγραφα των δανειστών στην Ελλάδα υπό την απειλή της χρεοκοπίας καθώς τελειώνει ο χρόνος και η Ελλάδα καλείτε την Παρασκευή να πληρώσει την πρώτη δόση του Ιουνίου σχεδόν 300 εκατ. ευρώ, σε σύνολο περίπου 1,6 δισ. ευρώ για όλο το μήνα.

«Εάν η Μέρκελ τώρα πιέζει για έναν συμβιβασμό, είναι πιθανόν ότι η Ευρωζώνη θα είναι αυτή που θα πρέπει να κάνει νέες οικονομικές παραχωρήσεις και όχι το ΔΝΤ. Και το πιθανό κανάλι δεν θα είναι η ΕΚΤ, αλλά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), το ταμείο διασώσεων της Ευρωζώνης», αναφέρει το δημοσίευμα.

Η συνάντηση κορυφής ολοκληρώθηκε αρκετή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης στο αρχηγείο της κυβέρνησης της Γερμανίας. Παρόντες ήταν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο στόχος δεν κρύβεται. Είναι να αγριέψουν το παιχνίδι καθώς ο χρόνος πιέζει και να στείλουν πρόταση-τελεσίγραφο την οποία η Ελλάδα θα μπορούσε να εξετάσει τις επόμενες ημέρες, με τη θηλιά στο λαιμό καθώς την Τετάρτη συνεδριάζει εκ νέου η ΕΚΤ για τη ρευστότητα.

Μέσω των πληροφοριών που δίνουν οι αξιωματούχοι, σε αυτό το έγγραφο της Επιτροπής δεν υπάρχει καμία νέα παραχώρηση προς την Αθήνα. Επί της ουσίας πρόκειται για διευκρινίσεις των βασικών αρχών που διέπουν τη σκέψη των πιστωτών, έτσι ώστε να υπάρξει συμφωνία. Ανέφεραν, δε, πως εδώ και καιρό ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει δεχθεί το 70% του υφιστάμενου προγράμματος, αναφέρουν οι FT.

Άρα, οι πιστωτές ευελπιστούν πως αν επιτευχθεί ένας συμβιβασμός θα στηρίζεται στο 70% του προγράμματος που μπορούν να δεχθούν οι Τσίπρας και Βαρουφάκης. Οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η τελική θέση των πιστωτών μπορεί να χρειαστεί να συμπληρωθεί τις επόμενες ημέρες, αλλά η πρόθεση είναι να παρουσιαστεί στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα, σημειώνει το δημοσίευμα.

Μπορεί οι πληροφορίες που βγήκαν από την πενταμερή να ήταν με το σταγονόμετρο, ωστόσο αυτό που θέλει η πλευρά των δανειστών είναι να μην δώσουν την εντύπωση ενός τελεσιγράφου. Γι’ αυτό και επιθυμούν να μην υπάρξουν διαρροές και να δοθεί το σχέδιο της συμφωνίας, εμπιστευτικά, πρώτα στον Τσίπρα, υπογραμμίζει.

Όπως αναφέρουν οι FT, επί του παρόντος οι δύο πλευρές εξακολουθούν να έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις σε σημαντικά θέματα. Η νέα κυβέρνηση έχει απορρίψει το πρωτογενές πλεόνασμα που είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση με τους πιστωτές (στο 4,5%) και θέλουν να το κατεβάσουν στο 1%. Οι πιστωτές θα δεχθούν μια μείωση στο στόχο, αλλά όχι σε αυτή την κλίμακα. Επίσης, υπάρχει διάσταση θέσεων ως προς το συνταξιοδοτικό, τις μειώσεις μισθών του Δημοσίου και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

 

Διαβάστε επίσης

«Οι 11 εντολές» από Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Λαγκάρντ και Ντράγκι

Iskra: Να αποκρούσει η κυβέρνηση τους εκβιασμούς

Bloomberg: Στο τραπέζι το όπλο της χρεοκοπίας – ΒΙΝΤΕΟ

Σακελλαρίδης: Θέλουμε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ