FT: Έκλεισε η συμφωνία αλλά τα εμπόδια παραμένουν

“Στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν ανησυχίες ότι η συμφωνία αυτή αντιμετωπίζει ακόμα πολλά εμπόδια”, σχολιάζουν οι Financial Times.

“Εκτός από τις αμφιβολίες για την βούληση της Ελλάδας να εφαρμόσει το πακέτο, στην Γερμανία υπάρχουν επιφυλάξεις για το αν οι πιστωτές μπορεί να έχουν στρογγυλέψει πολλές γωνίες ώστε να επιτύχουν μια συμφωνία πολύ νωρίτερα από ότι αναμενόταν”, αναφέρει.

“Υπάρχουν ακόμα ανησυχίες για την βούληση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να συνχρηματοδοτήσει το πρόγραμμα μαζί με τον ΕSM, το ευρω-ταμείο διάσωσης”.

Το κείμενο στους Financial Times αναφέρει:

Χρειάστηκαν 23 ώρες διαπραγματεύσεων σε ένα πεντάστερο ξενοδοχείο στην Αθήνα, το οποίο επέλεξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως μια ουδέτερη τοποθεσία, για να κλείσει η συμφωνία του νέου πακέτου 86 δισ. για την Ελλάδα.

Βγαίνοντας από το ξενοδοχείο το πρωί της Τρίτης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε ότι η συμφωνία έκλεισε, αλλά παραμένουν «δύο ή τρία ζητήματα» που πρέπει να αποφασιστούν ως το τέλος της ημέρας.

Το πακέτο αναμένεται να εγκριθεί από την ελληνική Βουλή το βράδυ της Πέμπτης με έκτακτες διαδικασίες, με τα τρια φιλο-ευρωπαϊκά κόμματα να στηρίζουν την κυβέρνηση.

Αλλά στην Αθήνα δεν επικρατεί θριαμβευτικό κλίμα, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει επανειλημμένα εκφράσει την απροθυμία του να αποδεχτεί τρία επιπλέον χρόνια σκληρής λιτότητας. Αλλά και σε άλλες πρωτεύουσες της Ε.Ε. υπάρχουν ανησυχίες ότι η συμφωνία αυτή αντιμετωπίζει ακόμα πολλά εμπόδια.

Εκτός από τις αμφιβολίες για την βούληση της Ελλάδας να εφαρμόσει το πακέτο, στην Γερμανία υπάρχουν επιφυλάξεις για το αν οι πιστωτές μπορεί να έχουν στρογγυλέψει πολλές γωνίες ώστε να επιτύχουν μια συμφωνία πολύ νωρίτερα από ότι αναμενόταν. Υπάρχουν ακόμα ανησυχίες για την βούληση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να συνχρηματοδοτήσει το πρόγραμμα μαζί με τον ΕSM, το ταμείο διάσωσης της Ε.Ε.

«Μπορεί να έχει επιτευχθεί συμφωνία αλλά δεν έχουμε βγει ακόμα από το δάσος» ανέφερε ο Dean Turner, oικονομολόγος στην UBS Wealth Management.

Στις Βρυξέλλες αξιωματούχοι της Κομισιόν τόνισαν ότι μια άμεση συμφωνία είναι η εκδοχή που προτιμούν ώστε η Αθήνα να μπορέσει να αποπληρώσει από το νέο πρόγραμμα το δάνειο των 3,2 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 20 Αυγούστου. Αλλά αξιωματούχοι εργάζονται παράλληλα στην εναλλακτική ενός δανείου-γέφυρα, για να δώσουν περισσότερο χρόνο στις συνομιλίες, όπως έχει ζητήσει η Γερμανία.

Οι Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι παρουσίασαν την χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων για το τριετές πακέτο ως την βασική τους επιτυχία στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν αφότου ο κ. Τσίπρας άλλαξε πορεία στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της 12ης Ιουλίου.

Η συμφωνία προβλέπει την υιοθέτηση ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2015, με στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 0,5%, αντί για πρωτογενές πλεόνασμα 3% που προβλέπεται στον υφιστάμενο προϋπολογισμό.

Οι προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 και 2017 είναι επίσης σημαντικά χαμηλότερες, στο 0,5% και 1,75% του ΑΕΠ αντί για 4,5%.

Με την οικονομία να βρίσκεται σε κρίση, το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2,1% με 2,3% αυτό το χρόνο και κατά 0,5% επιπλέον το 2016, με την ανάπτυξη να προβλέπεται να ξεκινήσει το 2017.

Η κυβέρνηση πρέπει πρώτα να εφαρμόσει περισσότερες από 30 μεταρρυθμίσεις, γνωστές και ως «προαπαιτούμενα», που θα εγκριθούν από την Βουλή την Πέμπτη. Σε αυτές περιλαμβάνονται βαθύτατα αντιδημοφιλή μέτρα, όπως η αύξηση του ΦΠΑ για τα νησιά το 2016, αυξημένους φόρους για τους αγρότες και την δέσμευση για την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

«Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα φαίνεται πιο ρεαλιστικός, αλλά τα προαπαιτούμενα περιλαμβάνουν όλα όσα δεν έγιναν στις προηγούμενες διασώσεις και ακόμη περισσότερα, σε ένα πολύ σκληρό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον» υπογράμμισε ο Μουχτάμπα Ράχμαν, επικεφαλής ευρωπαϊκής ανάλυσης στην Eurasia Group.

O ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να περιμένει ότι θα περάσει το πακέτο από το κοινοβούλιο με σημαντική πλειοψηφία, αλλά ο κ. Τσίπρας αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις από την σκληροπυρηνική Αριστερή Πλατφόρμα που έχει ζητήσει να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, να υιοθετήσει την δραχμή και να χτίσει πιο στενές σχέσεις με την Μόσχα.

«Η συμφωνία αυτή είναι μια θηλιά στον λαιμό του ελληνικού λαού. Τα νέα μέτρα είναι πιο σκληρά από τα προηγούμενα» έγραψε ιστοσελίδα που ελέγχεται από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας και υπουργού Ενέργειας.

Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι μια ρήξη με την Αριστερή Πλατφόρμα και η προκήρυξη εκλογών είναι πιθανά ενδεχόμενα μετά το κλείσιμο της συμφωνίας.

Εν τω μεταξύ, η αύξηση της στήριξης υπέρ της συμφωνίας από χώρες που προηγουμένως ήταν διστακτικές, έχει αυξήσει την πίεση στην Γερμανία να αποδεχτεί την συμφωνία για να αποφύγει την πολιτική απομόνωση.

Γερμανία

Σε μια αλλαγή τόνου, η Γερμανία καλωσόρισε με προσεκτικό τρόπο τα σημάδια για την επίτευξη συμφωνίας, εγκωμιάζοντας την μεγαλύτερη ετοιμότητα της Αθήνας να κλείσει το ντιλ.

Αλλά η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μπορεί να ελπίζει σε περαιτέρω υποχωρήσεις από την Αθήνα. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα του είπε ότι θέλει περισσότερο χρόνο για τις συνομιλίες, με ένα δάνειο γέφυρα που θα δίνει στην Αθήνα το περιθώριο που χρειάζεται.

Ενδεχομένως να χρειάζεται και περισσότερο χρόνο για να πουλήσει το πακέτο στο όλο και πιο αρνητικό μπλοκ των συντηρητικών βουλευτών της. Το γερμανικό κοινοβούλιο είναι ένα από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια που πρέπει να εγκρίνουν την συμφωνία.

Το Βερολίνο ανησυχεί επίσης για την παραμονή του ΔΝΤ, όπως δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιενς Σπαν.

Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστικό. Προσχέδιο της συμφωνίας προβλέπει ότι ο ESM, o μηχανισμός διάσωσης της Ε.Ε. θα συνεισφέρει ως και 86 δισ. ευρώ σε νέους πόρους. Το ποσό είναι πολύ μεγάλο.

Η διατύπωση αυτή επιτρέπει στο ΔΝΤ να μην βάλει χρήματα στο πρόγραμμα, αν και συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, λόγω των φόβων ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να μην είναι βιώσιμο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου μπορεί να το αποφασίσει το φθινόπωρο και πιθανότατα στο πλαίσιο σκληρών διαπραγματεύσεων για μια σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από την ευρωζώνη.

Πηγή: Financial Times, euro2day.gr 

 

Δείτε επίσης

Bruegel: Η ελάφρυνση χρέους, ο Σόιμπλε και η ευρωζώνη

ΟΟΣΑ: Στην Ελλάδα οι σκληρότερα εργαζόμενοι στην Ευρώπη

Πρόντι: Να σταματήσει η Ευρώπη την απαράδεκτη γερμανική επιχείρηση – αστραπή

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ