“Φρένο” του ΥΠΕΚΑ για ΔΕΠΑ

“Φρένο” του ΥΠΕΚΑ για ΔΕΠΑ

 

Μείζον θέμα προκύπτει από την απαίτηση που εγείρει το ΤΑΙΠΕΔ, προς τη ΔΕΠΑ να προχωρήσει σε μείωση του μετοχικού κεφαλαίου και στη συνέχεια να πραγματοποιήσει επιστροφή κεφαλαίου προς τους δύο μετόχους της εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr το ΤΑΙΠΕΔ ζητεί να μειωθεί κατά 350 εκατ. ευρώ το μετοχικό κεφάλαιο της κρατικής εταιρείας, στην οποία το Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) ελέγχει το 65% και τα ΕΛΠΕ το 35%.

Ωστόσο από την πλευρά της, η ΔΕΠΑ, έχει καταστήσει σαφές ότι τα χρήματα αυτά δεν είναι διαθέσιμα και κατά συνέπεια δεν μπορεί να προχωρήσει η συγκεκριμένη διαδικασία.

Η απάντηση της ΔΕΠΑ ωστόσο δεν στάθηκε αρκετή για το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο επανήλθε με πρόταση, η εταιρεία να προχωρήσει σε δανεισμό ώστε να βρει τα κεφάλαια που θα επιστραφούν στους μετόχους. Στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι η ΔΕΠΑ, παρά τα έντονα προβλήματα στην αγορά ενέργειας έχει καταφέρει να διατηρήσει έναν υγιή ισολογισμό εμφανίζοντας σχέση ιδίων κεφαλαίων προς δανειακά 10 προς 1 (δηλαδή έχει εξαιρετικά χαμηλό δανεισμό).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το ΤΑΙΠΕΔ επιμένει και εμμένει στην απαίτηση του προς τη διοίκηση της ΔΕΠΑ επικαλούμενο ότι είναι ο μέτοχος πλειοψηφίας. Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο αντλεί έσοδα που κατευθύνονται για τη μείωση του Δημόσιου Χρέους, από αποκρατικοποιήσεις.

Σε περίπτωση που προχωρήσει η συγκεκριμένη διαδικασία δανεισμού της ΔΕΠΑ, τότε από τα 350 εκατ. ευρώ περίπου 230 θα πάνε στο ΤΑΙΠΕΔ και τα υπόλοιπα 120 εκατ στα ΕΛΠΕ. Δηλαδή επί της ουσίας ασκούνται πιέσεις να επιβαρυνθεί η ΔΕΠΑ με δανεισμό με τα κεφάλαια να μην πηγαίνουν σε κάποια παραγωγική επένδυση αλλά για να διευκολυνθούν με φρέσκα κεφάλαια οι μέτοχοι.

Το θέμα έφερε στο προσκήνιο με ανακοίνωσή του το τμήμα ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο κάνει λόγο για καταστροφικές επιλογές για τη ΔΕΠΑ.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ τονίζεται ότι “Μετά την αποτυχία πώλησης της ΔΕΠΑ στη Gazprom … επιχειρείται η οικονομική αφαίμαξη από τους μετόχους, υποχρεώνοντας τη ΔΕΠΑ να δώσει 200 εκ ευρώ σε αυτούς (τους μετόχους) αφού έχουν πάρει ήδη όλα τα μερίσματα που τους αναλογούν.

Επειδή η ΔΕΠΑ δεν έχει τόσα χρήματα διαθέσιμα, την εξαναγκάζουν να δανειστεί για να τα δοθούν στα ΕΛΠΕ και στο ΤΑΙΠΕΔ”.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή η ΔΕΠΑ διατηρεί κομβική θέση στην αγορά ενέργειας και την εθνική οικονομία αφού μεταξύ άλλων χρηματοδοτεί μεγάλους πελάτες της μέσω ρυθμίσεων χρεών που έχουν, έχει ανάγκη ρευστότητας για να αντιμετωπίσει τις δαπάνες προμήθειας (ρήτρες) που για πρώτη φορά θα επιβληθούν από τη συμφωνία με την Gazprom (take or pay), λόγω μειωμένης ζήτησης, χρειάζεται ρευστότητα για να αντιμετωπίσει τυχόν έλλειψη ΦΑ λόγω της κρίσης της Ουκρανίας για την προμήθεια LNG που είναι ακριβότερο.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι το ΤΑΙΠΕΔ που υποτίθεται «αξιοποιεί» τη Δημόσια περιουσία, πρωτοστατεί σε αυτή τη καταστροφική για τη ΔΕΠΑ και το δημόσιο συμφέρον πρωτοβουλία, ενώ η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα.

Αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΚΑ, αναφέρουν στο Capital.gr ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή θέμα δανεισμού της ΔΕΠΑ. Ο ίδιες πηγές επισημαίνουν πάντως ότι γίνεται μελέτη συμβούλου για να εξεταστούν σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη οι δυνατότητες δανεισμού της εταιρείας. Αυτό δε σημαίνει ότι η εταιρεία θα προχωρήσει σε δανεισμό, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

 

Πηγή:www.capital.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ