Φωτιά στην Πεντέλη: Αποζημιώσεις με διαδικασίες – εξπρές στους πυρόπληκτους – Τα ποσά που εξετάζεται να δοθούν

Η πύρινη λαίλαπα με την συνδρομή των θυελλωδών ανέμων προκάλεσε για ακόμη μία φορά τεράστιες καταστροφές στο διάβα της και ήδη η συζήτηση περιστρέφεται στις αποζημιώσεις που θα δοθούν σε όσους επλήγησαν από τη φωτιά. Η Αττική βρίσκεται και αυτό το καλοκαίρι στο έλεος καταστροφικών πυρκαγιών που περικύκλωσαν ολόκληρες συνοικίες και κατέκαψαν μέσα σε λίγες στιγμές τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής, είτε κατοικίες, είτε επαγγελματικές μονάδες. Με φόντο αυτό το σκηνικό κόλασης στο Υπουργείο Οικονομικών ήδη σχεδιάζουν την επόμενη μέρα και τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων.   

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Οι πρώτες σκέψεις θέλουν την εφαρμογή ενός μοντέλου ανάλογου με αυτό που υιοθετήθηκε για όσους έχασαν τις περιουσίες τους στις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

Αποζημίωση έως και 120.000 ευρώ

Το εν λόγω μοντέλο προέβλεπε τη διάθεση προκαταβολικά και άμεσα με διαδικασίες «εξπρές» ποσού 20.000 ευρώ σε κάθε πυρόπληκτο για την επισκευή της κατοικίας του: Με μια απλή αίτηση και χωρίς να απαιτηθεί έλεγχος σε πρώτο στάδιο, το συγκεκριμένο ποσό αποδόθηκε σε εκείνους που υπέστησαν ζημιές στην κατοικία τους από την μανία της πύρινης λαίλαπας.

Με άλλα λόγια, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών είναι να δοθεί χωρίς πολλά-πολλά μια προκαταβολή για την επισκευή κατοικίας σε όσους διαμένουν σε περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο έλεγχος να γίνει εκ των υστέρων.

Η προκαταβολή αυτή συνιστά όμως μέρος της λεγόμενης στεγαστικής συνδρομής, η οποία αποτελείται από 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και χορηγήθηκε στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων με σκοπό την αποκατάστασή τους (επισκευή ή ανακατασκευή, ανάλογα με τις βλάβες που παρουσιάζουν).

Το ποσό της στεγαστικής συνδρομής μπορούσε να φτάσει τα 120.000 ευρώ.

Με μια απλή αίτηση και τον έλεγχο για την επιβεβαίωση των στοιχείων να ακολουθεί σε δεύτερο χρόνο, Δήμοι και ΚΕΠ υποδέχτηκαν τις αιτήσεις όπως βεβαίως και η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr.

Τα ποσά των προκαταβολών

Ποια ήταν όμως τα ποσά που χορηγήθηκαν ανάλογα με την καταστροφή που υπέστησαν κατοικίες και επιχειρηματικά ακίνητα και ενδεχομένως ανάλογα θα δοθούν και τώρα;

Κατοικίες:

  • Για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 20.000 ευρώ, εκ των οποίων 14.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 6.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.
  • Για κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες 12.000 ευρώ, εκ των οποίων 8.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 4.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.
  • Για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες 5.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 2.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Λοιπά κτίσματα και επιχειρηματικά ακίνητα:

  • Για κτίρια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς προκαταβολή 14.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.
  • Για κτίρια που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τα καθιστούν προσωρινά μη λειτουργικά προκαταβολή 8.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.
  • Για κτίρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες αλλά είναι λειτουργικά προκαταβολή 3.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.

Επιδότηση ενοικίου και στήριξη αγροτών

Επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης: Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Μεταφορών και Υποδομών, δύναται, σε συνέχεια της οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών, να δοθεί επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Η αποζημίωση για την οικοσκευή

Να σημειωθεί πως πέρα από την καταβολή οικονομικής ενίσχυσης ποσού έως 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας, είχε εγκριθεί και οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή. Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένες ενισχύσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές είναι ακατάσχετες.

Υπάρχει ακόμη πρόβλεψη για παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της οριοθετημένης περιοχής.

Ποιοι παίρνουν 600 ευρώ

Στα πληττόμενα από την πυρκαγιά νοικοκυριά θα καταβληθούν, σε συνεργασία με τους δήμους, χρηματικά ποσά ανάλογα με την καταγραφή των ζημιών μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εσωτερικών είναι αρμόδιο για την καταβολή αποζημιώσεων, που είναι

  • οικονομική ενίσχυση, ποσού 600 ευρώ, σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του,
  • εκτός αυτού του ποσού, οι οικογένειες που υπέστησαν ζημιά και είναι πολύτεκνες ενισχύονται με επιπλέον 600 ευρώ,
  • επιπλέον οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ λαμβάνουν οι πληγείσες οικογένειες για κάθε μέλος τους που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ