Φορολογικές δηλώσεις: Τα νέα πεδία που “δείχνουν” επιδότηση ρεύματος για φοιτητές – Πώς εξασφαλίζεται η ενίσχυση

Έρχεται επιδότηση λογαριασμών ρεύματος κατοικιών που μισθώνουν φοιτητές όπως “αποκαλύπτουν” τα φετινά έντυπα για τις φορολογικές δηλώσεις. Αυτή τη χρονιά η δήλωση θα περιλαμβάνει και στοιχεία όπως για παράδειγμα αναδρομικές αποδοχές ή αγροτικές επιδοτήσεις, αλλά και έξοδα όπως δάνεια ή δίδακτρα. Για να «ανοίξουν» πάντως οι πολίτες τη διαδικασία της υποβολής της φορο- δήλωσης θα πρέπει πρώτα να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους!

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Μόνο αφού «ενημερώσουν» τα στοιχεία τους στο Taxisnet θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τη φορολογική δήλωσή τους οι πολίτες: Αυτό ορίζει σχετική «οδηγία» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Τι πρέπει να δηλώσουν όλοι οι πολίτες

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ενημέρωση της ΑΑΔΕ, οι φορολογούμενοι οφείλουν να ενημερώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ΑΑΔΕ πριν την υποβολή της δήλωσης.

Σε όσες περιπτώσεις δεν έχει ήδη γίνει επικαιροποίηση έως την 1/9/2021, παρέχεται η δυνατότητα αυτή και κατά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, μέσω συνδέσμου που οδηγεί στο Μητρώο και Επικοινωνία της ψηφιακής πύλης myAADE.

ρεύμα- επιδότηση

Μέσα από αυτή την διαδικασία καθιερώνεται και ο νέος θεσμός του «Βοηθού Εκπλήρωσης». Με το νέο αυτό θεσμό, ουσιαστικά όλοι οι φορολογούμενοι καλούνται να δηλώσουν εκείνους που τους συνδράμουν στο να φέρουν εις πέρας τις υποχρεώσεις τους έναντι της Εφορίας.

Εκείνοι που θα κληθούν να δηλωθούν ως «Βοηθοί Εκπλήρωσης» είναι ως επί το πλείστον οι λογιστές ή οικονομικοί σύμβουλοι με τους οποίους συνεργάζονται οι πολίτες. Κάτι που θα επιτρέψει και στην ΑΑΔΕ να αποκτήσει μια «ακτινογραφία» και για τις πηγές εσόδων των συγκεκριμένων επαγγελματικών κλάδων.

Ποιοι δηλώνονται ως «Βοηθοί Εκπλήρωσης»

Σε πρώτη φάση όλοι όσοι έχουν εκδώσει και χρησιμοποιούν κωδικούς Taxisnet, δηλαδή όλοι οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οφείλουν να επικαιροποιούν στην ψηφιακή πύλη myAADE στην επιλογή «Μητρώο και Επικοινωνία» και στην ενότητα «Στοιχεία Επικοινωνίας», τα στοιχεία ηλεκτρονικής επικοινωνίας τους, δηλαδή τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και τα τηλέφωνα τους (Κινητό και Σταθερό τηλέφωνο).

Ως «Βοηθός Εκπλήρωσης» δηλώνεται κάθε πρόσωπο που συναινεί να συνδράμει τον δηλούντα στην εκπλήρωση των φορολογικών ή άλλων υποχρεώσεων του.

Ο ίδιος ο πολίτης καλείται υποχρεωτικά να επιλέξει τον χαρακτηρισμό της σχέσης του με τον Βοηθό Εκπλήρωσης, από μία αποκλειστική λίστα ρόλων όπως, ενδεικτικά:

  • λογιστής
  • σύμβουλος
  • συγγενής
  • οικείο πρόσωπο

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Βοηθού Εκπλήρωσης αποστέλλονται ειδοποιήσεις για την ανάρτηση κοινοποίηση στον λογαριασμό του φορολογούμενου στην εφαρμογή e-κοινοποιήσεις στο myAADE, πράξεων, εγγράφων και ενημερωτικών μηνυμάτων της ΑΑΔΕ.

Επίδομα- φοιτητές

Πώς «ανοίγει παράθυρο» μέσω των εντύπων για επιδότηση ρεύματος σε φοιτητές

Επιπλέον, η ΑΑΔΕ ενημερώνει πως:

  • Για πρώτη φορά, οι πολίτες μπορούν να βλέπουν σε έναν συγκεντρωτικό πίνακα και ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο/μέλος συμφώνου συμβίωσης, τα βασικά στοιχεία που έχουν ληφθεί από φορείς, τόσο για εισοδήματα (τρέχουσες και αναδρομικές αποδοχές, αγροτικές επιδοτήσεις – ενισχύσεις, μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα κλπ), όσο και για δαπάνες (δίδακτρα, δάνεια, δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής κ.α.).
  • Για πρώτη φορά, συμπληρώνονται σε διακριτούς κωδικούς, τόσο τα κοινά τέκνα, όσο και τα τέκνα κάθε συζύγου ή μέλους συμφώνου συμβίωσης, που δεν έχουν αποκτηθεί από κοινού (μη κοινά τέκνα). Στην τελευταία αυτή περίπτωση, και όταν οι γονείς δεν υποβάλλουν από κοινού δήλωση, συμπληρώνεται και ο ΑΦΜ του άλλου γονέα. Επίσης, εκτός από τον ΑΜΚΑ, συμπληρώνεται υποχρεωτικά και ο ΑΦΜ των τέκνων, εφόσον έχει αποκτηθεί.
  • Διευκολύνεται άμεσα η επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος των μισθωμένων φοιτητικών κατοικιών. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκαν νέα πεδία στις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, στα οποία συμπληρώνεται ο αριθμός παροχής ρεύματος της μισθωμένης κατοικίας φοιτητή, ο οποίος δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση, αλλά συμπεριλαμβάνεται ως εξαρτώμενο μέλος στη δήλωση των γονέων του.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ