Φορολογικές δηλώσεις: Το «κόλπο» για να μειωθεί ο φόρος έως και 2.200 ευρώ

φορολογικές δηλώσεις

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις φορολογικές δηλώσεις: Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προετοιμάζεται για να «ανοίξει» την ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων για τις αποδοχές του 2022, αν και οι περισσότεροι ακόμη εξοφλούν σε δόσεις τα ποσά του φόρου από τα εισοδήματα που είχαν το 2021. Φέτος πάντως ενεργοποιήθηκε ένα … «τρικ» που θα επιτρέψει σε όσους πολίτες το αξιοποιήσουν να πληρώσουν ως και 2.200 ευρώ λιγότερο φόρο.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Βάσει του σχεδιασμού η πλατφόρμα υπολογίζεται να ενεργοποιηθεί γύρω στα μέσα Μαρτίου (πέρυσι «άνοιξε» στις 30 Μαρτίου) με την πρώτη δόση του φόρου, που τυχόν προκύψει, να καταβάλλεται στα τέλη Ιουλίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2024, σύμφωνα με το enikonomia.gr.

Η ΑΑΔΕ άλλωστε έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέσω του Taxisnet: Βάσει των βεβαιώσεων αποδοχών θα προσυμπληρωθούν στη φορολογική δήλωση τα στοιχεία για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2022 καθώς και οι φόροι που αναλογούν και παρακρατήθηκαν.

Ποιο είναι το «τρικ» για να μειωθεί ο φόρος έως και 2.200 ευρώ

Φέτος πάντως υπάρχει ένα «τρικ» που «άρχισε να τρέχει» και θα επιτρέψει να κερδίσουν οι φορολογούμενοι με εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα ή ακίνητα, οι οποίοι πληρώνουν με ηλεκτρονικό χρήμα δαπάνες σε επαγγελματίες που βρίσκονται στη γκρίζα ζώνη της φοροδιαφυγής, εκπτώσεις στον φόρο τους που θα φτάνει ως και τα 2.200 ευρώ τον χρόνο. Η συγκεκριμένη διάταξη είναι προσωρινή και θα βρίσκεται σε ισχύ έως το 2025.

Τι ακριβώς προβλέπει; Οι φορολογούμενοι που ζητούν και παίρνουν αποδείξεις από 20 κατηγορίες επαγγελμάτων θα δουν έκπτωση φόρου εισοδήματος στο εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλλουν από το 2023 έως το 2026.

Το ανώτατο όριο μείωσης του φορολογητέου εισοδήματος φτάνει στα 5.000 ευρώ, αλλά για να τo κερδίσει κάποιος φορολογούμενος θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει δαπάνες ύψους 16.667 ευρώ με πλαστικό χρήμα από τη λίστα των 20 επαγγελμάτων, ενώ για να κερδίσει την έκπτωση φόρου 2.200 ευρώ θα πρέπει να φορολογείται με συντελεστή 44% που σημαίνει πως δηλώνει εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

Για χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, η μείωση φόρου είναι μικρότερη.

Πώς «ξεκλειδώνει» το φορο- «μπόνους» των 2.200 ευρώ

Με ποιους τρόπους όμως «ξεκλειδώνει» το φόρο- μπόνους και τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες;

Πόση είναι η έκπτωση φόρου ανάλογα με το εισόδημα

Η έκπτωση φόρου ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος ανέρχεται:

Exit mobile version