Φορολογικές δηλώσεις: Ένα βήμα πριν από την αυτόματη υποβολή – Τι αλλάζει από το 2023

Από το νέο έτος, οι φορολογούμενοι -πριν υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις– θα γνωρίζουν τον φόρο που θα πρέπει να πληρώσουν, καθώς θα αναρτάται στον λογαριασμό τους στο Taxisnet.

Της ΣΙΣΣΥΣ ΣΤΑΥΡΟΠΙΕΡΡΑΚΟΥ

Ένα βήμα πριν από την αυτόματη υποβολή της φορολογικής δήλωσης από την εφορία, χωρίς τη συμμετοχή τους, βρίσκονται οι φορολογούμενοι, καθώς βούληση του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, όταν ολοκληρωθεί η πλήρης ψηφιοποίηση του φορολογικού μηχανισμού, είναι να αυτοματοποιηθεί το σύνολο των συναλλαγών με την εφορία.

Σε πρώτη φάση, από το 2023, πριν υποβάλουν οι φορολογούμενοι τη φορολογική δήλωση, θα γνωρίζουν τον φόρο που θα πρέπει να πληρώσουν.

Στόχος είναι η έκδοση μιας βασικής εκτίμησης για το ποσό που θα πρέπει να καταβάλουν ή ακόμα και να εισπράξουν, βάσει των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί από την ΑΑΔΕ. Ήδη από φέτος έγινε το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς ο φορολογούμενος έχει μια πλήρη εικόνα στον προσωπικό του λογαριασμό στο myAADE.gr με όλα τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί και τα οποία τον αφορούν (εισοδήματα, δαπάνες, δάνεια, τόκοι καταθέσεων κ.ά.). Το επόμενο βήμα θα είναι η πρώτη εκκαθάριση της δήλωσης με βάση όλα τα προσυμπληρωμένα στοιχεία.

Όπως είναι εύλογο, ο φορολογούμενος θα εξακολουθήσει να παρεμβαίνει στη δήλωση, αναγράφοντας, για παράδειγμα, τις επαγγελματικές του δαπάνες, ωστόσο θα έχει από πολύ νωρίς μια πρώτη εικόνα, ώστε να μπορεί να κάνει τον οικονομικό του προγραμματισμό.

Ωστόσο, για έναν πολύ μεγάλο αριθμό φορολογουμένων το μόνο που θα χρειαστεί είναι ένα κλικ προκειμένου να υποβληθεί η φορολογική δήλωση. Η κίνηση θα συνδυαστεί με την προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ και εντάσσεται στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ για μια πλήρως αυτοματοποιημένη και «ψηφιακή εφορία», με στόχο να περιοριστούν στο ελάχιστο οι επαφές των φορολογουμένων με τους εφοριακούς όχι μόνο για ζητήματα καθημερινότητας, αλλά και για τις φορολογικές δηλώσεις.

φόρος εισοδήματος

Ένας πλήρης φάκελος

Φέτος, για κάθε φορολογούμενο, η ΑΑΔΕ έχει δημιουργήσει έναν ολοκληρωμένο φάκελο με λεπτομερή οικονομικά στοιχεία, ώστε να μπορεί να τον αξιοποιήσει δεόντως στην προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής.

Τα στοιχεία που θα περιλαμβάνει ο φάκελος θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διευκόλυνση συναλλαγών των πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.

Εισερχόμενος στην πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ο φορολογούμενος μπορεί να δει όλες τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει γι’ αυτόν η ΑΑΔΕ. Ταυτόχρονα, οι φορολογούμενοι οφείλουν να ενημερώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ΑΑΔΕ πριν από την υποβολή της δήλωσης.

Σε όσες περιπτώσεις δεν έχει ήδη γίνει επικαιροποίηση έως την 1η/9/2021, παρέχεται η δυνατότητα αυτή και κατά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, μέσω συνδέσμου που οδηγεί στο μητρώο της ψηφιακής πύλης myAADE.

Πρόκειται για μια καινοτομία που εφαρμόζεται από φέτος και δίνει στον φορολογούμενο την εικόνα που έχει ήδη σχηματίσει η ΑΑΔΕ για τα εισοδήματά του, τους παρακρατούμενους φόρους, τους τόκους των καταθέσεων και άλλα στοιχεία που προκύπτουν από τον φάκελό του.

Τα δεδομένα αυτά προέρχονται από τα ενημερωτικά στοιχεία που απέστειλαν στην ΑΑΔΕ οι εργοδοτικοί φορείς, ο ΕΦΚΑ και τα άλλα ταμεία, το Δημόσιο, οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και δημόσιοι φορείς που αφορούν επιδοτήσεις και ενισχύσεις που καταβλήθηκαν το 2021.

Με τη διαδικασία αυτή, ο φορολογούμενος ενημερώνεται συνοπτικά για τα στοιχεία που έχει η ΑΑΔΕ στη διάθεσή της, τα οποία ούτως ή άλλως είναι προσυμπληρωμένα στους διάσπαρτους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης, αλλά με το νέο σύστημα είναι συγκεντρωμένα σε ένα μικρό έντυπο, ώστε να δίνεται άμεσα μια εικόνα.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

φορολογικές δηλώσεις

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ