Fitch:Οι πλειστηριασμοί θα πιέσουν τις τιμές

 Fitch:Οι πλειστηριασμοί θα πιέσουν τις τιμές

 

Η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, θα αποδειχθεί θετική για τους τίτλους που στηρίζονται σε ελληνικά ενυπόθηκα δάνεια(RMBS), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fitch. Θα αύξανε τις ταμειακές ροές από ανακτήσεις δανείων και θα μείωνε τις προβλέψεις των τραπεζών.

Ωστόσο, η αύξηση στην προσφορά μπορεί να να εμποδίσει το ρυθμό ανάκτησης να επιστρέψει στα επίπεδα μιας λιγότερο επισφαλούς αγοράς κατοικίας.

Πλήρης εκτίμηση της επίδρασης από την άρση της απαγόρευσης δεν μπορεί να υπάρξει, αν δεν γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την κλίμακα και τις εξαιρέσεις του μέτρου.

Ενώ πρόσφατα σχόλια από υψηλόβαθμους πολιτικούς παράγοντες στην Ελλάδα δείχνουν ότι δεν θα συνεχιστεί το πάγωμα των πλειστηριασμών μετά το τέλος του 2013, αυτό είναι πολιτικά αμφιλεγόμενο.

Αν το πάγωμα αρθεί, θα είναι θετικό για τα ελληνικά RMBS, όπως και για τις καλυμμένες ομολογίες, σημειώνει η Fitch. Θα αύξανε τις ταμειακές ροές από τις ανακτήσεις δανείων, οι οποίες παραμένουν περιορισμένες παρά την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που παρατηρείται από το 2010.

Από το Σεπτέμβριο του 2010, όταν θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση, το ποσό των κόκκινων δανείων αυξήθηκε, αλλά οι ανακτήσεις, δεν ακολούθησαν την ίδια πορεία. Έπεσαν από το 13%, πριν την απαγόρευση, στο 1%. Η επανεκκίνηση των πλειστηριασμών θα ενίσχυε τις συναλλαγές για ελληνικά RMBS. Επιπλέον η απαγόρευση έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των καθυστερούμενων δανείων, γεγονός που έχει αυξήσει τον ηθικό κίνδυνο.

Ωστόσο, τα οφέλη από τις αυξημένες ανακτήσεις δανείων, θα εξανεμιστούν εν μέρει από την πίεση στις τιμές των κατοικιών που θα φέρει η μεγάλη αύξηση της προσφοράς. Λογικά, οι πιστωτές θα προσπαθήσουν να βρουν τη χρυσή τομή, ανάμεσα στη διενέργεια πλειστηριασμών και στο να πλημμυρίσουν την αγορά με ακίνητα.

Ως αποτέλεσμα, ανάλογα και με τις λεπτομέρειες και την συμπεριφορά των πιστωτών, η Fitch αναμένεται να προσχωρήσει σε περαιτέρω προσαρμογές στις προσδοκίες της για μείωση των τιμών των ακινήτων και το χρονοδιάγραμμα ανάκτησης των δανείων, όταν αρθεί η απαγόρευση.

Η Fitch είχε προχωρήσει σε επικαιροποίηση των προσδοκιών της για τελευταία φορά τον Ιούλιο, όταν και είχε αναθεωρήσει την πρόβλεψη της για μείωση των τιμών των ακινήτων στο 42% από 33%, λόγω της αδύναμης κτηματαγοράς και της έλλειψης στοιχείων για πλειστηριασμούς.

 

 

Πηγή:euro2day.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ