Φεύγει ο Γερμανός, έρχεται ο Ιρλανδός

Φεύγει ο Γερμανός, έρχεται ο Ιρλανδός

Την 1η Μαΐου αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ο Ιρλανδός Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος διαδέχεται τον Γερμανό Ματίας Μορς, ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην τρόικα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Έθνος”, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη αλλά θεωρείται τυπική διαδικασία, αναμένεται πως θα κοινοποιηθεί στις ελληνικές Αρχές κατά την επίσκεψη του επιτρόπου Ολι Ρεν και του επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης οικονομικών υποθέσεων της Επιτροπής Μάρκο Μπούτι την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα.

Προτεραιότητα του Ντ. Κοστέλο θα είναι να διεξαγάγει την τελευταία στο πλαίσιο του σημερινού προγράμματος αξιολόγηση, η οποία θα αρχίσει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Η καταγωγή του από την Ιρλανδία, χώρα που βρέθηκε επίσης σε πρόγραμμα, εκτιμάται ότι “θα βοηθήσει πολύ” στην αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος, όπως τονίζουν πηγές της Κομισιόν, οι οποίες όμως επισημαίνουν παράλληλα ότι ο νέος επικεφαλής διαθέτει “στεγνή και οικονομετρική νοοτροπία χωρίς ιδιαίτερη πολιτική ευελιξία”.

Δεν θεωρείται “λαμπρή” περίπτωση κοινοτικού αξιωματούχου αλλά είναι “ακριβοδίκαιος”, όπως τον χαρακτηρίζουν στην έδρα της Κομισιόν. Εως τώρα εκτελούσε χρέη διευθυντή προσωπικού στη γενική διεύθυνση οικονομικών υποθέσεων και χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης των Ρεν και Μπούτι, οι οποίοι όμως πρόκειται να αντικατασταθούν εν όψει της νέας θητείας της Κομισιόν…

Ο Ντ. Κοστέλο εισήλθε στην Κομισιόν σε ηλικία 24 ετών με εισαγωγικό βαθμό στην εσωτερική ιεραρχία, παίρνοντας όμως γρήγορα προαγωγές.

Εχει κάνει όλη του την καριέρα στη γενική διεύθυνση οικονομικών υποθέσεων, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα σπάνιο, ενώ θεωρείται γνώστης των ιδιαιτεροτήτων των χωρών που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα διεθνούς στήριξης.

Μάλιστα, είχε συμμετάσχει στις αποστολές της τρόικας στην Ελλάδα, το 2010, με την ιδιότητα του τμηματάρχη που είχε ευθύνη για τις διαρθρωτικές αλλαγές και ως εκ τούτου εκτιμάται ότι “γνωρίζει την ελληνική περίπτωση από πρώτο χέρι”.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ