Eurogroup: Χρειάζεται χρόνος και χρήμα

Eurogroup: Χρειάζεται χρόνος και χρήμα 

Ρεπορτάζ: Θάνος Αθανασίου

Και επιπλέον χρόνος και επιπλέον χρήματα χρειάζεται η Ελλάδα για να αποφύγει τη χρεοκοπία και να ανακάμψει. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα των 17 υπουργών μετά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη του eurogroup. Ακόμα βασικότερο όμως ήταν το συμπέρασμα ότι δυστυχώς ακόμα δεν μπορούν να μας εμπιστευτούν. 

Και τα δύο σημεία βρίσκονται εμφανώς στο ανακοινωθέν του προέδρου Γιούνκερ:

1.«Καλέσαμε τις ελληνικές αρχές να επιλύσουν τα εναπομείναντα ζητήματα, ώστε τάχιστα να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες με τη θεσμική τρόικα. 

2.Το eurogroup αναμένει να συζητήσει περαιτέρω το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής κατά την επόμενη τακτική συνάντηση στις 12 Νοεμβρίου στη βάση της σχετικής προγραμματικής τεκμηρίωσης και επιδιώκει να αποφασίσει συνολικά για το πρόγραμμα, υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων της ελληνικών αρχών και των εθνικών διαδικασιών στα κράτη μέλη, σύμφωνα με τις δεδομένες πρακτικές». 

Η «προγραμματική τεκμηρίωση» στο σημείο «2» είναι η έκθεση της τρόικας και η εισήγηση του EWG που πρέπει να περιέχουν: 

• Την ανάλυση βιωσιμότητας και 

• Την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της επιμήκυνσης

Τα καλά νέα είναι πως παρά τις «περίεργες πολιτικές συνθήκες στην Αθήνα» οι εταίροι επεξεργάζονται τη συνέχεια του ελληνικού προγράμματος στη βάση της επιμήκυνσης. 

Ακόμα και ο Αυστριακός επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία αναγνώρισε ότι «θα είναι πολύ, πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να πετύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό ύψους 4,5% του ΑΕΠ, δεδομένης της βαθιάς ύφεσης». Επεσήμανε μάλιστα ότι «δεν έχουμε λάβει κάποια απόφαση ακόμα αλλά ίσως δοθεί μια παράταση ενός ή δύο ετών». 

Απόφαση δεν έχει ληφθεί γιατί όπως αναφέρουν κύκλοι των Βρυξελλών «ακόμη είμαστε αντιμέτωποι με τρεις διαφορετικές απόψεις για το τι θα πρέπει να γίνει με την Ελλάδα». Η μια είναι του ΔΝΤ και οι άλλες δύο των αυστηρών και λιγότερο αυστηρών εταίρων…

Και αν στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους μια παράταση ως το 2022 ή 2023 μαζί με ένα πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων (1 προς 4) είναι επαρκής λύση, στο μέτωπο της επιμήκυνσης τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα. Οι 17 διαπίστωσαν ότι ούτε η μείωση των επιτοκίων, ούτε ο διπλασιασμός των εκδόσεων βραχυπρόθεσμου χρέους λύνει το πρόβλημα. Η σκληρή αλήθεια (που ψιθύρισε ο σοσιαλιστής του ΕΚ κ. Χ. Σβόμποντα επιστρέφοντας από την Αθήνα) είναι πως το ελληνικό δημόσιο θα χρειαστεί ένα νέο δάνειο πλέον των 130 δισ. του δεύτερου προγράμματος. 

Ένα παράθυρο ελπίδας για τη δόση και τη σχετική απόφαση στις 12 Νοεμβρίου είναι ότι το λεκτικό ύφος που χρησιμοποιεί ο Γιούνκερ στη γραπτή ανακοίνωση δεν ξεκαθαρίζει ότι η δόση προϋποθέτει τελική λύση στο θέμα «3ο ελληνικό δάνειο» πριν τις 12 Νοέμβρη. Η επίκληση όμως «εθνικών διαδικασιών των εταίρων» προεξοφλεί ότι κάποιοι θα καταλήξουν στα κοινοβούλιά τους για έγκριση επιπλέον ποσών…

Αυτό δε σημαίνει όμως ότι οι εταίροι έχουν αρχίσει να μας εμπιστεύονται – κάθε άλλο. 

Ο επίτροπος Ρεν μιλώντας χθες στην Καθημερινή ήταν καταπέλτης: «Είμαστε εντός προγράμματος για την απόφαση εκταμίευσης της επόμενης δόσης, στη συνεδρίαση του Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου. Αλλά για να συμβεί αυτό, χρειάζεται ακόμη προσπάθεια από όλους και ειδικά από την ελληνική Βουλή, η οποία θα πρέπει προηγουμένως να ψηφίσει το πακέτο προαπαιτούμενων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων. Επιπλέον, πρέπει να αποφασίσουμε πως θα μειωθεί το βάρος του ελληνικού χρέους. Σε αυτό το μέτωπο, εργαζόμαστε σκληρά και έχουμε καλή συνεργασία με τους ετα��ρους μας της Τρόικας, ώστε να παρουσιάσουμε τα κοινά μας συμπεράσματα πριν από το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου».

Συνεπώς η δόση περνάει ξεκάθαρα από το ελληνικό κοινοβούλιο και τις εκεί πλειοψηφίες. Προς το παρόν.

 

Πηγή: real.gr 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ