Eurogroup: Άλλη μια ευκαιρία

Eurogroup: Άλλη μια ευκαιρία

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

Quinon proficit, deficit που έλεγαν και οι Λατίνοι (όποιος δεν προχωρά, υποχωρεί). Tο θέμα της Ελλάδας και των διαπραγματεύσεων δεν βρέθηκε όπως ήταν αναμενόμενο εντός της επίσημης ατζέντας των «17», ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών βρέθηκε σύμφωνα με πηγές του Συμβουλίου, σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων από τους ομολόγους του, την Κομισιόν και τον πρόεδρο του Εurogroup «να τελειώνει με τα ανοιχτά θέματα».

Στις Βρυξέλλες σχολιάστηκε δυσμενώς ότι φέτος είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα καταθέτει προϋπολογισμό ερήμην της τρόικας στην «μνημονιακή της ιστορία» και αυτό είναι εξαιρετικά δυσοίωνο σημάδι.

Το μήνυμα που οι εταίροι πέρασαν στην κυβέρνηση είναι σχετικά απλό, «βρείτε τα με την τρόικα όσο το δυνατόν γρηγορότερα,η Ελλάδα δεν αντέχει πολιτικά να έρθει στις 9 Δεκεμβρίου στο Εurogroup με τα δύο μεγάλα θέματα ανοιχτά».

Κατά της συνέντευξη τύπου μετά το πέρας του Εurogroup ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ και ο επίτροπος Ρεν ανανέωσαν τις πιέσεις προς τις ελληνικές αρχές, μεταφέροντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεργαστεί και να συμφωνήσει με την τρόικα.

Ντάισελμπλουμ: «Η Ελλάδα δεν ήταν στην ατζέντα της συνάντησης, η θέση όμως του Εurogroup δεν έχει αλλάξει. Η κυβέρνηση πρέπει να συνεργαστεί με την τρόικα και να ολοκληρώσει τον έλεγχο όσο το δυνατόν συντομότερα. Ας προσπαθήσουμε να τελειώσουμε με αυτόν τον έλεγχο. Έχει σημασία να τηρήσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της».

Ρεν: «Οι ομάδες των ελεγκτών συνεχίζουν και εργάζονται από την έδρα των θεσμών που εκπροσωπούν. Υπάρχουν ακόμα ανοιχτά θέματα. Αναμένουμε να επιστρέψουν νωρίς το Δεκέμβρη. Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλες προόδους όμως είναι καθοριστικής σημασίας να παραμείνει στην σωστή τροχιά των μεταρρυθμίσεων».

Στο δε κείμενο των συμπερασμάτων δεν παρέλειψαν να περιλάβουν και την εξής παράγραφο: «Υπενθυμίζουμε ότι τα κράτη μέλη που βρίσκονται σε πρόγραμμα, τα οποία σήμερα δεν αξιολογήθηκαν, έχουν κάνει πρόοδο όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή, παρά το γεγονός ότι τα περιθώρια ευελιξίας που έχουν σε δημοσιονομικό επίπεδο είναι μικρά. Επιπλέον, οι χώρες αυτές έχουν επιτελέσει πρόοδο στη διόρθωση των ανισορροπιών και έχουν αποκαταστήσει τις βάσεις για την ανάπτυξη. Καλούμε αυτά τα κράτη μέλη να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν αποφασιστικά τις προκλήσεις, όπως αυτές προσδιορίζονται στα προγράμματα προσαρμογής της καθεμίας».

Τα δύο βασικά θέματα για τους εταίρους είναι το δημοσιονομικό κενό και τα λεγόμενα 4 προαπαιτούμενα, από τον έλεγχο του καλοκαιριού. Παρασκηνιακά ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά «να κλείσει έστω το ένα από τα δύο μέχρι τις 9 Δεκέμβρη για να σταλεί έτσι το αναγκαίο πολιτικό μήνυμα».

Αποφάσισαν μάλιστα να ανοίξουν ακόμα ένα «παράθυρο ευκαιρίας» βάζοντας το ενδεχόμενο για ένα ακόμα «έκτακτο Εurogroup» ανάμεσα στις 9 και τις 19 Δεκεμβρίου που είναι η τελευταία Σύνοδος Κορυφής του έτους. Η Ελλάδα ακόμα και την τελευταία στιγμή πρέπει να δείξει ένα κάποιο θετικό δείγμα γραφής, δηλαδή να συμφωνήσει στο δημοσιονομικό κενό κοντά στα 2 δις ευρώ με τα σωστά μέτρα, ή και να αποφασίσει το λουκέτο στα ΕΑΣ.

Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά τους έχει διαμηνύσει πως στην έσχατη περίπτωση θα λάβει και 300-400 εκατ. ευρώ σε «κανονικά μέτρα» για να προσεγγίσε�� με την τρόικα κοντά στα 2 δισ. ευρώ.

Σόιμπλε: Νέο δάνειο και νέο μνημόνιο

Η προσέγγιση με την τρόικα είναι απαραίτητη γιατί το ελληνικό πρόγραμμα κρέμεται από μια κλωστή, παρουσιάζει πολλαπλά κενά στη χρηματοδότηση και το μέλλον του πρέπει να αρχίσει να συζητείται από τώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Β. Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ενημέρωσε τον τύπο πως σήμερα Σάββατο θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Βερολίνο και πως η πλευρά της Γερμανίας θεωρεί ότι «θα χρειαστεί πρόσθετο πρόγραμμα για την Ελλάδα», κάτι το οποίο «είναι διατεθειμένοι να το δούνε» και ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ενημερωθεί σχετικά.

Το μεγάλο ζητούμενο στην ιστορία του νέου ελληνικού προγράμματος είναι το πως θα το «πουλήσουν» οι εταίροι στο εσωτερικό των χωρών τους, διότι στην ουσία πρόκειται περί ενός νέου δανείου συνοδεία νέου μνημονίου. Η κοινή γνώμη δεν μπορεί να προετοιμάζεται αρνητικά και οι πολίτες να πιστεύουν ότι «η σημερινή δυσκολία με την τρόικα υπερκαλύπτει την απόσταση που έχει διανυθεί». Έτσι ερμηνεύονται και οι θετικές δηλώσεις της Μέρκελ στο Βερολίνο, αλλά και τα όσα ανέφερε ο Σόιμπλε από τις Βρυξέλλες: «κοιτάζοντας το ελληνικό πρόγραμμα βλέπουμε ότι τα αποτελέσματα σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας και αυτό είναι πολύ θετικό, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως δεν πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες και θα ήταν πολύ θετικό να καταλήξει η κυβέρνηση σε συμφωνία με την τρόικα. Σεβόμαστε τις προσπάθειες των Ελλήνων».

 

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ