Έτοιμοι για σύγκρουση

Έτοιμοι για σύγκρουση

Ρεπορτάζ Σ. Σταθόπουλος – Α. Μαυρούλη

Επί ώρες ο πρωθυπουργός συζητούσε με το οικονομικό επιτελείο όλες τις τελευταίες λεπτομέρειες λίγες ώρες πριν αρχίσουν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Στην κυβέρνηση υπάρχει έντονη ενόχληση για την στάση των εκπροσώπων των δανειστών οι οποίοι προσπάθησαν το τελευταίο διάστημα να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα εναντίον της χώρας μας, αλλάζοντας τουλάχιστον τρεις φορές το μέγεθος του χρηματοδοτικού κενού.

Μπορεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός να τονίζει πως δεν πρόκειται «για πόλεμο αλλά για διαπραγμάτευση» αλλά αυτή την φορά η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να μην κάνει πίσω θέτοντας ξεκάθαρες «κόκκινες γραμμές».

Το γεγονός ότι ο Α. Σαμαράς παραμονή της συνάντησης με την τρόικα κάλεσε και τα τρία κυβερνητικά στελέχη του υπουργείου οικονομικών – κάτι που δεν συνηθίζει – δείχνει ότι θέλει να εξετάσει κάθε λεπτομέρεια της διαπραγματευτικής τακτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά την πολύωρη σύσκεψη αμφισβήτησε για μία ακόμη φορά το χρηματοδοτικό κενό που η τρόικα υποστηρίζει ότι υπάρχει. «Τώρα δεν είναι ώρα να μιλήσουμε. Εμείς έχουμε καταθέσει ένα προϋπολογισμό, έχουμε καταθέσει ένα προσχέδιο. Έχουμε στείλει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτό το προσχέδιο είναι ρεαλιστικό και θα επιμείνουμε σε αυτό» είπε ο Γ. Στ��υρνάρας δείχνοντας το κλίμα που θα επικρατήσει στις συναντήσεις με την τρόικα.

Ο Χρ. Σταικούρας παρουσίασε την πορεία των εσόδων τους τελευταίους εννιά μήνες. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, υπήρξε σημαντική υπέρβαση του στόχου των εσόδων Σεπτεμβρίου κατά 37,2%. Η υπέρβαση του στόχου των εσόδων του Σεπτεμβρίου μείωσε την απόκλιση των εσόδων από 5,7% το οκτάμηνο σε 1,4% σε επίπεδο εννιαμήνου 2013.

Η εν λόγω επιτυχία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υψηλή εισπραξιμότητα εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών. Κατά το μήνα Σεπτέμβριο 2013 εισπράχθηκαν από τις ως άνω κατηγορίες φόρων 273 εκατ. € έναντι μόλις 73 εκατ. €, που είχαν εισπραχθεί κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους.

Θετικά, επίσης, ήταν τα αποτελέσματα όσον αφορά στην είσπραξη του ΦΠΑ. Οι Δ.Ο.Υ. ξεπέρασαν το στόχο των εσόδων από Φ.Π.Α. σε ποσοστό 4,6%, για το μήνα Σεπτέμβριο και σε ποσοστό 1,6% για το εννιάμηνο.

Μάχη για τις αμυντικές βιομηχανίες

Εκτός από το πόσο είναι τελικά το χρηματοδοτικό κενό, το οποίο πιθανότατα θα το γνωρίζουμε τον Δεκέμβριο, το μοναδικό θέμα που παραμένει ανοιχτό είναι το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών και συγκριμένα τα ΕΑΣ. Η τρόικα ζητά να μπει «λουκέτο» η κυβέρνηση θέλει εκκαθάριση εν λειτουργιά σε περίπτωση που επιμείνουν οι δανειστές τότε η κυβέρνηση θα απαιτήσει να προσμετρηθούν οι απολύσεις προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 4.000 απολύσεων για το 2013.

Βρούτσης – τρόικα: Διαπραγμάτευση για την «μαύρη» τρύπα στα ταμεία

«Εθνική μάχη» χαρακτηρίζουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας την σημερινή κρίσιμη διαπραγμάτευση της ηγεσίας του υπουργείου με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Στο επίκεντρο της προγραμματισμένης συνάντησης στις 4 το απόγευμα θα βρεθούν τα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Εργασίας για την κάλυψη της μαύρης τρύπας των 500 εκατ. ευρώ στο ασφαλιστικό σύστημα, με στόχο να αποφευχθούν νέες παρεμβάσεις στις κύριες συντάξεις, αλλά και στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ορισμένων κατηγοριών ασφαλισμένων.

Πάντως, στελέχη του υπουργείου επικαλούμενα την κρισιμότητα της διαπραγμάτευσης, αποφεύγουν επιμελώς να αποκαλύψουν αν υπάρχει σχέδιο δεύτερης γραμμής στην περίπτωση που η τρόικα δεν δεχθεί τα ελληνικά επιχειρήματα.

Στον αντίποδα δεδομένες θεωρούνται οι περικοπές σε εφάπαξ από την 1η Ιανουαρίου του 2014 και επικουρικές συντάξεις από την 1η Ιουνίου, οι οποίες εκτιμάται ότι θα αγγίξουν το 30%. Πάντως, σε ότι αφορά στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, ερωτήματα προκαλεί η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εργασίας ότι δεν θα υπάρξει καμία νέα παρέμβαση για όσους θεμελίωσαν ή θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης. Με τον τρόπο αυτό παραμένει ανοιχτό το ζήτημα για τους παλαιότερους ασφαλισμένους που δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Όσον αφορά το ύψος των κύριων συντάξεων στα ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών αλλά και στο πρώην ΤΕΒΕ έχει συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων με αντικείμενο την εναιαιοποίηση των προϋποθέσεων και των παροχών συνταξιοδότησης.

Καμία ΑΠΔ από επιχειρήσεις που οφείλουν

Από αύριο Τετάρτη ξεκινά η διαδικασία αυτόματης διασταύρωσης ασφαλιστικών εισφορών μεταξύ του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» και των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, ενώ από την 1η Δεκεμβρίου θα ενταχθούν στο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου και οι εισφορές για την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ.

Η διασταύρωση θα επεκταθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2014 και στις αποδοχές των μισθωτών. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σε περιπτώσεις αναντιστοιχίας μεταξύ δηλωθέντων εργαζομένων και καταβληθεισών εισφορών θα επιβάλλονται πρόστιμα ύψους 10.550 ευρώ για κάθε εργαζόμενο.

Όπως εκτιμάται η αναντιστοιχία που καταγράφεται φέτος θα φθάσει το 1 δισ., ενώ από το μέτρο θα εισπραχθούν μεσοπρόθεσμα 350 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα τίθενται σε εφαρμογή και κατασχέσεις- εξπρές για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Μεσοπρόθεσμα, θα σταλούν τουλάχιστον 200.000 ειδοποιήσεις από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών με προοπτική εξασφάλισης 200 εκατ. ευρώ για το επόμενο έτος και τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ έως το 2017.

Ακόμη η κυβέρνηση εξετάζει το «πάγωμα» των επιδοτήσεων προς τους αγρότες που δεν έχουν ασφαλιστική ενημερότητα. Οι δαπάνες του ΟΓΑ για συντάξεις αγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ όταν οι εισφορές δεν ξεπερνούν τα 300 εκατ. ενώ περίπου το 40% των αγροτών δεν καταβάλλει εισφορές.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ