“Ετοιμάζουμε κείμενο για το χρέος που θα φέρει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα”

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Κείμενο για το χρέος, το οποίο θα έχει ως σκοπό να φέρει το ΔΝΤ εντός ελληνικού προγράμματος, θα προσπαθήσει να συντάξει το euro working group την ερχόμενη Δευτέρα, πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών.

«Θα γίνει ένα EWG τη Δευτέρα και θα δούμε πόσο θα “τραβήξει”, δεν έχουμε βάλει ακόμα δείπνο, θα φτάσουμε σε μια σειρά από συμπεράσματα με διάφορες αγκύλες, αλλά όπως καταλαβαίνετε ακόμα και το γεγονός ότι το βάζουμε σε χαρτί είναι τεράστια επιτυχία. Οι υπουργοί θα κάνουν τα υπόλοιπα», εξήγησε ο αξιωματούχος, που είχε την αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

«Δεν ξέρω, αλλά εγώ το ελπίζω ότι θα είναι, πιο πολύ από τον καθένα. Θα είναι ευχής έργο να έχουμε μια απόφαση που θα επιτρέπει στο ΔΝΤ να πάει στο ΔΣ και να εισηγηθεί ένα ελληνικό πρόγραμμα όταν οι Ευρωπαίοι τελειώσουν με τις αποφάσεις τους», είπε.

«Θέλουμε μια υπόσχεση ότι θα πάνε (το ΔΝΤ) στο ΔΣ τους και όχι αυτή καθ αυτή την απόφαση του ΔΣ. Αυτό θα μπορούσε και να γίνει πριν το διάλειμμα του καλοκαιριού, αλλά αυτό είναι απλά πιθανό, δεν το ξέρουμε», σημείωσε.

«Ο άξονας των προσδοκιών μου είναι τα κείμενα του περασμένου καλοκαιριού πως το ΔΝΤ θα είναι μέρος του προγράμματος. Έχω μια ισχυρή και στέρεη εκτίμηση ότι το ΔΝΤ θα μπει μετά το τέλος της πρώτης αξιολόγησης και ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης αυτού. Και όχι να μετατεθεί για την 2η ή την 3η, ή όποια άλλη αξιολόγηση», τόνισε εμφατικά.

«Ό,τι και αν αποφασίσει το eurogroup τη Δευτέρα, θα χτίζει πάνω στο πλαίσιο της δήλωσης του eurogroup της 9ης του μήνα. Θα ικανοποιεί και το ΔΝΤ και τα κράτη μέλη. Για αυτό εργαζόμαστε. Είναι δύσκολο, αλλά καθόλου ακατόρθωτο», τόνισε.

«Ο Τύπος λέει ότι κάναμε αυτή την ενημέρωση μια εβδομάδα πριν το eurogroup για να μην μπορώ να σας πω τίποτα, είναι παντελώς αλήθεια … ο άλλος λόγος είναι πως πρέπει να πάω στην Ασία στο ενδιάμεσο», δήλωσε περιπαιχτικά ο κοινοτικός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, «το προηγούμενο eurogroup κατέληξε σε μια δήλωση που ξεπέρασε τις προσδοκίες των απαισιόδοξων. Είχε τρία διακριτά κομμάτια πολιτικής: τα μέτρα, τα εφεδρικά μέτρα και το χρέος. Το πρώτο πακέτο έχει συμφωνηθεί. Ο μηχανισμός των εφεδρικών μέτρων, που επισήμως είναι κομμάτι του μνημονίου, μετά από συνομιλίες των ελληνικών αρχών και του eurogroup, είμαι απόλυτα αισιόδοξος ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο, δεν είμαστε ακόμα εκεί, αλλά θα είμαστε στο δρόμο για κάτι τέτοιο», κατέληξε.

Σε σχέση με το χρέος, ο αξιωματούχος εξήγησε ότι το θέμα χωρίστηκε σε τρία σκέλη: βραχυπρόθεσμα (μετά την αξιολόγηση), μεσοπρόθεσμα (μετά το πρόγραμμα) και μακροπρόθεσμα (στο απώτερο μέλλον). «Είχαμε σημαντικές προτάσεις από το ΔΝΤ και τον ESM, η συζήτηση συνεχίζεται και ως εκ τούτου δεν μπορώ να σας πω για αυτές τις συζητήσεις, αλλά γνωρίζετε τις διαρροές».

«Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί, αν δεν συμφωνηθούν όλα», εξήγησε, αλλά συμπλήρωσε ότι «έχουμε μια ξεκάθαρη λίστα από επιλεγμένες μεθόδους».

«Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα ως το 2018 με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Το ΔΝΤ έχει μια άλλη άποψη, όπου βλέπει πως με τα ίδια μέτρα φτάνουμε σε πρωτογενές 1,5%. Για αυτό φτιάξαμε τον εφεδρικό μηχανισμό, για την περίπτωση που το ΔΝΤ επιβεβαιωθεί. Είναι ένας καλός τρόπος να ελαττώνουμε τις διαφορές», είπε ο αξιωματούχος.

«Όλα αυτά έχουν επιπλοκές στο χρέος. Αν πάρετε ένα απλό φύλο του excel και βάλετε ένα διαφορετικό έλλειμμα θα δείτε τις επιπλοκές στο χρόνο. Αν το κάνετε θα δείτε από που ξεκινούν οι διαφορές ΔΝΤ και ΕΕ και για το χρέος».

Αναφερόμενος στις διαφορετικές επιλογές για το χρέος ο αξιωματούχος επεσήμανε: «το ζήτημα με τα επιτόκια και την εγγύησή τους στο 1% ή στο 1,5% είναι εξαιρετικά δύσκολο για να το κάνεις σε 200 δισ. όγκο χρεογράφων. Ακόμα και αν το κάνει σταδιακά δεν υπάρχει αγορά για παράγωγα που θα κλειδώνουν το ποσοστό σε 1,5%. Και το κόστος για τον ESM θα πολλαπλασιαστεί. Άλλες λύσεις μοιάζουν με νομισματικές μεταβιβάσεις και απαγορεύονται από τη ευρωπαϊκή συνθήκη. Αυτός δεν είναι ο στόχος της αναδιάρθρωσης.

Πρέπει να υπάρχει ισορροπία κινήτρων και αμοιβών στο πρόγραμμα. Το αν θα υπάρξει μια συμφωνία για το χρέος, έχει να κάνει με την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, αν έρθει. Δεν αποκλείει όμως μια πολιτική συμφωνία για το τι θα γίνει τώρα. Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει ήδη νομοθετήσει το μεγάλο όγκο της αξιολόγησης, μπορούμε να πούμε ότι η προϋπόθεση αυτή υπάρχει».

Σε σχέση με το μέγεθος της δόσης ο αξιωματούχος απάντησε: «Η Ελλάδα έχει να πληρώσει μια λήξεις δανείων στις 20 Ιουλίου, το μέγεθος της δόσης δεν θα πρέπει να καταργεί την τριμηνιαία φύση των αξιολογήσεων».

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Κύκλοι του ΔΝΤ: Oποιαδήποτε λύση θα πρέπει να έχει προτεραιότητα το ελληνικό χρέος – ΒΙΝΤΕΟ

“Δύσκολη αλλά όχι ανέφικτη η συμφωνία στο Eurogroup”

σχολίασε κι εσύ