Εστίαση: Το “δώρο” για τους επαγγελματίες… κολλά στις Βρυξέλλες – Ποιοι άλλοι κλάδοι θα λάβουν ενισχύσεις

Στα γραφειοκρατικά «γρανάζια» των Βρυξελλών «κολλάει» το πρόγραμμα κεφαλαίων επανεκκίνησης μέσω του οποίου οι επαγγελματίες της εστίασης αναμένουν να βάλουν «ζεστό χρήμα» στα ταμεία τους προκειμένου με τη σειρά τους να εξοφλήσουν τους προμηθευτές τους: Αν και η πλατφόρμα για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων από τους επιχειρηματίες του κλάδου είναι έτοιμη… προς χρήση, η Αθήνα δεν μπορεί να την ενεργοποιήσει πριν πάρει το τυπικό «πράσινο φως» από τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Άνα πάσα στιγμή, ακόμη και μέσα στις επόμενες ώρες ενδέχεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα www.ependyseis.gr ώστε να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για τα «κεφάλαια επανεκκίνησης» που αφορούν στον κλάδο της εστίασης, με την προϋπόθεση όμως να έχει λάβει η Αθήνα το σχετικό «σήμα» από τις Βρυξέλλες: Για τυπικούς λόγους οι ευρωπαϊκές Υπηρεσίες του ΕΣΠΑ θα πρέπει να ανάψουν «πράσινο φως», αλλά μέχρι σήμερα «φως»… δεν έχουν δει στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Πόσα χρήματα θα δοθούν για τους επαγγελματίες της εστίασης

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια απολύτως διαδικαστική εξέλιξη, η οποία αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες: Αμέσως μετά θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα που θα επιτρέψει στους επαγγελματίες της εστίασης να δουν «ζεστό χρήμα» στους τραπεζικούς του λογαριασμούς, καθώς θα έχουν την δυνατότητα να διεκδικήσουν επιχορηγήσεις που φτάνουν έως και τα 100.000 ευρώ ως «κεφάλαια επανεκκίνησης». Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στο 7% του συνολικού τζίρου του 2019, ενώ δε θα μπορεί να ξεπερνά –όπως προαναφέρθηκε- τις 100.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά είναι μη επιστρεπτέα και ακατάσχετα.Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Exit mobile version