Επιτόκια: Οι ζυμώσεις που γίνονται εντός των κόλπων της ΕΚΤ – Ποιοι «προστατεύονται» από νέες αυξήσεις

Θα συνεχιστούν οι υψηλές πτήσεις για τα επιτόκια του ευρώ και την επόμενη χρονιά, όπως προκύπτει από τα όσα δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου: Μάλιστα, απέκλεισε την πιθανότητα μειώσεων στο κόστος χρήματος, παρά το γεγονός ότι η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται ενώπιον ύφεσης. Προανήγγειλε ακόμη «παρεμβάσεις» της ΕΚΤ, με στόχο να περιοριστεί η πλεονάζουσα ρευστότητα στις τράπεζες που σήμερα ξεπερνά τα 3 τρισ. ευρώ.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης 

Για νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι και εντός του 2024, θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν σε περιβάλλον ακριβού κόστους χρήματος: Εντός των κόλπων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από την άλλη, έχει αρχίσει να διεξάγεται διάλογος για τη νομισματική πολιτική, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι τα υψηλά επιτόκια θα φέρουν την Ευρώπη σε ύφεση.

«Ζυμώσεις» για τις νέες αυξήσεις

Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει η ΕΚΤ να θέσει σε δοκιμασία την οικονομία μέχρι να «σπάσει». Ο Γερμανός ομόλογός του, όμως, δηλώνει ότι ακόμη δεν ξέρουμε αν τα επιτόκια έχουν φθάσει στο υψηλότερο σημείο του κύκλου αύξησης. Σε χώρες του Νότου, με πρώτη την Ιταλία, ακούγονται έντονες διαμαρτυρίες για την περιοριστική νομισματική πολιτική και την αύξηση στα κόστη δανεισμού που επιφέρει.

Η ΕΚΤ στην τελευταία της συνεδρίαση προχώρησε σε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων την 10η κατά σειρά–  που διαμορφώθηκε στο ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας (+0,25%), με το επιτόκιο καταθέσεων να «σκαρφαλώνει» στο 4%.

Τα εγχώρια νοικοκυριά με ενήμερα στεγαστικά δάνεια είναι «προστατευμένα» από νέες κινήσεις της ΕΚΤ, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με όσους έχουν επιχειρηματικά δάνεια, ενώ και τα επιτόκια των καταθέσεων στην χώρα μας δεν θα έλεγε κάποιος ότι «φουσκώνουν» με ρυθμούς ανάλογους των αποφάσεων της Κεντρικής Τράπεζας.

Γιατί νέες αυξήσεις δεν θα «αγγίξουν» όσους έχουν στεγαστικά

Τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν «παγώσει» τις δόσεις των ενήμερων στεγαστικών δανείων –και μόνο-στα επίπεδα των ποσών που κατέβαλαν οι υπόχρεοι τον περασμένο Μάρτιο «κουρεμένων» κατά 20%. 

Έτσι, νέες επιπτώσεις από τις επερχόμενες αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια αναφοράς δεν πρόκειται να υπάρξουν για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2024, καθώς τα επιτόκια τους έχουν «παγώσει» στα επίπεδα της 31ης Μαρτίου.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν μένουν… αδιάφοροι όσοι έχουν ενήμερα στεγαστικά δάνεια στην χώρα μας, δεδομένου ότι έχει υιοθετηθεί από όλες τις εγχώριες Τράπεζες, συστημικές και μη, αλλά και τις Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων το πρόγραμμα «Ανταμοιβής Συνεπών Δανειοληπτών.

Ουσιαστικά, όλοι όσοι έχουν στεγαστικά που τα εξυπηρετούν κανονικά βλέπουν την δόση τους να έχει «παγώσει» για διάστημα ενός έτους, σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα από εκείνα του περασμένου Μαρτίου, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως δεν έχουν επωμιστεί τις συνέπειες των αυξήσεων που προηγήθηκαν εκείνης της ημερομηνίας.

Όλα τα εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, «μετατράπηκαν» σε σταθερά για διάστημα 1 έτους, χωρίς να επηρεάζονται από νέες πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων: Αντίθετα εάν μειωθούν τα επιτόκια, οι δόσεις των δανείων θα «ψαλιδιστούν» αντίστοιχα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ