Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: “Βροχή” οι αιτήσεις – Τα ποσά της ενίσχυσης και τι ισχύει για τον τεχνικό έλεγχο

«Χαμός» με το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» και την επιδότηση που θα λάβουν οι δικαιούχοι. Η ροή των αιτήσεων τείνει να μετατραπεί σε «τσουνάμι» και είναι ενδεικτικό ότι όπως εκτιμούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο αριθμός τους στο τέλος της προθεσμίας που έχει τεθεί, μπορεί και να ξεπεράσει τις 800.000! Αυτό πρακτικά σημαίνει πως την επιδότηση θα την εξασφαλίσουν 1 από τα 4 νοικοκυριά που μπήκαν στη διαδικασία να την διεκδικήσουν.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Όσοι δεν έχουν σπεύσει ακόμη να υποβάλλουν αίτηση καλό θα είναι να γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι για να ανακυκλώσουν την παλαιά συσκευή τους θα πρέπει να ακολουθήσουν πολύ συγκεκριμένη διαδικασία. Επιπλέον, η προς απόσυρση ηλεκτρική συσκευή θα πρέπει να έχει και συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Πόσες συσκευές δικαιούται κάθε νοικοκυριό

Κάθε νοικοκυριό, θα μπορεί να αιτηθεί έως και τρία κουπόνια για την αντικατάσταση συσκευών ενώ σε κάθε αίτηση, θα συμπληρώνεται ο 11ψηφιος αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ο αριθμός συσκευών ανά κατηγορία που οι καταναλωτές αιτούνται να αλλάξουν, η ύπαρξη ή μη ατόμου με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) σε μια οικογένεια και αριθμός κινητού τηλεφώνου ως στοιχείο επικοινωνίας, εφόσον ο δικαιούχος επιλεγεί να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» επιδοτεί την αντικατάσταση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών. Για την αίτηση απαιτούνται μόνο οι κωδικοί του taxisnet, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και το κινητό τηλέφωνο του πολίτη.

Αν η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λάβει στο κινητό του τον κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση και θα πηγαίνει στο κατάστημα για να αγοράσει τις νέες συσκευές. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία θα πρέπει και να παραδώσει τις παλιές συσκευές για ανακύκλωση.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr μέσω της οποίας υποβάλλονται οι αιτήσεις για το «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή» θα παραμείνει ενεργή έως τις 5 Ιουλίου.

  • Τα ποσά αρχίζουν από 135 ευρώ και θα φθάνουν τα 710 ευρώ
  • Όσοι δεν επιλεγούν λόγω κριτηρίων, θα παραμείνουν επιλαχόντες
  • Θα επιδοτηθούν από 30% έως 50% τα νοικοκυριά με εισοδηματικά κριτήρια

Απαραίτητος ο έλεγχος από τεχνικό

Ωστόσο, προτού, προχωρήσετε στην αγορά της νέας συσκευής, θα πρέπει να γίνει έλεγχος από τεχνικό, αφού η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί μόνον εφόσον η συσκευή, που θέλετε να αντικαταστήσετε, λειτουργεί.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι καταναλωτές που έχουν τοποθετημένη στην οικία τους και όχι σε επαγγελματικό χώρο παλαιά ηλεκτρική συσκευή, συγκεκριμένα κλιματιστικό, ψυγείο ή καταψύκτη, την οποία επιθυμούν να αντικαταστήσουν και να ανακυκλώσουν με άλλη νεότερης τεχνολογίας και ενεργειακά αποδοτικότερη.

Κάθε αίτηση μπορεί να περιλαμβάνει αθροιστικά από μία (1) έως τρεις (3) συσκευές προς επιχορήγηση

Η επιδότηση αφορά στην αντικατάσταση και ανακύκλωση:

  • παλαιών κλιματιστικών -που είναι παλαιάς τεχνολογίας και με παλιό ψυκτικό υγρό (μέχρι 2) με νέα ενεργειακής κλάσης από Α++ και καλύτερη (δηλαδή Α+++) και
  • παλαιών ψυγείων-με παλαιά ενεργειακή κατάταξη- (μέχρι 1) με νέα ενεργειακής κλάσης από Ε και καλύτερη (δηλαδή D, C, B, A) ή παλαιών καταψυκτών (μέχρι 1) με νέους ενεργειακής κλάσης από F και καλύτερη (δηλαδή E, D, C, B, A)

Για την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό και μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγα λεπτά.  Όλα τα στοιχεία αντλούνται και διασταυρώνονται αυτόματα από άλλους φορείς. (ΑΑΔΕ & ΔΕΔΔΗΕ)

Απαιτούνται μόνο οι κωδικοί taxisnet και ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας που θα δηλωθεί στην αίτηση.

Κάθε πολίτης μπορεί να υποβάλει μόνο μια αίτηση για κάθε κατοικία.  Για παράδειγμα, μία τετραμελής οικογένεια με δύο συζύγους και δύο τέκνα: μπορεί να υποβάλλουν έως δύο χωριστές αιτήσεις οι δύο σύζυγοι για διαφορετική κατοικία ο καθένας (κύρια και δευτερεύουσα).

Ποιες συσκευές γίνονται δεκτές για ανακύκλωση

Για τα κλιματιστικά, γίνονται δεκτές προς ανακύκλωση παλαιές συσκευές που φέρουν τα ψυκτικά υγρά, R22, R407C, R410A. Επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απεγκατάσταση να γίνει από πιστοποιημένο τεχνικό εγκατάστασης συσκευών κλιματισμού.

Για τα ψυγεία και τους καταψύκτες, γίνονται δεκτές προς ανακύκλωση παλαιές συσκευές που φέρουν σήμανση σύμφωνα με τις κάτωθι ενεργειακές οδηγίες:

  • 92/75/22.09.92, με εφαρμογή από το 1993
  • 94/2/21.01.94, με εφαρμογή από το 1995.
  • 1060/2010/28.09.10, με εφαρμογή από 30/11/2011

Το βάρος του ελέγχου και βεβαίωσης των παραπάνω απαιτήσεων φέρει

  • στη μεν περίπτωση των κλιματιστικών, ο πιστοποιημένος τεχνικός που πραγματοποιεί την απεγκατάσταση,
  • στη δε περίπτωση ψυγείων και καταψυκτών, ο έμπορος που προμηθεύει τη νέα και αποσύρει την παλιά συσκευή.

Τι πρέπει να προσέξετε με τις διευθύνσεις

Προσοχή όμως συνιστάται στο ότι η κατοικία (κύρια ή δευτερεύουσα) που αναφέρεται στην αίτηση θα πρέπει να ταυτίζεται αφενός με την οικία που ήταν τοποθετημένη η παλαιά ηλεκτρική συσκευή προς ανακύκλωση και αφετέρου με την οικία όπου θα τοποθετηθεί η νέα επιδοτούμενη συσκευή.

Με άλλα λόγια δεν είναι εφικτή η προμήθεια κλιματιστικού για το εξοχικό μου με ανακύκλωση του παλαιού κλιματιστικού που είναι εγκατεστημένο στην κύρια κατοικία.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης αφορούν είτε ιδιόκτητη, είτε ενοικιασμένη, είτε παραχωρημένη κατοικία.

Αρκεί να υπάρχει ενεργή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της οποίας πραγματοποιείται η ταυτοποίηση της κατοικίας αυτής.

Όσον αφορά το ποσοστό της επιδότησης, αυτό ξεκινάει από το 30% και φτάνει έως και το 50% του κόστους των συσκευών, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ