Eπιδοτήσεις ρεύματος και φυσικού αερίου: Ποιες αλλαγές έρχονται – Όλα όσα είπε ο κ. Σκρέκας

Για τις αλλαγές που θα γίνουν στις επιδοτήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος  αλλά και για το θέμα των επιδοτήσεων του φυσικού αερίου μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας στο MEGA. 

«Οι επιδοτήσεις γίνονται πάνω στον λογαριασμό ρεύματος με έναν τρόπο όπου εκεί πραγματικά απορροφούμε το 94% στα νοικοκυριά και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με μια μικρή διαφοροποίηση. Στο φυσικό αέριο δεν υπάρχει δυνατότητα να απορροφήσουμε το ίδιο ποσοστό της αύξησης της κατανάλωσης» τόνισε ο κ. Σκρέκας  και πρόσθεσε ότι οι επιδοτήσεις για τους καταναλωτές του φυσικού αερίου  θα γίνουν λίγο πριν από το τέλος του μήνα.

Επιδοτήσεις του ρεύματος: Ποιες αλλαγές έρχονται

Στη συνέχεια ρωτήθηκε ποιες αλλαγές θα γίνουν στις επιδοτήσεις του ρεύματος. «Από τον Ιούνιο και μετά επιδοτούμε οριζόντια τους λογαριασμούς ρεύματος ανεξαρτήτως εισοδήματος και ανεξάρτητα εάν είναι πρώτη ή δευτερεύουσα κατοικία. Θα συνεχίσουμε να επιδοτούμε όλους τους λογαριασμούς.  Θα συνεχίσουμε να επιδοτούμε όλες τις μηνιαίες καταναλώσεις και όλα τα σπίτια είτε είναι κύρια είτε μη κύρια κατοικία και ανεξαρτήτως εισοδήματος, αλλά με μία διαφορά: Θα υπάρξουν κλίμακες. Όσο πιο χαμηλή κατανάλωση θα έχει κάποιος τόσο μεγαλύτερη επιδότηση θα έχει» απάντησε.

«Αλλά και αυτός που έχει μια μεγαλύτερη κατανάλωση – είναι σε μια μεγαλύτερη κλίμακα -και εφόσον καταφέρει να έχει μείωση κατά 15% της κατανάλωσης της ηλεκτρικής  ενέργειας, θα παίρνει μια επιπλέον επιδότηση, μια επιπλέον ενίσχυση» συμπλήρωσε και ανέφερε ότι «θα υπάρχουν κάποιες κλίμακες τις οποίες θα τις ανακοινώσουμε και αυτές μαζί με το φυσικό αέριο, όπου εκεί όποιος καταφέρει να έχει εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας 15%, θα παίρνει μια επιπλέον επιδότηση».

Στην ερώτηση πώς θα είναι ενήμερο το υπουργείο γι’ αυτό είπε ότι «αυτό είναι εφικτό, επειδή ο ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος είναι ο διαχειριστής διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και μετράει την κατανάλωση σε κάθε ρολόι, σε κάθε μετρητή, έχει συγκριτικά στοιχεία για τα προηγούμενα χρόνια ».

 Πώς θα δοθεί ενίσχυση στο ρεύμα 

Επίσης εξήγησε πώς θα δίνεται η ενίσχυση στους λογαριασμούς ρεύματος για όσους καταναλώνουν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια. Η ενίσχυση θα είναι πάνω στον λογαριασμό ρεύματος με μια επιπλέον ενίσχυση τόνισε και ανέφερε ότι τους λογαριασμούς ρεύματος που λαμβάνουν τώρα οι καταναλωτές θα δουν ότι σε αυτούς θα έχει ένα πληρωτέο ποσό και από πάνω την επιδότηση του κράτους. Έχουμε υποχρεώσει όλους τους προμηθευτές να δηλώνουν ποιο είναι το πληρωτέο ποσό και από πάνω ποια είναι η επιδότηση από την κυβέρνηση, συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα ξεκαθάρισε ότι η επιδότηση που βρίσκεται στους λογαριασμούς θα παραμείνει δεν θα φύγει.

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι εξετάζεται για τις επιχειρήσεις

Επίσης μίλησε και για τους λογαριασμούς ρεύματος των επιχειρήσεων.

«Θα υπάρχει κίνητρο και για τις επιχειρήσεις» τόνισε και ρωτήθηκε εάν ισχύει το σενάριο ότι θα κλείνουν νωρίτερα οι επιχειρήσεις για να μειώσουν τη κατανάλωση του ρεύματος.

Απάντησε αρνητικά πως αυτό δεν θα συμβεί και πρόσθεσε: «δεν πρόκειται να πάρουμε μέτρα -όσο έχουμε τη δυνατότητα- τα οποία θα δημιουργήσουν υφεσιακές πιέσεις. Δηλαδή το να κλείσει ένα κατάστημα, το να μην κυκλοφορεί ο κόσμος… όλα αυτά δημιουργούν πρόβλημα στην οικονομία. Και τελικά αυτό δημιουργεί και πρόβλημα στην κοινωνία γιατί θέσεις εργασίας χάνονται, γιατί η οικονομία υποαποδίδει. Θέλω να πω ότι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, στη Γερμανία και σε άλλες χώρες υπάρχουν επιχειρήσεις που μειώνουν  τη δραστηριότητά τους ,κλείνουν δραστηριότητες, χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας γιατί είναι πολύ ακριβές οι τιμές ενέργειας ».

«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε υφεσιακές πιέσεις και δεν θέλουμε να χαθούν θέσεις εργασίας » σημείωσε μεταξύ άλλων.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του MEGA:

Πηγή enikonomia.gr 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ