Επίδομα παιδιού: Αυτές είναι οι νέες προϋποθέσεις για τη χορήγησή του

Με προτεινόμενη διάταξη του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας, με τίτλο «Επίδομα γέννησης και λοιπές διατάξεις», το οποίο τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, εισάγεται ως προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού η επαρκής φοίτηση κάθε ανήλικου μέλους του νοικοκυριού κατά την υποχρεωτική εκπαίδευση.

“Σε περίπτωση εξαρτώμενου τέκνου, για το οποίο συντρέχουν οι προϋποθέσεις φοίτησής του στην υποχρεωτική εκπαίδευση, το επίδομα χορηγείται υπό την προϋπόθεση αφενός της εγγραφής του σε σχολείο αφετέρου της πραγματικής φοίτησής του, η οποία θεωρείται ότι συντρέχει όταν το εξαρτώμενο τέκνο δεν υποχρεούται να επαναλάβει την ίδια τάξη λόγω του αριθμού των απουσιών του”, αναφέρει η διάταξη, προσθέτοντας: “Με την κοινή υπουργική απόφαση της παραγράφου 13 ρυθμίζεται κάθε ειδικότερο ή λεπτομερειακό θέμα για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου, η διάταξη του οποίου εφαρμόζεται το πρώτον από το σχολικό έτος 2020-2021».

Για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού προϋπόθεση είναι η παραμονή μόνιμα και νόμιμα στη χώρα 12 χρόνια από 5 χρόνια σήμερα για πολίτες τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της εφαρμογής ενιαίων κανόνων χορήγησης όλων των προνοιακών επιδομάτων. Ωστόσο, για όσους πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν στη χώρα ήδη πέντε χρόνια και έλαβαν το επίδομα το 2019 θα τεθεί σε ισχύ μια μεταβατική διάταξη και δεν θα ισχύει η 12ετία. Το επίδομα θα μπορούν να λάβουν πλέον και οι πολίτες δικαιούχοι επικουρικής προστασίας.

Ηλεκτρονικά οι βεβαιώσεις από τον ΕΦΚΑ

Με άλλη διάταξη προβλέπεται η δυνατότητα στους πολίτες να παίρνουν μία σειρά από βεβαιώσεις ηλεκτρονικά, χωρίς να απαιτείται επίσκεψη στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα, οι παντός τύπου προβεβαιώσεις, βεβαιώσεις, αποσπάσματα λογαριασμών ασφάλισης, ενημερωτικά σημειώματα, καθώς και το αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας, που χορηγεί ο ΕΦΚΑ και τα παντός τύπου απογραφικά δελτία που παραλαμβάνει ο ΕΦΚΑ, χορηγούνται και παραλαμβάνονται και μέσω του διαδικτύου, κατόπιν πιστοποιημένης πρόσβασης των ενδιαφερομένων στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του φορέα.

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ορίζονται, κατά περίπτωση, ο χρόνος έναρξης ηλεκτρονικής χορήγησης/υποβολής, το περιεχόμενο και ο τρόπος ψηφιακού μετασχηματισμού των ανωτέρω εντύπων, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την ηλεκτρονική χορήγηση ή υποβολή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ