Επίδομα 534 ευρώ: Για ποιους εργαζομένους παρατείνεται η χορήγηση – Οι προϋποθέσεις

Παρατείνεται η χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ στους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού για τον μήνα Μάιο και της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε εποχικά εργαζομένους με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021.

Οι δικαιούχοι επαγγελματίες της τέχνης θα υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση βάσει των αποφάσεων που δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Οι εποχικά εργαζόμενοι, με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης στον τουρισμό, σε κύρια και μη κύρια ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα ή σε επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων ως οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, οι οποίοι δεν επαναπροσλαμβάνονται και δεν απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε οποιονδήποτε εργοδότη εντάσσονται στον ειδικό μηχανισμό στήριξης. Οι εν λόγω εργαζόμενοι προκειμένου να είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του άρθρου 2, δεν δύνανται ταυτόχρονα να λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021. Στους δικαιούχους – εργαζόμενους καταβάλλεται αποζημίωση ειδικού σκοπού, η οποία ανέρχεται σε 534 ευρώ, που αντιστοιχεί σε τριάντα ημέρες, για καθέναν από τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021, που αυτοί δεν απασχολούνται. Για μικρότερη περίοδο απασχόλησης, καταβάλλονται αναλογία της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Οι δικαιούχοι για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο 2021:

– Τα πρόσωπα που ασκούν το επάγγελμα του ξεναγού και είναι υπόχρεα καταβολής εισφορών στον e – ΕΦΚΑ καθώς και τα πρόσωπα που αποφοίτησαν από διετούς φοίτησης Σχολές Ξεναγών εντός του 2019 και του 2020 και είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Ξεναγών (ΜΗ.ΞΕΝ.) και διαθέτουν ξεναγική ταυτότητα.

– Οι τουριστικοί συνοδοί, οι οποίοι είναι καταχωρημένοι στο Μητρώο μελών του πανελλήνιου σωματείου τουριστικών συνοδών μέχρι 31/3/2021, εφόσον προσκομίσουν βεβαίωση του Μητρώου μελών του οικείου σωματείου περί της εγγραφής τους ως μέλος.

Τα πρόσωπα αυτά είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, εφόσον κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος που λαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού:

– Δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε κάποιον εργοδότη,

– Δεν είναι δικαιούχοι και έλαβαν ή λαμβάνουν ή θα λάβουν τακτική επιδότηση ανεργίας από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και

– Δεν λαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού από οποιαδήποτε αιτία.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ