Ένεση 10 δισ. στις τράπεζες με φραγμό στο “κούρεμα” καταθετών

Οι τράπεζες προβλέπεται να πάρουν 10 δισ. από τον ESM αλλά από τις υποχρεωτικές απώλειες, “κούρεμα”  (bail in), εξαιρούνται οι καταθέτες.

Η συμφωνία για την Ελλάδα που πέρασε το Eurogroup προβλέπει ο ESM να βάλει σε έναν ξεχωριστό δικό του λογαριασμό, 10 δισ. επιπλέον σε μορφή ομολόγων εγγυοδοσίας, για την μελλοντική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να αρχίσουν να επιστρέφουν οι καταθέσεις που έφυγαν το τελευταίο χρονικό διάστημα της έντονης ανησυχίας και των εκβιασμών για Grexit.

Σε αυτή την ανακεφαλαιοποίηση θα συμμετάσχουν με υποχρεωτικές απώλειες, “κούρεμα” (bail in) οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι των τραπεζών, όχι όμως και οι καταθέτες.

Αυτοί έμειναν ρητά εκτός σχήματος (για τελευταία φορά) διότι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Ελλάδα έχουν μόνο εταιρίες για κεφάλαιο κίνησης και το κούρεμά τους θα οδηγούσε σε καταστροφή του παραγωγικού ιστού.

Προς το παρόν, το Eurogroup θα εκταμιεύσει 13 δισ. προς την Ελλάδα, τα 12,5 από τα οποία αντιστοιχούν στις ανάγκες της 20ης Αυγούστου προς την ΕΚΤ (3,2 δισ.), την αποπληρωμή του δανείου γέφυρα (7,2 δισ.) και τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου. Τα υπόλοιπα 500 εκατομμύρια θα πάνε για ληξιπρόθεσμα στο εσωτερικό.

Αν η χώρα εφαρμόσει το πρόγραμμα, δηλαδή ψηφίσει τα προαπαιτούμενα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, τότε θα λάβει άλλα 3 δισ. για ληξιπρόθεσμες οφειλές στο εσωτερικό, σε δύο δόσεις.

To ΔΝΤ, όπως έγινε γνωστό θα μετέχει κανονικά στο 3ο ελληνικό πρόγραμμα, με δικό του πακέτο και ξεχωριστή απόφαση που θα ληφθεί τον Οκτώβριο.

 

Δείτε επίσης

Κερέ: Το συντομότερο η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Κατασχέσεις εξπρές στη “φαρέτρα” του ΥΠΟΙΚ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ