Ενεργειακή κρίση: Στο τραπέζι η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων – Οι προτάσεις

Οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν “γονατίσει” με το ενεργειακό κόστος να καθίσταται πλέον δυσβάστακτο. Λόγω των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης πρότεινε να μειωθεί το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τις απογευματινές και βραδινές ώρες από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου. Μια πρόταση που έχουν εξετάσει, σύμφωνα με πληροφορίες και άλλοι Εμπορικοί Σύλλογοι.

Ήδη ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, Σταύρος Καφούνης τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου, αλλά υπό προϋποθέσεις. Μία από αυτές είναι να εφαρμοστεί για το σύνολο των καταστημάτων κάθε μορφής, συμπεριλαμβανομένων και των σούπερ μάρκετ, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού, όπως συνέβη σε άλλες περιπτώσεις κατά το παρελθόν.

Όπως και να έχει το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να απασχολήσει και τις συνελεύσεις και άλλων εμπορικών συλλόγων της χώρας, ενώ το σενάριο να κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα στις 8 μ.μ. αντί για τις 9 μ.μ. βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων και της κυβέρνησης με στόχο να μειωθεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από επιχειρήσεις στη χαμηλή τάση.

Η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Συγκεκριμένα ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) προτείνει από τη Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2022 να μειωθεί το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις απογευματινές/βραδινές ώρες, λόγω των προβλημάτων που έχουν προκληθεί από την ενεργειακή κρίση.

Αναλυτικά, προτείνει το ωράριο λειτουργίας να διαμορφωθεί ως εξής:

  • Δευτέρα: 10 π.μ  έως τις 4μμ
  • Τρίτη: 10 π.μ  έως τις 7μμ
  • Τετάρτη: 10 π.μ  έως τις 4μμ
  • Πέμπτη: 10 π.μ  έως τις 7μμ
  • Παρασκευή: 10 π.μ έως τις 7 μμ
  • Σάββατο: 10 π.μ  έως  τις 4μμ

Μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Κωνσταντίνου Λαβίθη και της Στεφανίας Κασίμη ο πρόεδρος του ΕΣΘ, Παντελής Φιλιππίδης εξήγησε τους λόγους που ο Εμπορικός Σύλλογος προχώρησε στη συγκεκριμένη πρόταση.

Ακούστε το ηχητικό:

Καφούνης για πιθανή μείωση του ωραρίου: Να εφαρμοστεί για το σύνολο των καταστημάτων

Για την πιθανή μείωση του ωραρίου καταστημάτων μίλησε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης.

«Οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα απαιτούν αδιαμφισβήτητα γενναίες παρεμβάσεις. Το κλείσιμο των καταστημάτων νωρίτερα θα μπορούσε να αποτελεί μια τέτοια, όμως θα πρέπει η απόφαση να ληφθεί αφενός με γνώμονα την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και αφετέρου με τις ανάγκες των εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργώντας λιγότερες ώρες θα πρέπει να ανταπεξέλθουν στις ίδιες υποχρεώσεις» τόνισε ο κ. Καφούνης και πρόσθεσε:

«Με αυτά τα δεδομένα και επειδή την πρόταση αυτή την έχουμε συζητήσει προ εβδομάδος στο Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, θεωρούμε απαραίτητο αν ληφθεί αυτό το μέτρο:

1. να εφαρμοστεί με υπουργική απόφαση για το σύνολο των καταστημάτων κάθε μορφής, συμπεριλαμβανομένων και των super-markets, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πάλι αθέμιτο ανταγωνισμό όπως στο πρόσφατο παρελθόν.

2. να συνδυαστεί με την αυτόματη επιδότηση του κόστους ρεύματος, δεδομένου ότι με την μείωση του ωραρίου θα επέλθει αυτονόητα εξοικονόμηση ενέργειας.

3. να έχει περιορισμένη χρονική ισχύ, για όσο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες.

4. να δοθεί η δυνατότητα ευέλικτης εργασίας στους μισθωτούς εργαζόμενους ώστε να μην μειωθούν οι αποδοχές τους.

Για άλλη μια φορά ο εμπορικός κόσμος της χώρας δείχνει διατεθειμένος να βάλει πλάτη στα δύσκολα, συμβάλλοντας στο κρίσιμο πρόβλημα της εξοικονόμησης ενέργειας που αντιμετωπίζει η χώρα. Είναι όμως απαραίτητο η πολιτεία να στηρίξει στοχευμένα το ελληνικό εμπόριο με την επιδότηση της ενεργειακής και ψηφιακής του αναβάθμισης και το πάγωμα κάθε πιθανής αύξησης ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών βαρών. Επίσης είναι απαραίτητη η δημιουργία μια τελευταίας γενναίας ρύθμισης όλων των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία δώδεκα χρόνια, με ταυτόχρονη επιβράβευση των συνεπών, ώστε όποιος θέλει και μπορεί να ενισχύσει με την εργασία του τα δημόσια ταμεία».

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ